Corona en hoe dit jouw leven beïnvloedt

Voor de nachtbrakers, als het niet meer over fietsen hoeft te gaan.
rikkert
Forum-lid
Berichten: 2168
Lid geworden op: 29 aug 2007 21:58

rikkert 23 dec 2020 09:07

Keezx en Ramon73: Als je klaar bent met je zorgtaken (stelt toch niks voor, dus zo gedaan), dan mag je de TV van mijn moeder even repareren. Stelt ook niks voor. Daarna even hier in huis een badkamer vervangen (stelt ook niks voor). En dan graag nog even een huistransport en hypotheekakte regelen. Want notaris stelt ook niks voor. Dan kun je in de avond nog even wat Api's schrijven, bij voorkeur in NodeJS, maar als je een betere suggestie hebt mag het ook in wat anders (want iemand als jij is vast polyglot toch?). En mijn zoon heeft reken- en leesproblemen, dus wellicht zou je die rekening houdend met de gediagnosticeerde problematiek ook even bijspijkeren. En wellicht dat je ook bij kan springen in de beddenverkoop van RVV. Kom op joh, een bed, hoe moeilijk kan dat nou zijn?

Het werk van mensen lijkt soms in basis eenvoudig maar zit m vaak in wat te doen bij uitzonderingen. Tuurlijk meesten kunnen een lesje taal of rekenen geven, maar als een kind het niet snapt, herken je het dan, en weet je dan wat je moet doen om het nog een keer anders uit te leggen?

Een boterham smeren kunnen we allemaal, er zijn ook patienten die geen boterham mogen, of die ander voedsel moeten hebben ivm hun ziekte. Een voedingsassistent smeert inderdaad boterhammen, maar regelt ook voeding voor mensen die geen boterham mogen en zorgt voor de juiste voeding. Dus er is wel iets meer.

Moraal van het verhaal: beetje respect voor werkzaamheden waar andere mensen met hart en ziel mee bezig zijn, is wel gepast denk ik.
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Gebruikersavatar
Jans
Forum-lid HC
Berichten: 5701
Lid geworden op: 08 feb 2015 15:19
Locatie: Crestet

Gebruikersavatar Jans 23 dec 2020 09:11

Wat je ook schrijft, er is tot een aantal mensen met vastgenagelde denkbeelden niet door te dringen.
Alleen het idee al van "mobiliseren". Je zult mensen als RVV in moeten werken.. Die hoeven niets uitgelegd te worden, die weten alles al (beter).

Gebruikersavatar
mao
Forum-lid
Berichten: 2882
Lid geworden op: 22 jul 2007 02:47

Gebruikersavatar mao 23 dec 2020 09:18

Het verschil tussen een manager en ondernemer, tussen het glas is half vol of half leeg.

rikkert
Forum-lid
Berichten: 2168
Lid geworden op: 29 aug 2007 21:58

rikkert 23 dec 2020 09:29

mao schreef:
23 dec 2020 09:18
Het verschil tussen een manager en ondernemer, tussen het glas is half vol of half leeg.
Leg eens uit? Ik ben geen ondernemer en geen manager, ben techneut, dus wellicht dat ik m daaarom niet snap. Een beetje context bij de opmerking zou wel hout snijden. In de voorgaande x pagina's is er bij mijn weten geen discussie over ondernemer/manager geweest....
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Gebruikersavatar
gene
Forum-lid
Berichten: 1917
Lid geworden op: 06 jan 2006 02:33

Gebruikersavatar gene 23 dec 2020 09:35

Keezx schreef:
22 dec 2020 19:07
Ramon73 schreef:
22 dec 2020 18:54
KNIP
Hoeveel % van de bevolking moet ingeënt zijn voordat we effect hebben?
Wanneer gaat de vaccinatie vruchten afwerpen?
CUT
Met name deze punten zijn wel heel actueel, ja.
Kan er ook snel na het begin een prognose gemaakt worden.
Er zijn vast al wel mensen mee bezig, maar kennelijk vindt men het nog niet nodig/wenselijk er iets over mede te delen aan het smachtende volk...
Gewoon omdat er nog teveel onbekende factoren zijn.
-Waar en wanneer zijn hoeveel vaccins beschikbaar?
-Hoe vlot gaat deze massavaccinatie verlopen?
-Men gaat er van uit dat 70 % van de bevolking moet gevaccineerd zijn om groepsimmuniteit te bekomen. Gaan er aanvankelijk niet teveel weigeraars en twijfelaars zijn?
-Gaan gevaccineerde personen het virus nog kunnen doorgeven?
-Ook de groep 45 tot 65 jarigen moet voldoende vertegenwoordigd zijn, deze kan alsnog de gezondheidszorg overbelasten.
Ik hoop dat we tegen de zomer echt kunnen versoepelen.

