Gebruik fietsbel

Voor de nachtbrakers, als het niet meer over fietsen hoeft te gaan.
Gebruikersavatar
wouterf
Forum-lid
Berichten: 866
Lid geworden op: 13 aug 2006 23:14

Gebruikersavatar wouterf 20 aug 2008 19:49

[quote="Bottecchia"]Deze wil ik jullie niet onthouden:

Gisteren lekker op m'n gemak een rondje gedaan op m'n stalen Merckx. Rij ik langs de loosdrechtse plassen op een fietspad waar een stukje voor mij een stelletje fietst. Nu zit er op die Merckx nog geen bel dus mijn gebruikelijke tactiek ging niet op. Maar even verderop was al het einde van het fietspad in zicht zodat ik gewoon over de weg kon inhalen. Dus ik besloot vaart te minderen en zo rustig uit te rijden zodat ik er daar langs kon fietsen.

Op het moment dat ik mijn benen stil hield en zo rustig dichterbij kwam hoorde de man mij aankomen. Hij twijfelde geen moment, greep direct zijn vrouw/vriendin bij de arm en riep "Pas op, een wielrenner!". Waarna hij haar zo het gras naast het fietspad op trok. :)

Ik moest zo lachen dat ik moest oppassen om zelf niet aan de andere kant het gras in te rijden. Maar met een vriendelijk bedankje ben ik er toch maar voorbij gereden. Wie weet wat ze daar in het gras van plan waren....;)[/quote]

Klinkt erg bekend! De ruziende echtparen (vaak twee koppeltjes zelfs) die mijn komst veel te serieus nemen. Vaak met als gevolg dat de vrouw alsnog reageert alsof, nouja ik weet eigenlijk niet wat die dan denkt, maar vrolijk midden op de weg het voetje aan de grond zet om toch eens achterom te kijken wat er aan de hand is.

Gebruikersavatar
spin
Forum-lid
Berichten: 367
Lid geworden op: 02 jul 2007 16:19

Gebruikersavatar spin 20 aug 2008 20:03

Mijn strategie is: vaart minderen, bellen, als ze het niet horen nog een keer bellen, er rustig langs en dan 'dankuwel' zeggen in het voorbijgaan. Nooit problemen mee. Natuurlijk heb je af en toe zo'n flapdrol die omkijkt en daarmee meteen naar de verkeerde kant van de weg zwabbert, maar daar ben je op bedacht, daarom minder je toch ook vaart? Als je langs een file rijdt doe je dat ook niet met 100 km/u. Maar volgens mij zijn sommige mensen te bang dat hun gemiddelde eraan gaat als ze afremmen.

Mensen die 'pardon' of 'pas op' roepen, geven mij altijd het gevoel dat ik iets verkeerd doe, het klinkt mij altijd in de oren als 'kijk toch uit je doppen'. Het is vrij moeilijk om dat vriendelijk en ook nog vanaf een redelijke afstand hoorbaar te roepen, dusdanig dat er nog tijd is om te remmen of uit te wijken indien nodig.

Gewoon op tijd bellen dus, en vooruitkijken zodat je kunt anticiperen op andermans domme acties. Wat dat betreft is fietsen niet veel anders dan autorijden.

Gebruikersavatar
ever
Forum-lid
Berichten: 1340
Lid geworden op: 28 jan 2008 17:21

Gebruikersavatar ever 21 aug 2008 16:25

Omdat ik geen bel heb, doe ik het toch maar met "pardon" en "dankuwel" als ik er langs rijd. Maar wat ik dit weekend nou weer meemaakte: Man en vrouw fietsen naast elkaar op fietspad, man links, vrouw rechts. Ik wil er langs, minder dus vaart en roep pardon. In plaats dat de man dan een paar trappen extra doet en voor zijn vrouw gaat rijden, kneep hij in de remmen om achter zijn vrouw te gaan rijden! Tja, toen moest ik ook wel heel hard in de remmen om er niet bovenop te klappen. Gelukkig kon ik de vloek nog net binnensmonds houden... (ik wil tenslotte ook niet als een asociale wielrenster te boek staan ;-))

lvgh
Forum-lid HC
Berichten: 4770
Lid geworden op: 21 aug 2006 14:21

lvgh 21 aug 2008 16:32

[quote="ever"]Omdat ik geen bel heb, doe ik het toch maar met "pardon" en "dankuwel" als ik er langs rijd. Maar wat ik dit weekend nou weer meemaakte: Man en vrouw fietsen naast elkaar op fietspad, man links, vrouw rechts. Ik wil er langs, minder dus vaart en roep pardon. In plaats dat de man dan een paar trappen extra doet en voor zijn vrouw gaat rijden, kneep hij in de remmen om achter zijn vrouw te gaan rijden! Tja, toen moest ik ook wel heel hard in de remmen om er niet bovenop te klappen. Gelukkig kon ik de vloek nog net binnensmonds houden... (ik wil tenslotte ook niet als een asociale wielrenster te boek staan ;-))[/quote]
Dat doet zo'n 80% van de fietsende tweetallen is mijn ervaring..misschien niet remmen maar vertragen i.p.v. versnellen om achter elkaar te gaan rijden. Daarmee rekening houdende bel ik soms wat eerder maar je weet toch niet hoe het zal lopen. Voor hetzelfde geld fietsen ze in no-time achter elkaar en kijkt iemand om ('waar blijft die beller nou?'), onderwijl hevig naar links zwenkend.. ;)

