Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Voor de afvallers

Gebruikersavatar
Carjans
Forum-lid
Berichten: 144
Lid geworden op: 27 okt 2018 10:18
Locatie: Delft

Gebruikersavatar Carjans 08 jul 2019 11:59

Vanlimpurg schreef: 08 jul 2019 08:21 Toch heb ik het idee dat ik soms tegenstrijdige dingen lees of ik begrijp het niet. Op dezelfde website van hierboven lees ik dit:

Beweegtips bij overgewicht
Waar veel onduidelijkheid over bestaat is de intensiteit waarop je moet bewegen om af te vallen. Het is een misverstand dat je door rustige duurtraining het meeste afvalt, omdat dat de vetverbranding zou stimuleren. Uiteindelijk val je af door zoveel mogelijk calorieën te verbranden, en hoe intensiever je sport, hoe meer calorieën je verbuikt. Belangrijk daarbij is wel dat je het sporten voldoende lang vol kunt houden. Ook krachttraining helpt bij afvallen. Veel vet ligt opgeslagen in de spieren en alleen door krachttraining kan je die vetten effectief verbruiken. Daarnaast is het zo dat de hoeveelheid spieren ook de snelheid van de stofwisseling bepaalt, dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer je verbrandt, ook in rust!

En

Tijdens rustige inspanningen zijn vetten een belangrijke brandstofbron. Je lichaam spaart dan als het ware de koolhydraten voor de eindsprint. Vetten vormen een ‘langzame’ bron, koolhydraten een ‘snelle’ bron voor energie. Samen zorgen ze (vetten en koolhydraten) ervoor dat je genoeg energie hebt voor langere inspanningen, maar ook een explosieve inspanning kunt leveren (koolhydraten). Vetten zijn niet alleen een belangrijke brandstofbron; ze vervullen meer functies. Zo zijn vetten ook een bouwstof. Ze houden de structuur van de cellen in stand. Daarnaast hebben ze een transportfunctie (denk aan cholesterol) en zorgen vetten ervoor dat de organen beschermd zijn.

Is dit tegenstrijdig of begrijp ik het niet??
Op die zelfde website staat ook nog deze https://www.sportzorg.nl/sportvoeding/b ... ing-vetten

En er zijn altijd tegenstrijdige berichten................ooit ben ik begonnen bij de basis, koolhydraatbeperkt en van lieverlee ben ik dan uit gaan bouwen.............door veel te lezen.......... en heb ik mijn huidige eet/leefstijl daar mee verrijkt...............en nu doe ik al een paar jaar Keto................

Dus zoek dat wat het beste bij je past..........waar jou lichaam het lekker op doet, waar jij mee afvalt................en lukt het niet, dan zal je een andere goede bron op moeten zoeken..............en al doende leer je...................En er gaan vele wegen naar Rome............

Nog lekker recept met avocado;

https://www.voedzaamensnel.nl/lunch/avocado-salade/

Deze heb ik toevallig vandaag als lunch;
https://www.voedzaamensnel.nl/lunch/sal ... en-bieten/

https://makkelijkafvallen.eu/koolhydraa ... t-avocado/

https://www.okinawa.nl/cacao-avocado-smoothie/

En zo kan ik nog wel doorgaan hoor :lol: :lol:

Gebruikersavatar
Carjans
Forum-lid
Berichten: 144
Lid geworden op: 27 okt 2018 10:18
Locatie: Delft

Gebruikersavatar Carjans 08 jul 2019 12:04

mhr-zip schreef: 07 jul 2019 21:13 Ik ben zelf van 110+ naar 77 kg gegaan (182 cm).

10 kg ging er af door het fietsen, de rest door beter te eten.

Mijn tips:

Als je 80 kg wil wegen, eet dan voor iemand van 80 kg. Niet als iemand van 60 of 90 kg. Dus niet te hard lijnen, maar ook niet jezelf voor de gek houden dat je een gebakje laat staan en dat dat het 'probleem' wel oplost.

Breng je kennis op pijl over Koolhydraten, Vetten en Eiwitten etc.
Verdiep dit nog verder naar:
Snelle en langzame koolhydraten (en wat dit doet met je bloedsuiker spiegel).
Trans vetten, verzadigde en (meervoudig) onverzadigde vetten.


Kijk wat je nu eet, en wat je kan vervangen door een gezondere variant (de volgende stap is minder eten, je kennis over WAT je eet is veel belangrijker).
Kijk of je verhouding (koolhydraten/vetten/eiwitten) klopt (ik at veel te veel snelle koolhydraten en te weinig eiwitten).

Eet genoeg op je sportdag!! Deze dag is niet om te lijnen! Denk ook aan je herstelmaaltijd!! Begin binnen 20 min, maar eet het uiterlijk binnen 2 uur na het fietsen. Dit voorkomt bij mij in de volgende 3 dagen eet buien. En helpt bij mijn herstel. Meestal neem ik dan ook iets wat ik mij de rest van de tijd ontzeg, zo houd ik het vol.

Lees de achterkant van de verpakking!! Op de voorkant staat altijd een 'hint' dat het gezond is, als ik dan de achterkant ga lezen. Ga ik altijd lachen.

Denk om kwaliteit van je voedsel! Ik dacht altijd dat ik goed bezig was als ik een droog kaakje at, met bovenstaande kennis weet ik wel beter. Dus voeden, ipv vullen!! Alles wat in een fabriek verwerkt is, is bij mij al bij voorbaat verdacht (liefst als er een plasticje omheen zit en er staat een goede leus op dat het gezond lijkt, bijv. ontbijtkoek of yoki met 0% vet). Ik ben ook van mening dat je lichaam zelf de moeite moet doen om de voedingstoffen ergens uit te halen, ipv dat het al gedaan is voor je (sinaasappel eten ipv. drinken).

Dit is ook wel een leuk stukje over brood:
https://evajinek.kro-ncrv.nl/fragmenten ... hammen-zit

Verder:
If you want to change your life, you have to change your daily routine.
Je kan in een weekend meer verzieken, dan dat je door de weeks goed doet.
Thnx voor dit bericht :like: .................en gelukkig zijn er nog meer die er zo over denken ;)

Gebruikersavatar
scepticus
Forum-lid HC
Berichten: 10548
Lid geworden op: 04 mei 2005 13:32

Gebruikersavatar scepticus 08 jul 2019 12:38

Vanlimpurg schreef: 08 jul 2019 08:21 Is dit tegenstrijdig of begrijp ik het niet??
Nee hoor, is niet tegenstrijdig.

Tijdens rustige duurinspanning verbrand je relatief (en absoluut) gezien veel vet, maar om af te vallen verbrand je beter zo veel mogelijk calorieën.

(en wederom: sowieso is voeding belangrijker als je af wilt vallen)
"Shirtje korte mouwen € 200, c'est pas normal!"

Gebruikersavatar
Carjans
Forum-lid
Berichten: 144
Lid geworden op: 27 okt 2018 10:18
Locatie: Delft

Gebruikersavatar Carjans 08 jul 2019 12:47

Tijdens rustige duurinspanning verbrand je relatief (en absoluut) gezien veel vet, maar om af te vallen verbrand je beter zo veel mogelijk calorieën.
Hoe dan? ;)

Gebruikersavatar
scepticus
Forum-lid HC
Berichten: 10548
Lid geworden op: 04 mei 2005 13:32

Gebruikersavatar scepticus 08 jul 2019 12:49

Harder fietsen. (Zeker als je weinig tijd hebt)
"Shirtje korte mouwen € 200, c'est pas normal!"

Gebruikersavatar
Carjans
Forum-lid
Berichten: 144
Lid geworden op: 27 okt 2018 10:18
Locatie: Delft

Gebruikersavatar Carjans 08 jul 2019 13:27

scepticus schreef: 08 jul 2019 12:49 Harder fietsen. (Zeker als je weinig tijd hebt)
Harder fietsen???????

Alleen simpelweg gaan trainen, betekent niet dat je automatisch ook gewicht zult verliezen'

Hoewel er veel factoren zijn die bepalen hoe je gewicht verliest als je veel sport, waaronder je genen, is het een goede vuistregel dat gewichtsverlies ongeveer 75 procent bepaald wordt door wat je eet en 25 procent door de training die je doet. Net zoals je structuur aan je trainingen moet toevoegen om resultaten te kunnen zien, zal een beetje structuur in het verbeteren van je eetgewoontes veel opleveren als het gaat om gewichtsverlies,

Je moet er ook voor zorgen dat je onbewust niet meer gaat eten, niet overcompenseert met snacks en snoep, en dat je traint op een manier die vetverbranding stimuleert en spierweefsel opbouwt.'

