Pagina 1 van 223

Wielrennen op tv

Geplaatst: 06 feb 2012 18:39
door peterj
Er was ooit een topic over wielerprogramma's op tv maar helaas nergens meer terug te vinden daarom maar een nieuwe aangemaakt.

Vanavond op Ketnet/Canvas een documentaire over het wk op de weg in 1990 om 21:10 uur

WK wielrennen
Deze vijfde reeks start met een verhaal over het WK wielrennen in Utsunomiya (Japan, september 1990). Voor wielerland België een wereldkampioenschap als een droom. Velen herinneren zich nog hoe de nummers één en twee, Rudy Dhaenens en Dirk De Wolf, bijna hand in hand over de aankomststreep reden.

Zwoegen
Hoe perfect was dit plaatje? En was de tol van een hele dag hard zwoegen de enige reden waarom Dirk De Wolf niet meer aandrong in deze eindsprint onder vrienden?

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 07 feb 2012 09:38
door Gastheerg
Ja gezien maar ik heb met dit soort docu's altijd een enorm dubbel gevoel.

Wetenschappelijk staat vast dat mensen erg onbetrouwbaar zijn als het gaat om herinneringen. Hoe verder terug hoe onbetrouwbaarder.
Dhaenens leeft niet meer en dan zie je in dit soort docu's toch dat het wat voorzichtig wordt beetgepakt. Niets dan goeds over de dode immers. Dus een beetje kritiek om het echt te laten lijken zoals de stuurfout.
Dirk De Wolf (wat ik trouwens een pracht vent vind) eet nog steeds van de wielersport. Dus teveel het nest bevuilen is in zijn geval niet handig.
Twee PDM bollebozen die best wel wat te verbergen hebben zullen het verhaal beslist veel mooier maken dan het eigenlijk is en vooral hete kooltjes uit de weg gaan.

Herinneringen zijn een valselijk iets. Na de oorlog zat immers iedereen in het verzet!

Overigens wat me nog het meest verbaasd heeft is dat ze in Belgie in dat jaar Dhaenens ook nog eens sportman van het jaar hebben gemaakt.
Dhaenens heeft in z'n regenboogtrui niet ene platte prijs gereden en daarmee een van de minst succesvolle wereldkampioenen.
Idd een WK met veel tragiek maar of we HET verhaal gehoord hebben betwijfel ik.

Wel mooi hoe Gayant en Lauritzen heel relax over "deze zaak" zaten te praten. Die gasten zagen er allebei trouwens nog goed uit!

Amusementswaard: 9
Mooie oude beelden: 8,5
Realiteitswaarde: 4

Voor liefhebbers van wielerhistorie verplichte kost!
Docu's van Monsere en die van Maertens uit deze serie staan bij mij echter ver bovenaan.

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 07 feb 2012 09:57
door dario
Zeker over die nog vrij recente periode is een objectieve 'historische' terugblik inderdaad erg moeilijk: te ver weg om nog met de neus op en ìn de feiten te zitten, te dichtbij om de nodige neutraliteit in acht te kunnen nemen. Verder blijf ik Belgasport wel erg boeiend gemaakt vinden - alleen was de aflevering van gisteren een sof, vooral omdat Dhaenens gewoon geen interessant figuur is: uiteindelijk zijn over hem maar twee belangrijke feiten te melden, nl. dat hij ooit (een beetje toevallig) wereldkampioen is geworden en dat hij te jong gestorven is. Beetje schraal, voor een documentaire van een uurtje...
(was denk ik ook de eerste keer dat ze haast een hele uitzending hebben moeten vullen met beeldfragmenten van één enkele wedstrijd!)

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 07 feb 2012 10:06
door Gastheerg
Zoals m'n waarderinscijfers vond ik het ook dik de moeite. Maar Dhaenens was idd een heel saai figuur. Die zal ook echt niet veel vijanden hebben gehad.
Gelukkig hadden ze aan Dirk wel iemand dat als je daar een kwartje ingooit hij wel even gaat :-)

Maar laten we dit topic blijven gebruiken voor TV tips!

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 07 feb 2012 10:35
door arjenv
Voor de mensen die nu alweer verlangen naar de koers; vanmiddag 13:00, Tour du Qatar op Eurosport2! Go Thomas Dekker!

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 26 mar 2012 18:41
door peterj
Vanavond op Ketnet/Canvas om 21:10 uur

Lucien Van Impe was een heel eind op weg om wielergeschiedenis te schrijven. Tot een botsing met een volgwagen roet in het eten gooide.

In 1977, één jaar na zijn triomf in de Tour, doet de Belgische wielrenner Lucien Van Impe opnieuw een gooi naar de eindoverwinning. Hij kiest hiervoor de zwaarste Alpenrit van de Ronde uit, naar de legendarische l'Alpe d'Huez. Even lijkt zijn poging succes te krijgen: hij rijdt virtueel in het geel.

Opzet
Een aanrijding met een volgwagen gooit echter roet in het eten en Van Impes offensief strandt drie kilometer voor de top. Boze tongen spreken van kwade opzet, of was het gewoon een moment van onoplettendheid van de chauffeur. Belga Sport zoekt het uit.

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 26 mar 2012 20:08
door timo2.0
Zojuist bij De Wereld Draait Door: eerst heet de E3 prijs volgens Matthijs "de ronde van Gent-Wevelgem" en vervolgens heeft Tom Boonen volgens hem "de ronde van Harelbeke" gewonnen. De naam "E3 prijs" werd niet genoemd :mrgreen:

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 26 mar 2012 21:07
door vegeta
belga sport op canavas gaat zo beginnen kijk er al naar uit

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 26 mar 2012 23:07
door bianchi_ber
Was een mooie docu van Belga Sport. Een wielerstory die ik nog niet kende, en dat nog wel uit mijn geboortejaar! :D

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 27 mar 2012 00:05
door farelli
Dan is dat ook niet zo gek :)

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 27 mar 2012 08:55
door eelcoz
Vanaf vanmiddag Driedaagse van de Panne op Sporza. Aangezien ik met een vervelend virusje (fikse verkoudheid/griep?) thuis zit/lig, weet ik wel waar m'n tv vanmiddag op gaat.

Re: Wielrennen op tv

Geplaatst: 28 mar 2012 00:19
door carbonfire
Vandaag (27 maart) was bij Omroep Brabant een item over de overwinning van Johan Lammers in de Ronde van Vlaanderen (vanaf 16:30), meteen (22:30) gevolgd door een item over de opname van een wielerliedjes-CD voor het goede doel door BN-ers in St Willebrord.
http://www.omroepbrabant.nl/?epg/3128432/Onder+Ons.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
(en nou maar hopen dat ze niet elke dag dezelfde url gebruiken)