Conditie ok, maar zonder snee

Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid
Gebruikersavatar
mhr-zip
Forum-lid
Berichten: 104
Lid geworden op: 01 nov 2013 19:42

Gebruikersavatar mhr-zip 07 apr 2019 21:59

Kan je wel een brug of een viaduct vol op?


Ik kan 100+ km pedellen. Ik kan een brug vol op, en snelste zijn van mijn maten. Maar een uur solo 30+ rijden, dat lukt mij dan weer niet.

NoChain
Forum-lid
Berichten: 1109
Lid geworden op: 04 sep 2011 20:18

NoChain 08 apr 2019 11:37

hayes schreef:
07 apr 2019 10:08
IK ben niet bezig met trainen. Ik fiets gewoon.
Maar ik herken me hier een beetje in.

Maar is het niet vooral een gevoel?
Ik heb het laatste jaar ook zelden het gevoel dat ik frisse benen heb en eens echt kan knallen.
Maar m'n gemiddeldes liggen het laatste jaar wel een stukje hoger (1à2 per uur), zelfs op lange ritten (voor mij is lang 90-100km).

Ik mis het frisse gevoel soms, maar merk dat het weinig invloed heeft op het fietsen zelf.
Dat is inderdaad wat ik ook ervaar. De gemiddelde snelheid gaat omhoog en de hartslag omlaag, dus qua conditie is er weinig mis. Maar ik zou liever gemiddeld een per uur trager rijden en wat meer buskruit in de benen voelen :).

Ik heb mijn strava eens wat doorspit en tijdens de wintermaanden zal mijn trainingsarbeid sowieso gevarieerder zijn als tijdens de zomermaanden. Ik ben er van geschrokken hoe weinig specifieke trainingen ik de laatste 3 maanden nog gedaan heb. Ik ga is terug wat gestructureerde trainingen op de rollen doen, 2x de week een uurtje blokjes afwerken. En daarnaast dan wat langere ritten buiten.

De meest explosieve zal ik niet zijn maar ik ben nu ook geen strijkplank, ergens 50/50. Met mijn gewicht van 65kg kom ik normaal wel behoorlijk goed een helling over in een groepje. De hellingen hier zijn maximaal 2 minuten lang, dus ik zal daar is specifiek op gaan trainen.

DDX
Forum-lid
Berichten: 2896
Lid geworden op: 23 aug 2013 21:30

DDX 08 apr 2019 12:54

Maar heb je nu alleen het idee dat je geen power hebt of lukt het ook niet als je een uitdaging hebt ?
Ik merk ook vaak dat mijn hartslag best laag is tijdens ritjes in de polder maar ik mis dan gewoon de prikkel om ff echt gas te geven.
Ik heb dan weinig zin om 40km/u + te gaan rijden zegmaar.
Gewoon eens in een andere omgeving gaan fietsen, wat heuveltjes opzoeken.
Of idd met een sterk groepje gaan fietsen dan prikkel je je lichaam ook om wel ff goed gas te geven.

Gisteren had ik die prikkels bijvoorbeeld bij een klimmetje in de duinen, ff hartslag boven de 180 op op klimmetje van net geen 2 minuten.
En stukje achter een scooter die steeds harder ging rijden toen hij doorhad dat ik vlak achter hem zat, ging uiteindelijk boven de 50 per uur.

NoChain
Forum-lid
Berichten: 1109
Lid geworden op: 04 sep 2011 20:18

NoChain 10 apr 2019 23:39

Deze avond heb ik eens een stevige blokjestraining gedaan op TrainerRoad, het waren eerder mijn benen die de limiterende factor waren als mijn conditie. Ik denk dat ik dat soort prikkels wat teveel verwaarloost heb de laatste tijd.
Het klopt wel dat je ook uitgedaagd moet worden. Tijdens een Zwift race heb ik dat gevoel veel meer als bij een ritje buiten. Ik vind het ook gemakkelijker om tegen het wattage van mijn smarttrainer op te rijden als buiten tegen een helling aan, buiten zal ik dan sneller een tandje terugschakelen terwijl ik op de rollen ieder blokje tot op de seconde juist zal afwerken. Om 1 of andere reden kan ik echt genieten van zo'n 1u30 durende blokjestraining, een sadomasochistisch kantje van mij zeker :)

Afgelopen zondag was ik met een vriend hier in de buurt wat hellingen aan het doen, en ook dan raakte ik niet echt onder stoom. Zoals al eerder gezegd, je wordt goed in wat je traint. En ik heb gewoon al lang niet meer getraind op 1 a 2 minuten stevig gas geven. 20 minuten aan 275w is geen probleem, maar 5 minuten aan 320w en mijn benen ontploffen precies.

De komende weken ga ik wat trainingen van Trainerroad volgen, we zullen tegen het einde van de maand eens zien wat het geworden is :)

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Moderator
Berichten: 23661
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 11 apr 2019 09:46

Je kan toch ook gewoon buiten die helling op rijden tot je benen ontploffen? Indoor leent zich uitstekend om lekker klinisch te trainen, je zet de boel op xxx Watt voor yy tijd, maar buiten gaat dat niet, dan moet je zelf doseren, inspanningen zij niet zo egaal omdat de omstandigheden dat nooit zijn.

En als je nauwelijks boven je omslagpunt rijdt is het niet raar dat als je dat dan een keer wel doet die verzuring hard op komt zetten. Je mist dan ook een stuk gewenning aan de verzuring.
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

NoChain
Forum-lid
Berichten: 1109
Lid geworden op: 04 sep 2011 20:18

NoChain 11 apr 2019 20:24

Jaja, zeker dat het buiten ook kan. Op de rollen is gewoon gemakkelijk omdat ik s'avonds vrij laat thuis ben.
In het weekend is het bij mij erg vaak op zondag een toertocht rijden met de mtb en dan op maandag een rustige rit (of recuperatie) met de koersfiets. Dus dan komt het er niet snel van om bergop te gaan rijden, zeker niet zolang het winteruur was. Vanaf nu zal dat wel beginnen beteren.
Met de mtb doen we wel behoorlijk wat hoogtemeters maar dat is zelden vol gas omhoog, daarvoor rijd er wat teveel volk rond :)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: TL@ en 11 gasten