Pagina 1 van 1

Crankset advies nodig

Geplaatst: 06 mei 2015 21:33
door pinaride
Ik ben op dit moment een oude cyclocrosser aan het ombouwen tot singlespeed voor het winter woon-werkverkeer, maar ik ben nog in dubio wat ik ga doen met het crankset. Op dit moment is de fiets voorzien van een compact FSA crankset (50-24t) met een crank lengte van 172,5.

Nu wil ik eigenlijk het crankset vervangen door een singlespeed set, maar vraag me af of ik dan wel dezelfde crank lengte moet aanhouden. Al mijn andere fietsen hebben ook een crank lengte van 172,5 maar ik kan me voorstellen om daar met een singlespeed vanaf te wijken (kleiner i.v.m. hogere trapfrequentie) en/of juist langer door grotere krachts- overbrenging.

Wat is jullie mening en ervaring hierover? De fiets gaat dus voornamelijk gebruikt worden voor vlak woon-werk van 15 km enkele reis.

Re: Crankset advies nodig

Geplaatst: 06 mei 2015 23:42
door klimmer
De trapfrequentie die je gaat gebruiken is zeker een functie van de cranklengte. Hoge frequentie èn 180mm cranks zijn niet vol te houden en inefficient. Zo'n enkel blad crankstel is over het algemeen niet in vele cranklengtes te koop. Je vraag is wellicht puur theoretisch, omdat je niet uit vele lengtes kunt kiezen. Een lengteverschil van 2,5mm is geen verschil. 10mm zet zoden aan de dijk. Dus kijk eerst eens of je keuzes hebt binnen je budgetaire grenzen.

Re: Crankset advies nodig

Geplaatst: 07 mei 2015 12:00
door pinaride
Bedankt voor je reactie.

Ik heb het Shimano Alfine FC-S501 crankstel op het oog, welke een crank lengte van 170 mm heeft, dus dat is idd niet zoveel verschil met wat ik gewend ben. En het is best een fraai crank setje:
http://www.rosebikes.nl/artikel/shimano ... aid:670759