Ik denk maar mee hoor :oops:

Gebruikersavatar
Carjans
Forum-lid
Berichten: 144
Lid geworden op: 27 okt 2018 10:18
Locatie: Delft

Gebruikersavatar Carjans 08 jul 2019 13:31

Deze nog voor geïnteresseerde................

https://www.bicycling.com/nl/gezondheid ... n-ketonen/

Sulla
Forum-lid
Berichten: 1027
Lid geworden op: 19 jul 2018 14:49

Sulla 08 jul 2019 14:44

Het duizelt mij ondertussen weer zo erg, van alle goed bedoelde maar voor de leek totaal onbegrijpelijke voedingsadviezen dat ik trek heb gekregen in een broodje frikandel met extra veel mayo.

Een van de grootste struikelblokken voor afvallers (althans voor mij) is die ontzettende moeilijkdoenerij van de trainings-, voedings- en weet ik wat nog meer voor -deskundigen, die altijd een wedstrijdje verpissen lijken te doen mbt de beste methode. En als ik kijk naar de snelle opvolging van verschillend methoden (mode-grillen?) is het allemaal verre van exacte wetenschap.

Ik snap dat veel advies ontzettend goed bedoeld is, dus vat dit aub niet vervelend op, Maar voor mij werkt het totaal averechts.
Laatst gewijzigd door Sulla op 08 jul 2019 16:08, 1 keer totaal gewijzigd.

Vanlimpurg
Forum-lid
Berichten: 73
Lid geworden op: 04 jul 2019 16:32

Vanlimpurg 08 jul 2019 15:11

Sulla schreef: 08 jul 2019 14:44 Het duizelt mij ondertussen weer zo erg, van alle goed bedoelde maar voor de leek totaal onbegrijpelijke voedingsadviezen dat ik trek heb gekregen in een broodje frikandel met extra veel mayo.

Een van de grootste struikelblokken voor afvallers (althans voor mij) is die ontzettende moeilijkdoenerij van de trainings-, voedings- en weet ik wat nog meer voor -deskundigen, die altijd een wedstrijdje verpissen lijken te doen mbt de beste methode. En als ik kijk naar de snelle opvolging van verschillend methoden (mode-grillen?) is het allemaal vere van exacte wetenschap.

Ik snap dat veel advies ontzettend goed bedoeld is, dus vat dit aub niet vervelend op, Maar voor mij werkt het totaal averechts.
Owww 🍞 frikandel..... Lekker
Je hebt wel een punt
Hoe lichter de fiets is, hoe minder energie het kost, hoe minder snel je dikke pens weg is

Vanlimpurg
Forum-lid
Berichten: 73
Lid geworden op: 04 jul 2019 16:32

Vanlimpurg 08 jul 2019 18:13

Morgenvroeg is weer het officiële weeg moment. Hopelijk mijn eerste doelstelling bereikt, onder de 115. Het niet snaaien van lekkers, geen frisdrank en 3x per dag normaal eten gaat mij goed af. Plus ik fiets 3 a 4 keer per week ongeveer uur tot anderhalf. Hopelijk werpt het zijn vruchten af. 4 dinsdagen geleden stonden de cijfers op 121 en zijn toen "officieel" begonnen met wegen.
Hoe lichter de fiets is, hoe minder energie het kost, hoe minder snel je dikke pens weg is

Vanlimpurg
Forum-lid
Berichten: 73
Lid geworden op: 04 jul 2019 16:32

Vanlimpurg 09 jul 2019 06:47

YESSSSSS 114.5. Mijn eerste doel is bereikt. Op naar 110
Hoe lichter de fiets is, hoe minder energie het kost, hoe minder snel je dikke pens weg is

Gebruikersavatar
Carjans
Forum-lid
Berichten: 144
Lid geworden op: 27 okt 2018 10:18
Locatie: Delft

Gebruikersavatar Carjans 09 jul 2019 06:59

Vanlimpurg schreef: 09 jul 2019 06:47 YESSSSSS 114.5. Mijn eerste doel is bereikt. Op naar 110
Goed bezig man............ :like:

Plaats reactie