Gebruikersavatar
janbianchi
Forum-lid
Berichten: 39
Lid geworden op: 16 apr 2006 15:23

Gebruikersavatar janbianchi 21 aug 2008 17:32

Ik roep ook meestal ''pardon'' en ''dankuwel''
Maar er zitten er inderdaad tussen, vooral duitsers die met zijn twéén de hele weg nodig hebben om te fietsen. Het slingert van links naar rechts. En dan heb ik meestal niet echt het geduld om pardon te roepen etc. Kan gewoon niet snappen dat mensen niet af en toe naar achter kijken als ze op een fietspad fietsen.. En zeker niet als ze van richting gaan veranderen. Maar woon dan ook in Zeeland waar het in de zomer helemaal vol zit met toeristen :(

jona91
Forum-lid
Berichten: 797
Lid geworden op: 03 sep 2007 22:22

jona91 21 aug 2008 17:42

er zijn er toch steeds die de dijk als wandelpad blijven beschouwen, en wat doe je dan als er zo'n 6jarig kind niet weet naar waar het moet lopen dus maar in het midden van de weg blijft staan, terwijl de rest van de familie niet begrijpt dat er ook gefietst word en als ik 'ja' roep...

Gebruikersavatar
53x11
Forum-lid HC
Berichten: 7260
Lid geworden op: 28 sep 2005 00:38

Gebruikersavatar 53x11 21 aug 2008 18:07

[quote="jona91"]er zijn er toch steeds die de dijk als wandelpad blijven beschouwen, en wat doe je dan als er zo'n 6jarig kind niet weet naar waar het moet lopen dus maar in het midden van de weg blijft staan, terwijl de rest van de familie niet begrijpt dat er ook gefietst word en als ik 'ja' roep...[/quote]

Heeeeel langzaam fietsen! Je gaat toch niet het risico lopen dat je een kind omver rijdt??
"Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me." T.Krabbé

Gebruikersavatar
buzz
Forum-lid
Berichten: 1922
Lid geworden op: 26 okt 2005 02:02
Locatie: N.A.P.

Gebruikersavatar buzz 21 aug 2008 18:22

Als je belt, kijken de meeste fietsers idd over hun linkerschouder, en maken vervolgens een gevaarlijke zwaaibeweging.

Wat ik altijd erg goed vind werken, is heel rustig maar wel HARDOP babbelen.
Ja, ook als ik in m'n uppie fiets. Gewoon een beetje slap ouwehoeren, meer niet. Heb ik geen probleem mee, nee. :))

Gevolg is dan dat de fietsers (of wandelaars) voor je het idee hebben dat er een groepje fietsers achter hun rijdt, en steeds dichterbij komt. Ze raken niet geïrriteerd, kijken ook niet over de linkerschouder, maar gaan keurig naar rechts. Is mijn — jarenlange — ervaring.

hansp
Forum-lid
Berichten: 212
Lid geworden op: 08 dec 2005 09:36

hansp 21 aug 2008 18:36

[quote="Buzz"]Wat ik altijd erg goed vind werken, is heel rustig maar wel HARDOP babbelen.
Ja, ook als ik in m'n uppie fiets. Gewoon een beetje slap ouwehoeren, meer niet. Heb ik geen probleem mee, nee. :))
[/quote]

Kun je wat voorbeelden van teksten geven?

Gebruikersavatar
marz
Forum-lid
Berichten: 654
Lid geworden op: 16 mei 2006 21:44

Gebruikersavatar marz 21 aug 2008 18:48

[quote="Janbianchi"]Ik roep ook meestal ''pardon'' en ''dankuwel''
[/quote]


Werkt volgens mij het best.
Netjes "dank u wel" en de helft van de personen die je inhaalt zullen normaal doen.
Je hebt er altijd wel apart volk tussen, maar goed, bij "ons" zijn er ook voldoende die op het fietspad doen alsof ze met een koers bezig zijn.
Stukje afremmen mag natuurlijk net zo, houd het veilig en minder aggresief.
My head says it�s time to push it, My heart is going to tell me when

DeletedUser02
Forum-lid HC
Berichten: 6010
Lid geworden op: 17 jul 2008 16:51

DeletedUser02 21 aug 2008 20:03

Bellen gaf bij mij inderdaad dezelfde problemen als veel mensen hie rook aangeven; omkijken, niets doen, schrikken....shiet niet op. De kracht van roepen is dat men meteen aan de kant gaat, maar om het voor elkaar niet te verpesten wel altijd vriendelijk "dank u wel" roepen. Dat geeft meestal instemming.
Ik werd laatst aangesproken door iemand die ik ingehaald had en die meneer vond het een prima manier (ik stond stil om even aan mijn derailleur te prutsen). Roep op tijd, zeg dank je wel en wurm je niet door gaten die er eigenlijk niet zijn.
Gone.

Gebruikersavatar
neos
Forum-lid
Berichten: 1517
Lid geworden op: 18 apr 2005 22:41

Gebruikersavatar neos 21 aug 2008 21:17

Ik roep altijd Dank u of natuurlijk Danke schon zoals ze aan de andere kant van de palen hier zeggen.
Nou als boter worden ze NOOIT zal een Duitser schelden van deze woorden.
cornelli racing cycles Uden

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten