Pagina 1 van 2

Aluminium of carbon gravelbike

Geplaatst: 26 mei 2020 09:00
door MarlyV
Goedemorgen,

Op dit moment ben ik mij aan het oriënteren op een gravelfiets voor erbij.
Ben benieuwd hoe de ervaringen zijn met aluminium frames (met carbon voorvork) tegenover volledig carbon. Ik hoor dat je het comfort vooral uit de dikkere banden en bandenspanning kan halen waardoor aluminium frames ook prima voldoen. Is dit inderdaad de algemene ervaring? Of is een carbonframe toch echt een must als je enigszins comfortabel langere ritten wil maken? Zelf zal ik voornamelijk in het oosten van het land gaan gravelen

Re: Aluminium of Carbon gravelbike

Geplaatst: 26 mei 2020 10:27
door MarkVeenstra
Zou je bij gravelfietsen niet vooral kiezen tussen staal of carbon? Waarbij de populaire fietsmerken allemaal wel met een mooie carbon uitvoering komen (en als voordeliger alternatief inderdaad aluminium). En de meer traditionele offroad/gravel merken nog veel op staal varen?

Re: Aluminium of Carbon gravelbike

Geplaatst: 26 mei 2020 11:02
door bluebird
Zelf heb ik een alu crosser in gebruik als gravel/slecht weer racer. Daar merkte ik inderdaad dat comfort een dingetje werd op de weg met racebanden. Alhoewel ik deze banden ook op mijn (carbon) racer heb gereden voelde het duidelijk oncomfortabel op de crosser. Nu zal een crosser wellicht van zichzelf al minder comfy zijn dan een 'echte' gravelbike. Maar bij mij deden bredere gravelbanden en de daarbij behorende lagere bandenspanning echt een heleboel voor het comfort.

Re: Aluminium of Carbon gravelbike

Geplaatst: 26 mei 2020 12:16
door Keezx
MarlyV schreef:
26 mei 2020 09:00
Goedemorgen,

Op dit moment ben ik mij aan het oriënteren op een gravelfiets voor erbij.
Ben benieuwd hoe de ervaringen zijn met aluminium frames (met Carbon voorvork) tegenover volledig Carbon. Ik hoor dat je het comfort vooral uit de dikkere banden en bandenspanning kan halen waardoor aluminium frames ook prima voldoen. Is dit inderdaad de algemene ervaring? Of is een Carbonframe toch echt een must als je enigszins comfortabel langere ritten wil maken? Zelf zal ik voornamelijk in het oosten van het land gaan gravelen
Aluminium en carbon zijn materialen zoals hout en staal, geen eigennamen en dus geen hoofdletters.....

Re: Aluminium of carbon gravelbike

Geplaatst: 26 mei 2020 14:23
door TKMP
Zo is het,
Het is ook bar en Nm en r/min en Hz.

Re: Aluminium of carbon gravelbike

Geplaatst: 26 mei 2020 15:07
door HarryuitHilversum
Mijn gravelracer heeft een alu frame en een carbon zadelpen en voorvork. Het comfort icm de brede banden met lage spanning is zeker voldoende. Wel is ie met 9,5 kg wat zwaar, daardoor voelt de fiets wat minder speels.

Ik zie mijn gravelracer vooral als winter/slechtweer fiets en wilde er ook niet teveel geld aan uitgeven. Maar als ik vol voor gravel zou gaan, dan zou ik toch voor een lichter (carbon) frame gaan.

Re: Aluminium of carbon gravelbike

Geplaatst: 26 mei 2020 15:42
door TL@
Op een gravelfiets maakt het eigenlijk allemaal niet zo uit. Ik zou net graag op een alu rijden als ik nu doe op mijn Chinees carbon.

Comfort maakt weinig uit omdat het vooral uit de dikke banden komt.

Gewicht is ook niet zo belangrijk.
Geometrie wel, die bepaald de speelsheid en directheid van de fiets.

Re: Aluminium of carbon gravelbike

Geplaatst: 29 mei 2020 23:13
door Harry Jacques
Voor wat meer comfort zou je ook kunnen kiezen voor titanium, bijv Guillem atalaya of de pilot scram. Wel wat duurder, maar naast comfortabel ook veel duurzamer en sterker dan carbon.

Re: Aluminium of carbon gravelbike

Geplaatst: 16 dec 2020 07:26
door annh
Ik heb momenteel een specialized tarmac voor op de baan en een specialized suspension epic competition (wel al 5jaar oud) voor off road. Op beide fietsen zit ik heel comfortabel.

Ik denk er soms aan om een gravel erbij te nemen. Wat zijn jullie ervaringen? Kan dat een meerwaarde zijn, aangezien ik heel tevreden ben van mijn epic...

thx

Re: Aluminium of carbon gravelbike

Geplaatst: 16 dec 2020 08:14
door HarryuitHilversum
De meerwaarde zit wat mij betreft vooral in de makkelijke stukken over egale ondergrond. Dan is een gravelbike wat sneller/hoef je wat minder hard te trappen tov een mtb.

Re: Aluminium of carbon gravelbike

Geplaatst: 16 dec 2020 08:36
door havana
Alu kan prima, de enige reden dat ik carbon heb gekozen is dat ik geen lelijke lasnaden wil en het fijn vind als ie niet enorm zwaar is.

Re: Aluminium of carbon gravelbike

Geplaatst: 16 dec 2020 13:13
door chris80
Ik rij zelf op een alu crosser. Wat mij betreft comfortabel genoeg.

Keuze voor alu was trouwens ook financieel, ik wilde niet teveel uitgeven voor een winterfiets 😀