Garmin Edge 800

Van simpele km-tellers tot vermogensmeters en GPS
ronkinkel
Forum-lid
Berichten: 83
Lid geworden op: 20 aug 2010 01:49

ronkinkel 03 mei 2011 00:31

Weet er mischien iemand hoeveel koersen je kan opslaan op de edge 800 ?
en welk bestand ik het beste kan maken gpx track of gpx route
Kan ook nog kiezen uit garmin course crs en garmin course tcx


Gebruikersavatar
havana
Forum-lid HC
Berichten: 22915
Lid geworden op: 22 jun 2006 10:54

Gebruikersavatar havana 03 mei 2011 11:17

Ik heb gisteren een FAQje in elkaar gedraaid, resultaat van vele uren Googlen en lezen. Hopelijk heeft iemand er iets aan. Opmerkingen welkom.

Edge 800 FAQ

Afbeelding Wat is het verschil tussen de 705 en de 800?
- 800 is wat minder lomp
- snellere processor
- (deels) touchscreen ipv. joystick
- geheugen voor 200 waypoints ipv. 100
- (iets) groter scherm

Afbeelding Wat is het verschil tussen de 500 en de 800?
- 500 is stukken kleiner, lichter en goedkoper dan de 800
- Op de 500 kun je alleen een kruimelspoor nafietsen
- Op de 500 kun je geen kaartmateriaal zetten
- 800 heeft een kleurenscherm & touchscreen

Afbeelding Wat is het verschil tussen de 800 en de 805?
- hardwarematige en qua uiterlijk zijn beide vrijwel gelijk
- de 805 beschikt voor bluetooth
- de 805 beschikt over livetracking
- de 805 heeft compleet andere firmware. Die firmware is gebruiksvriendelijker, maar bevat op het moment van schrijven (okt 2013) nog altijd zeer veel bugs

Afbeelding Welke uitvoeringen zijn leverbaar?
A. Garmin Edge 800
B. Garmin Edge 800 + snelheids/cadanssensor
C. Garmin Edge 800 + snelheids/cadanssensor + CityNavigator Europe*

* Let op, bij dit pakket staan de kaarten soms op een MicroSD-kaart. Daardoor zijn deze niet te gebruiken op de PC. Een beter alternatief is om de kaarten aan te schaffen op DVD. Deze zijn zowel op de Garmin als op de PC te gebruiken.

Afbeelding Welke kaartopties heb ik?

Basiskaart
Standaard is een basiskaart geïnstalleerd, de meeste gebruikers zullen deze echter te beperkt vinden.

CityNavigator (CN)
De CityNavigator kaarten van Garmin zijn erg goed, maar hebben als nadeel dat ze geen aparte fietspaden kennen. Dat is met name een probleem als de Garmin zelf een route laat bereken (A--->B zoals bij TomTom). Uiteraard heb je dit probleem alleen in landen met veel fietspaden, zoals ederland, maar ook Duitsland. Daarnaast is CN niet gratis.

Open Fiets Map (OFM)
Een alternatief dat wel gratis is, is de Open Fiets Map. Deze kaart is gebaseerd op het Open Streep Map project (OSM). OSM en OFM kennen i.t.t. CN wel kent wel fietspaden. In Nederland is dit in principe de beste keus. Voordeel van OFM boven OSM: makkelijker downloaden en installeren en de mogelijkheid tot het opzoeken van adressen (kan met OSM niet).

Topo
Topo-kaarten zijn alleen per land verkrijgbaar, een Topo-kaart bevat hoogte informatie in tegenstelling tot een CN-kaart of OSM-kaart. Deze kaart is tevens een 'routable map' evenals CN of OSM. Topo kaarten zijn vooral handig als men veel onverhard fietst (Cyclocross/MTB) omdat er op deze kaart ook kleinere wegen te vinden zijn. Deze kleinere wegen zijn veelal zandpaden, wandelpaden en onverhard terrein. Een Topo kaart is dus bij uitstek geschikt voor op de Cyclocross of MTB door de meer gedetailleerde kaart.

Overigens is het mogelijk meerdere kaarten tegelijk op je Garmin te hebben. Tijdens het fietsen kan eenvoudig gewisseld worden.