rikkert
Forum-lid
Berichten: 2168
Lid geworden op: 29 aug 2007 21:58

rikkert 23 dec 2020 09:37

Jans schreef:
23 dec 2020 09:11
Wat je ook schrijft, er is tot een aantal mensen met vastgenagelde denkbeelden niet door te dringen.
Alleen het idee al van "mobiliseren". Je zult mensen als RVV in moeten werken.. Die hoeven niets uitgelegd te worden, die weten alles al (beter).
Haha, inderdaad mobiliseren. In mijn werk lopen er altijd van die types rond die denken dat als je er 10 keer zoveel mensen tegen aan zet, dat dan alles 10 keer zo snel gaat.

Van die gasten die denken dat 9 vrouwen gezamenlijk in 1 maand een kind kunnen baren. Heel irritant, dat gesimplificeer van zaken.

<Sarcasme>
En jans: zeg je nou dat RVV op een willekeurige job ingewerkt moet worden? Dat is toch helemaal niet nodig, hij weet het allemaal al. Jammer hoor, je stelt me een beetje teleur, Jans :-)
</Sarcasme>
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Gebruikersavatar
RVV
Forum-lid
Berichten: 2226
Lid geworden op: 12 apr 2014 16:12

Gebruikersavatar RVV 23 dec 2020 10:12

amclassic-fan schreef:
23 dec 2020 07:35
RVV schreef:
22 dec 2020 19:22
Keezx schreef:
22 dec 2020 18:52
Ook daar moet men maar eens uit de eigen bubbel van diploma's e.d. stappen.
Boterhamen zijn van de keetering en bipsen moeten toch door iemand gewassen worden,
Precies! kan men wel proberen lullig te doen (=mislukt) feit is dat de normeringen in deze crisis situatie best afgeschaald mogen worden. Als net aan 10% van de vrijwilligers door mogen dan is dat een gemiste kans.
Jij hebt niet gelezen dat er een mismatch was tussen vraag en aanbod? Veel aanmelders wilde een paar uur komen helpen, maar behoefte was er aan handjes met ervaring die fulltime beschikbaar zijn. Dat laatste is misschien te hoge verwachtingen hebben, maar voor een paar uur hulp iemand alles laten invullen (vog via gemeente, etc) , badge aanmaken, werking kleding automaat en dan kunnen we pas beginnen met een werkinstructie door een verpleegkundige die tot over de oren in het werk zit, lost ook niets op. Je kunt niet iemand z'n eigen weg laten zoeken, dadelijk worden de patiënten met alles reiniger gewassen, vast goed bedoeld, maar laten we dat zoveel mogelijk proberen uit te sluiten.

Je lijkt keer op keer de complexiteit van een ziekenhuis te onderschatten, als wij het streven hebben om hoogwaardige klinische zorg te leveren dan ontkom je daar niet aan. Regels en procedures zijn essentieel om kwaliteit veilig te stellen. En ja natuurlijk zijn we daar wel eens in doorgeschoten, maar je kunt niet de helft over boord gooien en verwachten dat het dan allemaal nog goed gaat.
Jij schets precies het probleem van “Nederland” denken in problemen in plaats van in oplossingen.

Zal wel met mijn eigengereidheid als zelfstandig ondernemer hebben te maken. Als mij iets tegen zit ga ik het zelf oplossen ipv afwachten dat een ander met het probleem aan komt.

Gebruikersavatar
MarkVeenstra
Forum-lid HC
Berichten: 4988
Lid geworden op: 13 jun 2013 15:05
Locatie: Delft

Gebruikersavatar MarkVeenstra 23 dec 2020 10:14

Tuurlijk werkt 10x zoveel mensen niet om 10x zoveel werk te doen.

Maar als je 10x zoveel mensen hebt en daarmee 5x.., of zelfs 2x zoveel werk kunt doen.,. dan is dat op dit moment wel een voordeel toch? Ja, tegen een hele hoge kostenpost. Maar volgens mij zijn we nu niet in de positie om op efficiëntie te sturen. Gaat het om absolute beschikbaarheid van middelen (personeel).

