Pagina 1 van 18

Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 08:36
door havana
Vorig jaar schreef ik de onderstaande column over Black Friday, ik ben benieuwd wat we dit jaar gaan krijgen.

In dit topic kunnen we "aanbiedingen" enzovoorts delen. Ik wil niet overkomen als azijnpisser, maar ik heb er weinig vertrouwen in. Mantel is trouwens al bezig "lawaai te maken op social", zoals dat zo mooi heet.

Het zal niemand ontgaan zijn: het is vandaag Black Friday. De uit Amerika overgewaaide hype zorgt dit jaar waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis voor meer aankopen dan tijdens kerst.

Uiteraard doen vrijwel alle onder fietsers populaire webshops ook mee. 12Gobiking, Salden, Futurum, Mantel, Wiggle, Bike24 - alle usual suspects zijn van de partij. Ook de kledingmerken zoals Rapha, Isadore en La Passione doen mee. Na een rondje langs de velden moeten we, net als vorig jaar, het volgende constateren:

- Op het gebied van kleding kun je aardige deals scoren. Niet geheel verrassend aangezien op kleding veel marge zit en daar dus ook 'ruimte' zit om af te prijzen. Echter, deze deals zijn niet per se beter dan tijdens de periodieke uitverkoop van deze merken.
- Bij de overige webshops is het helaas armoe troef. Het woord nepaanbieding is hier op z'n plek. Het gaat vooral om weinig gewilde producten in kleuren en maten die niemand wil.
- Veel webshops bieden exact dezelfde aanbiedingen aan. Bijvoorbeeld de Tacx Neo v1 voor 900 euro of een Conti GP4000S2 voor 3 tientjes. Op zich een goede deal, al zijn het beide voorbeelden van wat de Duitsers een 'Auslaufmodel' noemen.
- Op veel A-merken (zoals Castelli of Lezyne) wordt niet of nauwelijks korting verleend. Overigens heeft Castelli via de eigen website wél goede deals.
- In veel gevallen is er vorige week eerst opgeprijsd, om nu vervolgens af te prijzen (ook wel bekend als het Blokker-model). Sommige artikelen waren vorige week zelfs goedkoper te krijgen dan nu.

Conclusie: de écht goede koopjes zijn schaars. We kunnen in dit kader wellicht beter spreken van Fake Friday dan van Black Friday. Zijn er dan helemaal geen goede deals te scoren? Dat is nu ook weer niet helemaal waar, wie goed zoekt kan best een koopje scoren. Zo heeft PlanetX een aantal complete fietsen in de ramsj voor aantrekkelijke prijzen.

Maar als je in de media leest dat de retail zelf niet eens blij wordt van Black Friday omdat de marges onder druk staan vraag je je af of we wel zo blij moeten zijn met het fenomeen.

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 09:33
door ypuh
Vorig jaar geen één fiets gerelateerde aanbieding gezien die niet gewoon als reguliere aanbieding of dumpen van oude voorraad gezien kan worden. Niet-fietswinkels gaan hier toch beter mee om door bijvoorbeeld 20% korting op het gehele assortiment te geven.

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 09:42
door scottwilko
Ik heb persoonlijk wat interesse in een aantal niet fiets gerelateerde producten en ben de prijzen daarvan wat in de gaten aan het houden. Wat mij daarbij opvalt is dat deze prijzen de laatste weken serieus omhoog zijn gegaan. :shock:
Mooie aanbiedingen daarbij worden dus gewoon de prijzen van een paar weken geleden :roll:

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 09:51
door Enzzo
Commerciële onzin die moet leiden tot meer consumeren. Geheel volgens Amerikaans model en filosofie.
Het enige nut wat ik er in zie is dat ondernemers hun overjarige modellen en “winkeldochters” voor een inkoopprijsje als nog er uit kunnen werken.
Daar kun je als consument dan aardig van profiteren als je de juiste slag weet te slaan.

Ergo: shop met je verstand en niet met je hart

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 09:56
door uninvitedguest
Black Friday is net Marktplaats,;

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo.

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 09:57
door christiaan_01
Kortingen per artikel zijn moeilijk te controleren.

De grote webshops zitten voor veel artikelen het hele jaar door al ver onder de MSRP.
De vraag is dan of je dergelijke prijsverschillen dan nog als korting mag aanbieden.
Ze voeren die prijzen wellicht het hele jaar, en hebben geen zin in lagere marges, wel hogere omzet.
Dus prijzen van te voren opvoeren en dan adverteren met zogenaamde korting.

Met Black Friday en andere marketing feestdagen wordt hier natuurlijk veel misbruik van gemaakt.
Black Friday was oorspronkelijk, als ik me niet vergis, de uitverkoop voor de Amerikaanse retail. Dus ook daadwerkelijk uitverkoop, zoals we dat in de Belgische kleding nog kennen. Daar is in de huidige BF hype weinig sprake van.

Ik denk dat de hype overigens door zowel de retail als de consument gecreëerd wordt.
Verkopers gebruiken enerzijds trucjes om klanten te lokken, anderzijds worden consumenten helemaal gek zodra het woord 'korting' op een artikel verschijnt. Alsof we allemaal koopziek zijn geworden...

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 10:00
door bluebird
Net als velen ben ik nog steeds sceptisch over het fenomeen Black Friday. Vorig jaar echter een Kickr Snap gekocht (bij Mantel) voor 399. Ik dacht dat dat daarna wel min of meer de structurele prijs zou worden, maar dat was dus echt niet het geval. De aanbiedingen zijn er dus wel, maar je moet wel kritisch kijken.

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 10:04
door alliance_0
Doe niet mee aan de 'black friday' hype. Ieder weldenkend mens zou moeten weten dat je in de meeste gevallen genept wordt zoals met vaak met de uit Amerika overgewaaide hypes. Ik geef mijn vrouw bijvoorbeeld zeer regelmatig een bos bloemen, alleen op Valentijnsdag niet en ze snapt heel goed waarom!

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 10:22
door uninvitedguest
alliance_0 schreef:
08 nov 2019 10:04
Ik geef mijn vrouw bijvoorbeeld zeer regelmatig een bos bloemen, alleen op Valentijnsdag niet en ze snapt heel goed waarom!
Ik geef mijn vrouw nooit bloemen, dan denkt ze aldoor dat ik wat heb goed te maken.
En idd met Valentijn al helemaal niet/niks.

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 10:23
door ypuh
bluebird schreef:
08 nov 2019 10:00
Net als velen ben ik nog steeds sceptisch over het fenomeen Black Friday. Vorig jaar echter een Kickr Snap gekocht (bij Mantel) voor 399. Ik dacht dat dat daarna wel min of meer de structurele prijs zou worden, maar dat was dus echt niet het geval. De aanbiedingen zijn er dus wel, maar je moet wel kritisch kijken.
Interessante aanbiedingen zijn ook vooral de merken die vaste prijzen hanteren (Apple, Sonos, Specialized, Wahoo) en op BF wél meedoen aan de 20% korting op alles acties.

Voor merken die geen vaste prijzen hanteren krijg je vaak 20% korting op de adviesprijs en ben je doorgaans net zo duur of duurder uit dan reguliere aanbiedingen bij grote webshops.

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 18:22
door Lcsmet
Even niet fiets gerelateerd.
Wij, mijn echtgenote en ik, waren maanden geleden gaan zien naar een nieuw lederen salon.
Deze stond in de winkel met 50% korting en moest nog 3725 Euro kosten in plaats van de "normale" 7450 Euro.
Mijn echtgenote was echter niet zeker van de kleur en twijfelde nog.
Na een 4-tal weken toch de knoop doorgehakt en gaan zien of de salon nog te koop was.
We hadden geluk, de salon die wij wilden stond nu aan 70% korting.
De "van" prijs was nu echter 12416 Euro en de "opruimingsprijs" was nog steeds 3725 Euro.

Ik heb ze maar laten staan, wie weet kostte deze zelfde salon enige maanden geleden gewoon 3725 Euro.

Re: Black of Fake friday (editie 2019)

Geplaatst: 08 nov 2019 22:10
door bakboord1
Meubels zijn in België echt veel goedkoper. Als je toch al in de buurt van Oosterhout bent dan is België om de hoek. 😉

Ontopic heb ik het ook meegemaakt bij Bikester dat de mtb van mijn zoontje eerst in prijs werd verhoogd en met de black-friday nog iets duurder was dan dat ik er voor heb betaald begin november.