Pagina 1 van 3

Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 21 okt 2020 13:08
door Dunn3r
Er is natuurlijk enorm veel te vinden over de juiste keuze van een fietsendrager, maar ik heb eigenlijk een specifieke wens en zie de vraag nergens goed beantwoord worden.. Of ik zoek gewoon niet goed.

De fietsendrager die ik zoek wordt uitsluitend ingezet voor wielrenfietsen. Ik ben daarin eigenlijk op zoek naar een fietsendrager met relatief smalle wielgoten, of waarbij de wielgoten zo zijn ingericht dat ze van breed naar small aflopen. Doel hierbij is dat bij het vast zetten van de wielen ze ook daadwerkelijk vast zitten. Wat ik binnen de fietsendragers tegenwoordig zie is dat de wielgoten vrij breed zijn zodat alle fietsen eigenlijk passen. Nadeel bij wielrenfietsen is dan eigenlijk dat de wielen zelf gewoon minder goed vast zitten omdat er nog de nodige zijwaartse marge is.

Regelmatig een Thule geleend waarbij dit zo is en daarbij zie ik in de spiegels toch echt het nodige heen en weer gaan. En misschien ben ik een pietlut maar ik stoor me hier aan. Ik heb afgelopen zomer een Spinder Hawk van iemand geleend.. En relatief oude drager maar hierbij waren de wielgoten dus vrij smal, of liepen vrij smal af. Resultaat hiervan was dat de wielen eigenlijk niet eens zo heel vast gezet hoefde te worden om er voor te zorgen dat alles goed zat, er was geen zijwaartse marge. Ook in de spiegels bij het rijden bleef alles veel rustiger zitten en dat gaf mij in ieder geval een rustiger gevoel.

Nu is die Spinder Hawk dus al een wat ouder beestje en wil ik bij de aanschaf toch wel een wat handelbaarder nieuwer model hebben. Ben dus al een tijdje op zoek naar iets met soortgelijke wielgoten maar kan eigenlijk weinig vinden. Wellicht dat hier nog ideeën zijn of een goeie tip qua oplossing. Dank alvast :winkthumb:

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 21 okt 2020 13:30
door MarkVeenstra
ik wou juist al zeggen dat een spinder dan een prima optie zou moeten zijn. En van tijd tot tijd mooi 2e hands voor weinig te verkrijgen.

Handelbaar is relatief natuurlijk met die apparaten. Heb er 1 voor 3 fietsen, Is niet heel makkelijk, maar is verder wel degelijk apparaat zonder veel draaipunten of inklapmogelijkheden die eventueel stuk zouden kunnen

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 21 okt 2020 13:32
door Dunn3r
Die Hawk is vrij massief en ook het bevestiging gaat tegenwoordig wat makkelijker allemaal.. Bij die Hawk moet je echt nog met moersleutels in de weer om de boel goed vast te zetten. Plus natuurlijk de andere zaken die er door de jaren bij zijn gekomen. Daarom had ik toch gehoopt op een model uit te komen die alle nieuwe gebruiksgemakken had gecombineerd met zo'n 'smalle' of 'smal aflopende' wielgoot.

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 21 okt 2020 14:07
door Woefdram
Die brede goten zijn eigenlijk alleen een issue bij het voorwiel omdat het kan draaien, Bij lange ritten draai ik een oud binnenbandje kruislings heen en weer tussen de velg en de onderbuis en dat zit als een huis. Als die maatregel geen bezwaar voor je is, wordt je keuzevrijheid flink groter.

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 21 okt 2020 14:12
door Dunn3r
Hmm, op zich goede tip Woefdram! Mocht hier nu geen goed tip uit komen rollen qua drager dan kom ik inderdaad op een dergelijke opzet uit en ga ik jouw tip dan toepassen, of een mogelijke andere tip waar iemand nog mee komt ;)

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 21 okt 2020 15:21
door MarkVeenstra
Een spons onder je band in de brede goot.., zal dan ook al een stuk helpen toch?

Inderdaad ben ik met de spinder in de weer met een moersleutel.., Maar ach, old fashion degelijkheid en hij heeft mij maar een paar tientjes gekost :)

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 21 okt 2020 20:33
door br@m
Ik dacht toch ook meteen aan Spinder. Ik heb zelf de Spinder Kolibri, daar kan 1 fiets op. Ideaal, een handzaam dingetje. Wordt niet meer gemaakt maar er staan er altijd wel een paar te koop op MP.

Heel groot voordeel van de oude Spinder modellen - de frame-klem zit zodanig dat die aan de zitbuis of zadelpen aangrijpt, ipv aan de bovenbuis zoals de meeste dragers. Met name bij carbon frames relevant.

Voor de Spinder kon je destijds als accessoire een speciale klembout met handvat kopen. Die is wel erg handig want dan heb je de standaard pijpsleutel niet meer nodig. Misschien is die nog wel ergens te koop, bijvoorbeeld bij de Spinder webshop. Ze hebben nog heel wat in voorraad van de oude modellen.

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 21 okt 2020 20:44
door havana
Ik heb op mijn Spinder Falcon (lichtere versie van de Hawk) gewoon een strookje staal gelast op de bout. Draai m nu met de hand zo vast...

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 21 okt 2020 21:49
door Dunn3r
Door de reactie van Havana maar weer eens in Spinder gedoken, en zit nu te snuffelen in de oudere/voorgaande modellen. Ook van nieuwe jaargangen zit er wel wat tussen bijvoorbeeld de Spinder Tour. Redelijk veel van de hedendaagse snufjes erop, diepe wielgoten en eenvoudig te monteren. Volgens mij moet daar wel iets 2e hands tussen te vinden zijn. Dank voor de reacties!!

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 22 okt 2020 00:02
door Puffdaddy
In het rijtje Spinder past ook de Tacx fietsendrager, ook een golden oldie.
Degelijk en de fietsen staan ook behoorlijk goed op de drager.
Ik ben er nog steeds tevreden over.
Komen ook nog regelmatig voorbij op MP.
Bijv: https://www.marktplaats.nl/a/auto-diver ... ousPage=lr

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 23 okt 2020 12:06
door Pollekes
Ik heb al jaren deze in gebruik.

https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr

Licht, compact en stabiel.
Mountainbikes door heel Europe mee vervoerd en de drager heeft nooit een krimp gegeven.

Voordeel van Spinder vindt ik, dat je om de zadelpen kunt klemmen en daarmee krassen/beschadigingen op je frame voorkomt.

Re: Vraag: Keuze fietsendrager

Geplaatst: 23 okt 2020 16:53
door thebase
ik heb een thule. Ik moet ook altijd weer even wennen hoe het achter mijn auto staat te schommelen. Ik heb begrepen ( en ik zal wel worden gecorrigeerd als ik het verkeerd heb begrepen) dat dit bewust is omdat er dan minder krachten vrij komen op de fiets als je over hobbels e.d. rijdt.
ik heb nog nooit schade gehad aan mijn fietsen ( zowel alu als carbon) of problemen met mijn fietsendrager. Heb met mijn 1e ruim 10 jaar gedaan en sloopte toen door eigenschuld de kabelboom van de verlichting. Deze had ik nog kunnen bestellen en dus repareren maar heb voor een nieuwe gekozen.