Afbeelding Welke navigatie/GPS functies heeft de Edge 800?
- Het loggen en evt. achteraf uitlezen van een rit (ook compatible met Strava)
- A --> B navigatie (zoals bij TomTom) (let op, dit is niet het sterkste punt van de Edge!)
- Het rijden van een zelf vooraf uitgestippelde route
- Het narijden van een eerder gereden rit, van jezelf of van iemand anders

Afbeelding Is de Edge 800 Mac-compatible?
Jazeker. Je kunt de Garmin aan je Mac koppelen en deze zal zonder problemen herkend worden als 2 USB drives (je Garmin + je SD kaart). Garmin produceert daarnaast specifieke software voor de Mac (zie FAQ hieronder). Je kunt er ook voor kiezen alleen met online software te werken, bijv. Garmin Connect voor het uitlezen en GPsies of Bikerouteyou voor het tekenen van courses. Voor het uitzetten van routes is een programma op de computer onmisbaar.

Afbeelding Welke software is er allemaal beschikbaar?
Garmin maakt er een traditie van vele pakketten tegelijk te produceren, dat maakt het er niet altijd overzichtelijker op.

Officiële Garmin-software

Mapsource (PC)
Programma om zelf routes en tracks uit te zetten. Wordt niet meer ondersteund of vernieuwd, maar is nog steeds een prima keuze.

Basecamp (PC & Mac)
De vervanger van Mapsource. Dit programma is ontwikkeld voor uiteenlopende Garmin-apparaten (o.a. ook voor wandelen) en kan ook omgaan met 3D-kaarten. Op de Mac is dit de enige optie.

Roadtrip (Mac)
Programma om zelf routes/tracks uit te zetten. Zeer beperkt. Op de Mac is Basecamp de betere keuze.

Trainingcenter (PC en Mac)
Programma om de Garmin mee uit te lezen en trainingsdata bij te houden. Met dit programma kun je ook course points (zelf gemaakte aanwijzingen of informatieve teksten) in een track zetten.

Garmin Connect (online, met browser-plugin)
Online community-based versie van trainingscenter. Werkt met een browser plug-in die beschikbaar is voor vrijwel alle browsers, voor zowel Mac als PC.

Niet-officiële software

Online routeplanners
Op diverse websites kun je vele GPS-files vinden en deze ook zelf tekenen. De meest bekende zijn GPsies, Bikeroutetoaster en Garmins eigen Course Creator. Alhoewel het soms ook mogelijk is je eigen creaties als route op te slaan, is het aan te raden met deze sites alleen tracks of courses te tekenen. Routes altijd via Mapsource of Basecamp maken en dan alleen op precies dezelfde kaart als die op je Garmin staat. Ook belangrijk: “herberekening” uitzetten.

WinGDB3
Handige freeware tool voor Mapsource met tal van mogelijkheden (o.a. inbakken van aanwijzingen, converteren routes > courses en andersom).

Afbeelding Hoe installeer ik kaartmateriaal op de Garmin?
Kaartmateriaal dien je in het .IMG formaat in de map 'Garmin' op de externe microSD te zetten (evt. zelf aanmaken indien niet bestaat). Bestandnaam mag geen spaties, speciale tekens of getallen bevatten en moet 8 tekens bevatten voor de punt (standaard is gmapsupp.img).

Afbeelding Hoe download en installeer ik de Mapsource?
Mapsource kun je zo downloaden van de Garmin website, maar is alleen te installeren via één van twee onderstaande omwegen.

1. Eerst Garmin Training Center installeren

OF

2. De .EXE file uitpakken met WinRAR en vervolgens de .MSI file aanklikken

Afbeelding Ik heb een kaart geïnstalleerd op de Garmin, waarom zie ik deze kaart nu niet in Mapsource / Basecamp?
Om een kaart in MS of BC én op je Garmin te gebruiken moet je deze 2x installeren; één keer op de Garmin (zie hierboven) en één keer op je PC of Mac. Voor je PC/Mac heb je weer een ander bestand nodig dan het .IMG bestand dat je voor je Garmin nodig hebt.

Afbeelding Wat is het verschil tussen een track, course en een route?
Simpel gezegd: track/course = lijntje volgen, route = lijntje volgen + aanwijzingen

Verschil tussen een track en een course is dat een course ook optionele informatie kan bevatten zoals info over hoogte en virtuele partner.

Afbeelding Wat is beter, een course of een route?
In theorie werkt een route ideaal: je kunt gewoon je oog houden op andere datavelden en de aanwijzing zal vanzelf in beeld verschijnen. Helaas is de praktijk anders
1. aanwijzingen ontbreken nogal eens, waardoor je alsnog een oog op het kaartscherm moet houden
2. je moet precies dezelfde kaart gebruiken om te tekenen als op de Garmin staat. Ritten van anderen op internet moet je dus zelf overtrekken
3. iedere rit moet getekend worden op de computer, je kunt geen online software gebruiken
4. tijdens het tekenen kun je slechts één kaart gebruiken (zie punt 2)
5. zelfs wanneer je aan bovenstaande zaken voldoet gaat het nog wel eens mis. De Garmin zal je dan over de kortste weg naar de finish sturen.

Al deze nadelen kent een course niet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 9 van de 10 Garmin-gebruikers zweert bij courses.

Afbeelding Hoe zet ik afslagbegeleiding aan?
Er zijn feitelijk drie soorten afslagbegeleiding

1. Afslagbegeleiding bij een route

Worden door de Edge zelf gegenereerd en zitten dus niet in een bestand ingebakken. Route dient in Mapsource gemaakt te zijn (rechtstreeks versturen naar Garmin of handmatig als GPX). Je krijgt gedetailleerde aanwijzingen zoals bij TomTom: over 200m links, een piepje, over 100 m links + een grote witte pijl met een overzicht van de verkeerssituatie.

In theorie ideaal, in de praktijk werkt 't niet altijd ideaal. Soms worden aanwijzingen vergeten. Wanneer jouw kaart bovendien een weg niet kent, krijg je geen aanwijzing. In onbekend terrein zul je dus altijd je ogen op het kaartje moeten houden en dan hebben de aanwijzingen volgens velen meerwaarde meer.

2. Afslagbegeleiding bij een course, door de Edge zelf gegenereerd

Aanzetten: course inladen > steeksleutel > guidance ON

Simpele aanwijzingen ("Left", "Right"). Edge probeert zo goed mogelijk aanwijzingen te verzinnen, maar zal in de war raken wanneer je over een weg rijdt die jouw kaart niet kent. Net als bij routes moet je dus in onbekend terrein het kaartje erop houden. De vraag is (net als bij routes) of deze aanwijzingen dan nog meerwaarde hebben.

Afbeelding Hoe verleg ik het startpunt van een course die ik op internet heb gevonden?
Alhoewel diverse online routeplanners (Gpsies, BRT) de mogelijkheid bieden te gaan slepen met routepunten, is de meest simpele en snelste manier om de course simpelweg na tekenen, en aanpassingen te maken daar waar nodig. Het kan hierbij heel handig om twee browservensters naast elkaar te zetten. Dit lijkt een zeer omslachtige methode, maar in de praktijk is het erg snel. In Mapsource kun je de route inladen en gewoon overtrekken.

Afbeelding Wat is het verschil tussen een waypoint, viapunt, een routepunt en een course point?
Waypoints zijn specifieke plekken die hun eigen naam hebben gekregen, zoals 'thuis' of ' camping' (dit worden ook wel favorieten genoemd).

Routepunten ('viapunten' in het Nederlands) lijken op waypoints, maar zijn niet hetzelfde. Belangrijkste verschil is dat ze geen naam hebben en je ze ook niet afzonderlijk kunt opzoeken. Ze worden 'ingebakken' in de route. Voordeel: de routepunten tellen NIET mee bij het maximum aantal waypoints. Het toestel kent wel een maximum aantal routepunten per route, maar daar kom je niet snel aan.

Een course point is een aanwijzing die je zelf kunt inbakken in een TCX file. Dat kan zijn: "100m links" maar ook "La Redoute, 1600m 16%". Aanwijzingen zoals "100m links" kun je in één klap automatisch aan een TCX toevoegen m.b.v. optie 11 in WinGBD3 (max 200 stuks). Handmatig kan via Garmin Training Center of Bikeroutetoaster.com.

Afbeelding Welke bestandsformaten kom je allemaal tegen?
CRS = track of course
TCX = nieuwere versie van CRS
GPX = track, course of route*
GDB = eigen formaat van Mapsource
FIT = eigen formaat waarin de Garmin 800 GPS-bestanden omzet

* !! Op GPsies kom je de formaten 'GPX Track' en 'GPX Route' tegen. Alhoewel een track inderdaad te gebruiken is in GPX kun je hiervoor beter TCX gebruiken. In dit formaat kun je bovendien ook info over hoogte en virtuele partner opslaan. "GPX Route" moet je nooit gebruiken; routes NOOIT rechtstreeks van internet op je Garmin zetten, maar eerst inladen in Mapsource of Basecamp. De reden is dat GPsies de route omzet in talloze waypoints; de Garmin er maar maximaal 200 aan en raakt dus in de war. Bovendien kunnen er verschillen in kaartmateriaal zitten.

Afbeelding Wat is beter, een track/course of een route?
Allereerst: de Edge 800 maakt geen onderscheid meer tussen tracks en courses; track worden automatisch omgezet naar courses.

Voordeel van een "klassieke" course (d.w.z. met aanwijzingen uit) is: je kunt 'm direct van internet afplukken en nafietsen. Een course is ongevoelig voor fouten en/of verschillen in kaartmateriaal. Nadeel: je krijgt geen aanwijzingen, dus je moet de kaart constant op 't scherm laten staan. Voordeel van een course: je kunt ook informatie over hoogte inbakken en bekijken tijdens het fietsen.

Je kunt aanwijzingen bij een course overigens wel aanzetten; hiervoor zijn twee manieren, namelijk zelf inbakken (m.b.v. course points) of de Edge zelf laten berekenen. Als de Edge de aanwijzingen laat verzinnen, dan berekent de Edge een route waarbij zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan de course.

Bij een route hoef je in principe minder op te letten, de aanwijzing verschijnt vanzelf op het scherm. Nadeel van een route: aanwijzingen kloppen alleen indien de route zelf is gemaakt in Mapsource / Basecamp met precies dezelfde kaart als die op de Edge staat. Ook dan mist er wel eens een aanwijzing, dus in onbekend terrein moet je eigenlijk alsnog de kaart in beeld houden. Een route is in beginsel storingsgevoeler dan een 'klassieke' course.

Afbeelding Hoe zet ik een track/course om naar een route?
Tracks/courses kun je importeren in Mapsource of Basecamp in het TCX formaat. Deze kun je vervolgens overtrekken met de routing-tool. In Basecamp kun je een track zelfs met één druk op de knop omzetten naar een route. Je hebt dan wel kans dat de route niet precies hetzelfde spoor volgt als de track, aangezien de route die berekend wordt afhangt van het kaartmateriaal en je instellingen (vermijd onverharde wegen etc).

Overigens is de Edge 800 ook bij courses in staat (simpele) aanwijzingen te geven. Er wordt dan een route berekend (incl. aanwijzingen) die zoveel mogelijk recht doet aan de originele lijn. Toch is het verstandig de route eerst in Mapsource / Basecamp te controleren, zodat je zeker weet dat de kaart alle wegen kent en de aanwijzingen dus zullen kloppen.

!! De online convert-tool van GPsies biedt ook de mogelijkheid een track om te zetten in een route, maar dit is sterk af te raden. GPsies zet de track namelijk om in honderden waypoints en hiermee kan de Garmin in de praktijk niet veel (max. is sowieso 200).

Afbeelding Hoe zet ik een route om in een track/course?
In Mapsource zul je in liever met de routing-tool tekenen dan met de track-tool (zelfs als je uiteindelijk een track/course wil rijden), omdat de routing-tool de wegen automatisch volgt. Helaas biedt Mapsource niet de mogelijkheid een dergelijke creatie op te slaan als track/course. Via een omweg kan het wel, en wel op drie manieren:

1. via GPsies.com
Tekenen in Mapsource, opslaan als GPX en uploaden naar GPsies (of de convert-tool gebruiken). Daarna rechtstreeks naar je Garmin sturen of handmatig (downloaden als TCX).

Voordelen:
- kan info over hoogte inbakken

Nadelen:
- geen mogelijkheid aanwijzingen type 2 in te bakken
- geen mogelijkheid handmatig course points toe te voegen
- kan niet goed overweg met stukjes route uitgezet via 'direct routing'

2. via Bikeroutetoaster.com
Tekenen in Mapsource, opslaan als GPX en importeren via "course creator > courses". Daarna rechtstreeks naar je Garmin sturen of handmatig (downloaden als TCX).

Voordelen:
- kan info over hoogte inbakken
- kan aanwijzingen type 2 inbakken
- kan handmatige course points inbakken

Nadelen:
- omzetting van de track is vaak niet helemaal goed, kan net zoals GPsies niet goed omgaan met stukjes uitgezet via 'direct routing'

3. Via WinGDB3 (freeware)
Tekenen in Mapsource, opslaan als GDB, converteren naar TCX met WinGDB3 (optie 11).

Voordelen:
- geen internet nodig
- kan aanwijzingen type 2 inbakken
- route wordt perfect omgezet in een track, ook stukjes uitgezet via 'direct routing'

Nadelen:
- kan geen info over hoogte inbakken
- niet mogelijk handmatige course points in te bakken.

Een combinatie van 3 & 1 levert het allerbeste resultaat op. Eerst tekenen met de routing tool in Mapsource, vervolgens omzetten naar TCX met WinGDB3 en deze TCX vervolgens uploaden naar Bikeroutetoaster om het hoogteprofiel in te bakken en evt. aanwijzingen / course points toe te voegen. Vervolgens versturen naar je Garmin als TCX.

Afbeelding Hoe zet ik een GPS-file op mijn Garmin?
Dat kan automatisch, via Mapsource of Basecamp, via de optie 'Send to GPS'. Handmatig kan ook; je dient dan het bestand (bijv. GPX of TCX) handmatig te kopiëren naar de map 'Newfiles' op de microSD-kaart.

Sommige sites (waaronder Gpsies.com) bieden de mogelijkheid GPS-files direct naar de Garmin te versturen m.b.v. een browser plug-in. Let hierbij op dat je deze optie alleen gebruikt voor tracks/courses (TCX formaat) en niet voor routes. Routes altijd eerst zelf importeren Mapsource / Basecamp.

Afbeelding Welke hartslagmeterband kan ik gebruiken?
Iedere band die het ANT+ protocol gebruikt. Polar-banden dus NIET. De Polar-band doet het wel als je het Garmin-blokje er op klikt.

Afbeelding Mijn hartslag is veel te hoog, hoe kan dat?
De Garmin-band is vrij gevoelig voor klapperende shirts. Monteer de band iets lager dan je gewend bent. Het kan ook zijn dat de band niet voldoende vochtig is. De sensoren even nat maken of gewoon doorrijden tot je gaat zweten is dan de oplossing.

v3.1
Laatst gewijzigd door havana op 24 feb 2014 10:18, 16 keer totaal gewijzigd.
Maar ik kan het mis hebben Afbeelding

eelcoz

eelcoz 03 mei 2011 11:34

Gast, heb je vakantie ofzo?;)

Zonder gekheid, mooie informatie waar veel mensen wat aan zullen hebben.

ronkinkel
Forum-lid
Berichten: 83
Lid geworden op: 20 aug 2010 01:49

ronkinkel 03 mei 2011 12:15

Ja inderdaad super info.
Hier heb ik iets aan.
Als ik dan nog iets mag toevoegen.
De polar band doet het wel als je het garmin blokje er op klikt.
En waarom is de gpx route en gpx track gevaarlijk , kan mijn edge hierdoor kapot gaan ?

verder kei bedankt voor de uitleg en de info

Gebruikersavatar
havana
Forum-lid HC
Berichten: 22915
Lid geworden op: 22 jun 2006 10:54

Gebruikersavatar havana 03 mei 2011 12:19

Ron, ik voeg de info over de band toe, dank.

