Voor de nachtbrakers, als het niet meer over fietsen hoeft te gaan.

Het grote domme vragen topic

RonaldH76
Forum-lid
Berichten: 668
Lid geworden op: 26 mar 2016 23:14
Locatie: Hogtown

RonaldH76 21 okt 2021 21:30

Weggehaald bij centraal station
Apex Aerodyne Ultegra Di2 - Scope R5 disc
Canyon Grizl 7 Suspension - Quasar QS45 disc

Gebruikersavatar
Slowracer
Forum-lid
Berichten: 1011
Lid geworden op: 13 sep 2011 15:21
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Gebruikersavatar Slowracer 22 okt 2021 09:58

Is gedroogd fruit net zo gezond als vers fruit?
Zeer geleidelijk weer een beetje Slowracer

http://www.gaul.nl

Gebruikersavatar
Rubik
Forum-lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 30 mar 2018 17:58
Locatie: Heerenveen

Gebruikersavatar Rubik 22 okt 2021 10:32

Nee, dat denk ik niet. Bij het drogen zal niet alleen het water grotendeels verdwijnen maar zullen er ook ongetwijfeld bepaalde nuttige voedingsdelen (bijvoorbeeld vitaminen) verdwijnen.

Gebruikersavatar
Ernie C.
Forum-lid HC
Berichten: 16063
Lid geworden op: 18 jun 2012 15:43

Gebruikersavatar Ernie C. 22 okt 2021 10:38

Er zit zelfs geen vitamine C meer in. Behalve dat er wat mineralen in zitten (ijzer), ben je net zo goed af met een paar winegums.
Campagnolo Ultra Dork

Gebruikersavatar
thestudent
Forum-lid HC
Berichten: 5350
Lid geworden op: 03 feb 2011 22:24
Locatie: Ergens tussen de veluwe en de rijn

Gebruikersavatar thestudent 22 okt 2021 10:40

Nee, vooral de suikers, de vezels en sommige mineralen zullen behouden blijven. De vitamines zullen wel snel verminderen.

Het nadeel van gedroogd fruit is dat je bijvoorbeeld veel makkelijker 10 gedroogde abrikozen eet dan 10 verse. Of een bak rozijnen versus heel veel druiven. En dan krijg je eigenlijk gewoon een dikke suikerpiek in het bloed. Niet per se gezond. Het nadeel is ook dat je in principe weer vocht nodig hebt om dit goed te verteren, wat je met vers fruit direct geleverd krijgt.
Whenever Bicycles are broken or Menaced by international communism; Bicycle Repair Man is Ready!

Nee_Nee
Forum-lid HC
Berichten: 6866
Lid geworden op: 19 dec 2013 20:23

Nee_Nee 22 okt 2021 11:25

Geldt dat ook voor bruin fruit?

hayes

hayes 22 okt 2021 13:20

Goeie vraag eigenlijk.
Google zegt dat de vitamine C heel wat minder is maar dat de andere vitaminen wél behouden blijven.

"Gedroogd fruit is geen alternatief voor vers fruit. Dit komt onder meer doordat gedroogd fruit geen vitamine C meer bevat, deze vitamines gaan namelijk verloren tijdens het droogproces. Wel bevat gedroogd fruit vaak andere voedingsstoffen zoals vitamine B1, B6, ijzer, foliumzuur, kalium en vezels."

pino
Forum-lid
Berichten: 3287
Lid geworden op: 16 apr 2004 18:32
Locatie: Apendorp NL

pino 22 okt 2021 13:45

In de Volkskrantvan vandaag een stuk waarom er in diepvriesspinazie meer vitamine zit dan in verse.
Niet zijken maar reiden !

Gebruikersavatar
thestudent
Forum-lid HC
Berichten: 5350
Lid geworden op: 03 feb 2011 22:24
Locatie: Ergens tussen de veluwe en de rijn

Gebruikersavatar thestudent 22 okt 2021 14:51

Invriezen is dan ook weer een heel ander verhaal dan (zon) drogen.
Whenever Bicycles are broken or Menaced by international communism; Bicycle Repair Man is Ready!

Ramon73
Forum-lid
Berichten: 2096
Lid geworden op: 28 aug 2017 09:31

Ramon73 22 okt 2021 18:11

Nee_Nee schreef: 22 okt 2021 11:25 Geldt dat ook voor bruin fruit?
Zodra het uit de frituurpan komt, dan niet meer.
Dogma F

Sulla
Forum-lid
Berichten: 1141
Lid geworden op: 19 jul 2018 14:49

Sulla 22 okt 2021 18:44

thestudent schreef: 22 okt 2021 14:51 Invriezen is dan ook weer een heel ander verhaal dan (zon) drogen.
Daar is onderzoek naar gedaan, en (direct na oogsten) diepgevroren groente/fruit verliest bij het invriezen x% aan vitaminen en blijven dan vrijwel stabiel Verse groenten/fruit verliezen heel geleidelijk ook vitaminen, dus daar ligt het eraan hoe snel het op je bord terecht komt of ze boven of onder die x% zitten.

Daar komt nog bij dat 'vers' fruit vaak tijdens transport nog moet narijpen en dus veel eerder geplukt wordt dan fruit voor de diepvries.

Gebruikersavatar
Enzzo
Forum-lid HC
Berichten: 7823
Lid geworden op: 18 jul 2018 11:21
Locatie: Frankrijk, Spanje, Italie

Gebruikersavatar Enzzo 23 okt 2021 11:47

Nee_Nee schreef: 22 okt 2021 11:25 Geldt dat ook voor bruin fruit?
Fruit dat bruin wordt na snijden bevat geen of nauwelijks antioxidanten meer aan het snijoppervlak. Die antioxidanten bestaan hoofdzakelijk uit vitamine C.
Dus ja: bruin fruit bevat minder vitamine C dan niet bruin (verkleurd) fruit
Do or don’t, there is no try

Plaats reactie