9 oktober BRM 200 Groningen "Rust en Ruimte"

Alles over toertochten, evenementen en vakanties
slugbait
Forum-lid
Berichten: 835
Lid geworden op: 19 apr 2016 08:46
Locatie: Groningen

slugbait 17 sep 2021 10:30

Zoals de Groningse chansonnier Ede Staal ooit al zong, Groningen is de provincie “veur wel de rust en roemte wil”. Dat nummer ging over Nieuwe Statenzijl, maar rust en ruimte is het officieuze motto van de provincie, zeker buiten Stad: waar je in Friesland of Drenthe nog wel eens een toerist ziet, heb je in de Ommelanden het rijk voor jezelf.

Vanaf de start gaan we eerst over binnenweggetjes door het Middag-Humsterland langs de kerk van Fransum uit de 13e eeuw en de Piloersemaborg, een van de laatste borgen die nog als boerderij wordt gebruikt. Na Zoutkamp, tot het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 een vissersdorp bekend om zijn garnalen en paling, duiken we het Nationaal Park Lauwersmeer in, waar het zeker in de herfst goed vogels spotten is.

Na de eerste controle in Lauwersoog gaat de route over het weidse landschap van het Hogeland en langs dorpjes als Pieterburen (van de zeehondjes), Usquert (met een door Berlage ontworpen, voormalig gemeentehuis), Doodstil (mooiste plaatsnaam van Nederland) en Spijk (kerk met slotgracht). Vlak voor de tweede controle in Delfzijl pakken we nog het prachtige, nieuwe fietspad op de dijk langs de Eems mee.

Langzaam maakt het Hogeland plaats voor het Oldambt. De hoogtepunten hier zijn het verdwenen dorp Weiwerd, het haventje van Termunterzijl en het uitzicht over Dollard bij Nieuwe Statenzijl. Na de laatste controle in Nieuweschans gaat het weer westwaarts naar de finish. Langzaam wordt het land weer dichter bevolkt en komt er meer beschutting van bomen.

Het binnentreden van de stad Groningen is bij het voormalige gehucht Euvelgunne dat ooit bijna verdwenen was ten gunste van een bedrijventerrein. Gelukkig was er één boer, die tegenstand bood (https://www.2doc.nl/documentaires/serie ... gunne.html). Decennia lang heeft hij zijn veebedrijf in leven gehouden, midden in dit bedrijventerrein. Nu loopt hier een fietspad langs, dat laat zien hoe het platteland er uit zag voordat de stad oprukte. Daarna is het nog een paar kilometer naar de finish, zoals vertrouwd bij Spaak.

De inschrijving is nu open via https://randonneurs.nl/brevet/brm-200-groningen-2/

Veen
Forum-lid
Berichten: 187
Lid geworden op: 20 sep 2017 20:36
Locatie: N.O. Drenthe

Veen 24 sep 2021 14:24

Leuk, eind augustus mijn eerste 200+ solo gedaan met voor een groot deel langs dezelfde dorpen. Ongeveer van Pieterburen tot aan de Eemshaven slechts 2 mensen tegengekomen gedurende een uur fietsen. Alleen bij jet restaurantje van Noordpolderzijl was wat toeristische activiteit. Wat dat betreft had Ede wel gelijk met zijn ‘nijstaotenziel’.

Hoop voor jullie op mooi weer en een goede deelname!
"Allow yourself to be a beginner. No one starts off being excellent!"

slugbait
Forum-lid
Berichten: 835
Lid geworden op: 19 apr 2016 08:46
Locatie: Groningen

slugbait 28 sep 2021 21:40

Mooi weer moeten we nog zien, maar het is inderdaad een erg rustige route. Tijdens het voorrijden waren de paar auto's tussen Scheemda en Slochteren al storend terwijl dat, vergeleken met de rest van het land, nog steeds een erg rustige weg is. Tijdens het voorrijden heb ik nog een paar plaatjes geschoten: https://www.strava.com/activities/6017292341

(Voor die link is een Strava-account wel noodzakelijk, vrees ik._

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers