Pagina 1 van 2

traptechniek

Geplaatst: 05 okt 2009 22:18
door bertvk
In mijn wielerclub hoor ik mijn ploegmaats veel praten over de traptechniek. Is er een manier om de pedalen efficiƫnter rond te krijgen en verschilt dit van vlak t.o.v hellingen? Is het verschil als je erop let echt zo groot?

Geplaatst: 05 okt 2009 22:26
door pfff
Een mooie methode om goed te duwen en trekken is je concentreren op mooie cirkels. Een aardige methode om het te trainen is om je fiets in een tacx te hebben staan en 1 voet uit te klikken en die op een krukje laten rusten of zo. Met de voet die je hebt ingeklikt ga je nu cirkels maken. Je moet nu wel trekken aan je pedaal om het cirkeltje goed rond te maken.

De basis is normaal om je voet verder evenwijdig aan de grond te laten bewegen, alleen is dat per persoon verschillend wat er prettig wordt gevonden. Er zijn er ook die de voet bij het omhoogtrekken met de neus naar beneden hebben en bij naar beneden duwen met de neus omhoog.
bertvk schreef: Is het verschil als je erop let echt zo groot?
Het bewust trainen van deze techniek is om er voor te zorgen dat het uiteindelijk vanzelf gaat. Oftewel, het verschil moet groot zijn door er uiteindelijk niet meer op te hoeven letten :)

Geplaatst: 06 okt 2009 11:35
door edwinfe
Door de weeks rij ik z'on 2-3 keer per week met de racefiets/atb naar het werk. Het is een stukje van drie kwartier rijden en terug naar huis wil ik ook weleens een ommetje maken. Bijna elke rit trek ik, zoals 'pfff' ook aangaf, een van de voeten eruit (en deze gewoon laten hangen) en dan ronddraaien maar met een voet. Dat wissel ik dan een paar keer om. Begin wel met een makkelijk rond te draaien verzet. zorg dat je mooi rond draait zonder horten en stotten.

Geplaatst: 06 okt 2009 11:44
door rob74
bertvk schreef:Is het verschil als je erop let echt zo groot?


JA

Het verschil tussen een fietser en een wielrenner is: "een fietser duwt zijn pedalen naar beneden en een wielrenner draait zijn pedalen rond". Tijdends de hele cirkel van de pedaalslag levert een wielrenner kracht. De fietser levert alleen kracht als hij het pedaal naar beneden duwt (dat is dus maar ongeveer 30 % van de totale cirkel). Het scheelt dus zeker veel.

Geplaatst: 06 okt 2009 12:12
door ajhoff
Levert trekken echt zoveel meer rendement op? Volgens mij is de het duwen hetgeen de meeste kracht en rendement oplevert. Het trekken als middel om meer kracht op te leveren zie ik ten opzichte van het duwen niet zo. Of levert dit wel veel rendement op ten opzichte van de inspanning?

Het gewicht van het opgaande pedaal halen lijkt me daarentegen wel weer efficiƫnt. Gewicht op dat pedaal werkt tegen aan het neergaande moment op het andere pedaal.

Ik baseer mijn vraag met name op volgende link: POSE Cycling technique

Geplaatst: 06 okt 2009 12:20
door rob74
Met duwen op een pedaal kun je idd de meeste kracht zetten. Veel meer dan met trekken. Maar met duwen EN trekken tegelijkertijd lever je gewoon meer kracht. En ook op het dode moment van de pedaalslag kun je kracht zetten door je pedaal als het ware te laten slepen. Door je pedalen goed rond te draaien kun je veel winnen dan door alleen maar te duwen.

Geplaatst: 06 okt 2009 12:43
door bleek
Dit artikel keurt het trekken af, wel 'modder van je schoen afvegen' bij 180 graden - maar daarna geen trekbeweging maken.

Interessant.

Geplaatst: 06 okt 2009 13:05
door wouterf
Bleek schreef:Dit artikel keurt het trekken af, wel 'modder van je schoen afvegen' bij 180 graden - maar daarna geen trekbeweging maken.

Interessant.


Volgens mij keurt dit artikel ook de one legged exercises af.

Geplaatst: 06 okt 2009 13:21
door bruco
Rijden op de 'losse rollen' (rollenbank) geeft je ook inzicht in je traptechniek. Als je niet 'rond trapt', merk je dat direct aan de 'wegligging' van je fiets.

Geplaatst: 06 okt 2009 15:55
door edwinfe
als je met 1 trapper trapt dan zul je ook beter je hiel naar beneden gaan duwen.

Geplaatst: 06 okt 2009 16:01
door rob74
Bruco schreef:Rijden op de 'losse rollen' (rollenbank) geeft je ook inzicht in je traptechniek. Als je niet 'rond trapt', merk je dat direct aan de 'wegligging' van je fiets.

Dit komt mij bekend voor. Niet rond trappen op een rollenabank maar stoempen levert een instabiele fiets op. Je kunt ook niet staand klimmen op een rollenbank; dat is een garantie om eraf te donderen. Maar je zet staand wel meer kracht. Dus of rondtrappen nu echt beter is?...... het fietst wel rustiger.

Geplaatst: 06 okt 2009 16:28
door ajhoff
Gecombineerd zeggen POSE en het artikel zeggen dus in feite dat je moet streven naar een vloeiende, rondgaande beweging waarbij het neergaande been zorgt voor de aandrijving. POSE stelt hierbij dan nog dat het omhoog bewegende been wel opgetild moet worden, maar dat je er niet aan moet trekken.

Klinkt eigenlijk wel logisch. Vloeiende overgang van aandrijving naar omhoogkomen been, geen "tegendruk" van het niet aandrijvende been.

Wat betreft stoempen, het levert op korte termijn wel meer kracht op maar probeer het maar eens 50km vol te houden :D Uit oogpunt van efficiency lijkt mij een vloeiende beweging beter.

Volgende rit maar eens experimenteren hiermee.