Antwoord op je andere vragen, ik quote even een forumlid
Van een track een route maken in bv GPsies werkt (in elk geval bij mij) meestal niet erg goed. De tracks in GPsies zijn meestal history tracks die door mensen gemaakt zijn terwijl ze de tocht fietsten en er zitten dan heel veel (duizenden) viapunten (waypoints of hoe ze ook mogen heten) in. En als je er dan een GPX route van maakt ziet de Edge dat als allemaal waypoints en daar kan de Edge er niet zoveel van aan (ik meen max 100). Je krijgt dan een foutmelding als hij de route aan het berekenen is (niet leuk als je net wilt beginnen te fietsen).
Waarom geen GPX Track:
GPX track: heel veel waypoints, zodat de route vastligt. Vandaar dat het navigeren met een GPX track vaak problemen oplevert. De punten staan zo dicht bij elkaar dat de Edge geen tijd heeft om te berekenen. M.i. is de is de juiste methode om een GPX track alleen op de kaart weer te geven of herbereken uit te zetten. (en dat is hetzelfde als een TCX gebruiken, havana)
Bij beide gaat je Garmin er niet kapot van gelukkig ;)
Maar ik kan het mis hebben Afbeelding

Gebruikersavatar
foosho
Forum-lid
Berichten: 3603
Lid geworden op: 02 jan 2008 00:32

Gebruikersavatar foosho 03 mei 2011 12:40

Goed bezig :)

Eventuele toevoegingen:

Resetten:
* Druk op de linkerbovenhoek van het scherm tijdens het opstarten

Tip:
* Na een firmware-update resetten

Route beeindigen:
* Druk op start/stop en druk vervolgens 5 seconde op lap/reset

Tip:
* als je wat langer op een gegevensveld drukt kun je hem wijzigen

Tip:
* City Navigator op SD (zoals in de bundel) is niet handig omdat je die niet op de PC kunt gebruiken.

Tip:
* Renamen van imgsupp.img voorkomt overschrijven en hij zal alsnog ingelezen worden.

Een link waar je OSM Benelux kunt downloaden:
http://sites.google.com/site/openfietsmap/


Gebruikersavatar
havana
Forum-lid HC
Berichten: 22915
Lid geworden op: 22 jun 2006 10:54

Gebruikersavatar havana 03 mei 2011 12:45

Wat is het verschil tussen de OSM die jij linkt en de OSM die je via http://garmin.openstreetmap.nl/ kunt downloaden? Overige punten ga ik opnemen.
Maar ik kan het mis hebben Afbeelding

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Moderator
Berichten: 23991
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 03 mei 2011 12:46

[quote="eelcoz"]Gast, heb je vakantie ofzo?;)

Zonder gekheid, mooie informatie waar veel mensen wat aan zullen hebben. [/quote]

Bedankt Havana, ik heb je Faq in de startpost gekopieerd.
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

Gebruikersavatar
foosho
Forum-lid
Berichten: 3603
Lid geworden op: 02 jan 2008 00:32

Gebruikersavatar foosho 03 mei 2011 12:52

Zit een installer bij, dus hij werkt meteen onder mapsource. Verder een duidelijke site, kaart heeft andere kleurtjes. En je hebt in 1x de hele Benelux zonder met tiles te spelen :)
Maar het is niet ter vervanging, enkel een alternatief voor de Benelux.

Gebruikersavatar
stephan68
Forum-lid
Berichten: 1464
Lid geworden op: 12 jun 2008 22:36

Gebruikersavatar stephan68 03 mei 2011 12:55

[quote="eelcoz"] Zonder gekheid, mooie informatie waar veel mensen wat aan zullen hebben. [/quote]

Ook voor de mensen die nog met een "old-school" 705 rondrijden is dit zeer bruikbare info! :)

d.s.
Forum-lid
Berichten: 560
Lid geworden op: 25 jul 2006 15:41

d.s. 03 mei 2011 13:47

Mijn 'max snelheid' klopt totaal niet.

Weet iemand hoe dit komt ?


tomtom
Forum-lid
Berichten: 1092
Lid geworden op: 29 apr 2006 23:13
Locatie: Arnhem

tomtom 03 mei 2011 15:10

@Havana; Thanks! Superinfo. Nu nog de voors en tegens van de 500 versus de 800.....
Canyon Ultimate CF SLX Disc
Canyon Aeroad CF SLX Disc

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 gasten