Als je die voedingsspecialist neemt.., stel dat die voor 90% van de mensen "gewoon" brood kan smeren. en voor 10% uitzonderingen regelt. Dan zal deze persoon waarschijnlijk 60% van de tijd aan het smeren zijn en 40% van de tijd aan de uitzonderingen werken.., die uitzonderingen kosten altijd naar verhouding veel meer tijd dan de "standaard".
Als je daar 1 of 2 mensen bij kunt zetten, die die 60% "standaard" dingen kunt laten doen.., waar je bij wijze van spreken in 1 dag op ingewerkt bent. Dan kunnen die personen het volume smeren zelfs nog wat opkrikken (Want dat is het doel -- meer patiënten van brood voorzien), en dan kan de specialis 2x zoveel uitzonderingen bedienen.., en blijft er nog 20% over voor supervisie van de bijspringende, enthousiaste gemotiveerde (want vrijwillig aangemelde) personen van het gewone smeren.

Getallen zijn voorbeelden, nergens direct op gebasseerd.

Duidelijk, je gaat niet 1 op 1 met meer mensen evenzoveel meer werk doen. En juist de uitzonderingen, waar het merendeel van de regels en protocollen voor opgesteld zijn, moet je bij de specialisten laten. Ontzorg de specialisten dan van overige taken.


En over keuzes maken.., vandaag een stuk in de volkskrant, te lezen met abonnement, of op blendle:
https://blendle.com/i/de-volkskrant/wel ... UzOTcyNSJ9

1 covid patiënt die 7 dagen een IC bed bezet houdt (ongeacht de leeftijd van deze patiënt), ontneemt zomaar 5 anderen hun operatie. En dat zijn, volgens dit artikel, al operaties die niet meer uitgesteld kunnen worden. Operaties aan kanker, waarmee de prognose per week afneemt. Een jonge vader wiens operatie aan een grote hersentumor is afgezegd op de dag dat hj geopereerd zou worden en terwijl hij al in het ziekenhuis lag... ten faveure van een covid patiënt van halverwege de 70 die dezelfde ochtend binnen kwam....
Kiezen.., keuzes.., ethiek.., En de artsen moeten die keuzes maken.
Áls er dan een kans is, om ook maar 5% capaciteit te vergroten door herintreders, parttimers, pensionado's etc de meest basic taken, waar ook in het ziekenhuis uit te laten voeren. Dan is dat al pure winst!. En misschien heb je dan wel 5 mensen nodig om de taken te doen die normaal gesproken door 1 goed opgeleid met de juiste papieren etc, persoon gedaan worden. Het zei dan maar zo. De overheid heeft toch al 100 miljard uitgegeven. Kan nog wel een paar miljard aan nood zorg bij.
WIND allrounder custom build 2015
Canyon Ultimate AL 2013

Gebruikersavatar
Jans
Forum-lid HC
Berichten: 5701
Lid geworden op: 08 feb 2015 15:19
Locatie: Crestet

Gebruikersavatar Jans 23 dec 2020 10:18

RVV schreef:
23 dec 2020 10:12

Zal wel met mijn eigengereidheid als zelfstandig ondernemer hebben te maken. Als mij iets tegen zit ga ik het zelf oplossen ipv afwachten dat een ander met het probleem aan komt.
Ja, je eigen "anderhalfpersoons?" beddenzaak is heel goed te vergelijken met de gezondheidszorg runnen op dit moment.

@MarkVeenstra, het is toch geen doen om met 6 man in een keukentje te staan in het ziekenhuis. Zoals gezegd, het is zelfs bij een eenvoudige taak als voedingsassistent meer dan alleen margarine op brood smeren.
Ik hoor mensen al weer tekeer gaan als iemand met een allergie verkeerd brood krijgt. Ach, doe er nog maar eentje meer op de IC, ook dan krijg je meer problemen met bijvoorbeeld hartoperaties.

En nog even aan mensen die liefdevol hun geliefden verzorgd hebben. Heel dankbaar werk. Maar dat is toch even anders dan dat je vreemden gaat helpen (zonder adequate opleiding).

JoostG
Forum-lid
Berichten: 2556
Lid geworden op: 23 okt 2013 21:38

JoostG 23 dec 2020 10:26

Goed punt, Mark. Wat ik mis (althans ik zie het niet) is het werken aan oplossingen. Alles moet wijken voor covid, we zijn 9 maanden verder, zitten in de tweede golf, en we lijken geen steek verder dan 9 maanden geleden. Slechts 1 ding is veranderd: de bereidheid om de regels te volgen ligt lager. We zijn dus verder van huis....

Goed voorbeeld: lagere scholen dicht zodat de papa's en mama's thuisblijven....... Wie bedenkt dit en durft het ook nog uit te spreken. Mijn vrouw en ik zitten al 9 maanden thuis te werken en krijgen er het thuisonderwijs zo meteen weer bij. En alle werknemers die geen kinderen hebben, of kinderen die geen begeleiding nodig hebben, raak je niet met deze maatregel. Ik vermoed dat dat nu juist de grootste groep op de arbeidsmarkt is.

Gebruikersavatar
MarkVeenstra
Forum-lid HC
Berichten: 4988
Lid geworden op: 13 jun 2013 15:05
Locatie: Delft

Gebruikersavatar MarkVeenstra 23 dec 2020 10:37

Jans schreef:
23 dec 2020 10:18
RVV schreef:
23 dec 2020 10:12

Zal wel met mijn eigengereidheid als zelfstandig ondernemer hebben te maken. Als mij iets tegen zit ga ik het zelf oplossen ipv afwachten dat een ander met het probleem aan komt.
@MarkVeenstra, het is toch geen doen om met 6 man in een keukentje te staan in het ziekenhuis. Zoals gezegd, het is zelfs bij een eenvoudige taak als voedingsassistent meer dan alleen margarine op brood smeren.
Ik hoor mensen al weer tekeer gaan als iemand met een allergie verkeerd brood krijgt. Ach, doe er nog maar eentje meer op de IC, ook dan krijg je meer problemen met bijvoorbeeld hartoperaties.

En nog even aan mensen die liefdevol hun geliefden verzorgd hebben. Heel dankbaar werk. Maar dat is toch even anders dan dat je vreemden gaat helpen (zonder adequate opleiding).
Je neemt het wel weer heel letterlijk hier hea ;-).
Het is een getallenvoorbeeld!
Het onderwerp voeding is zelfs een voorbeeld van een taak waarbij er mogelijkheden lijken te zijn om werkdruk door te schuiven naar "nieuwe" mensen.

En de allergiën.., die horen dan toch bij de uitzonderingen die je aan de specialist laat?Als dat een risico is, moet je die mittigeren. En niet direct een complete oplossing torpederen, alles houden bij het oude en zeggen dat er niets te regelen valt.
Nog verder op dit voorbeeld.., 6 man in een keuken, moeten die daar allemaal tegelijkertijd zijn? of praten we hier over het feit dat je in elke dienst 1 of 2 mensen extra naast de specialist zet? En is dat keukentje dan te klein? Is er een keukentje bij te plaatsen misschien. Bouwkeet voor/naast/achter het ziekenhuis. Of uitbesteden..,cateraars genoeg die nu zonder werk zitten en goed zijn met voeding en goed zijn met allergiën. Moet de specialist van het ziekenhuis alleen ook besteden aan bestellen en controleren van de levering. Maar goed het is weer een oplossingsrichting.

En nee, ik heb de wijsheid niet in pacht, ik heb maar voor een heel klein idee wat er aan processen in het ziekenhuis plaats vinden. En waar wél en waar niet, op een relatief eenvoudige manier taken overgedragen zouden kunnen worden aan nieuwe mensen. Liefst mensen met affiniteit in zorg, verzorging, of desnoods in gastheer/vrouw achtige taken (hotelmedewerkers, horeca medewerkers), die gewend zijn in omgang met mensen, of in het efficient schoonmaken van ruimten, of opmaken van bedden, of faciliteren van andere personen en diensten.
WIND allrounder custom build 2015
Canyon Ultimate AL 2013

Gebruikersavatar
Jans
Forum-lid HC
Berichten: 5701
Lid geworden op: 08 feb 2015 15:19
Locatie: Crestet

Gebruikersavatar Jans 23 dec 2020 10:39

Oh Joost, er zijn ook thuiswerkers, zonder kinderen, die flink geraakt worden. Wat dacht je van alleenstaanden?
De één wordt meer geraakt dan de ander, maar niemand ontkomt er aan.

@MarkVeenstra, ik weet ook dat de overheid nogal wat aanbiedingen weigert waarvan je je afvraagt, in vredesnaam waarom is dat niet direct aangepakt. (Terwijl je dan later ook nog regelmatig begrijpt waarom er niet op ingegaan is). Maar daar zullen we het mee moeten doen.
Maar ik raad mensen aan die toch iets willen doen misschien bij het Rode Kruis hun hulp aanbieden? Dan kunnen die kijken of er in ieder geval in verpleeghuizen hulp ingezet kan worden.

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers