Pagina 1 van 2

Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 30 dec 2018 20:59
door DrBibber
Ik ben aan het afwegen wat ik wil qua nieuwe fiets. Ik heb nog niet helemaal gevonden wat aan mijn wensen en budget voldoet. Nu kom ik wel mooie frames tegen die ik eventueel naar eigen wens op kan (laten) bouwen. De kosten van een frame, groepset en wielen kan ik zo uitrekenen. Maar wat komen er nog meer aan onderelen bij, en nog belangrijker, wat zijn ongeveer de totale kosten hiervan? Denk aan kabels, stuurlint etc
Ik hoop dat iemand mij een beetje een schatting kan geven zodat ik weet of dit idee haalbaar is of dat ik toch beter naar een kant en klaar model kan kijken.

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 30 dec 2018 21:17
door havana
Het is altijd duurder dan compleet kopen. Qua arbeidsloon moet je denken aan 100-150 euro.

Wat onderdelen kosten kun je zelf vinden via Google.

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 30 dec 2018 21:32
door DrBibber
havana schreef:
30 dec 2018 21:17
Het is altijd duurder dan compleet kopen. Qua arbeidsloon moet je denken aan 100-150 euro.

Wat onderdelen kosten kun je zelf vinden via Google.
Met je eerste zin beantwoord je eigenlijk al mijn hele vraag. Zou het goedkoper zijn kan je wel binnen het budget de ideale fiets samenstellen. Ik vroeg het omdat ik zelf geen idee heb van alle kleine onderdelen in de fiets en ik geheid veel dingen zou vergeten dus een schatting van de totale kosten aan "kleine onderdelen" zou makkelijk zijn.
Ga ik toch maar weer verder zoeken naar de ideale standaard fiets :)

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 30 dec 2018 21:32
door scottpch
Is alleen goedkoper wanneer je bv een overjarig frame voor weinig op de kop kan tikken en kan wachten op evt aanbiedingen van groepen en wielen.
Verder internet goed in de gaten houden.....

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 30 dec 2018 21:41
door Daniel1989
Frame
Wielen
Groep
Stuur
stuurpen
Zadelpen
Zadel
Stuurlint
Bi ba
Bu ba
Pedalen.

Reken maar uit. Hier kom je een heel eind mee.
Daarbij komt dat als je zelf niet kan bouwen je toch gebonden bent aan een fm. Waar je dan ook je spullen moet kopen. Wat op het web bestellen en door een fm laten bouwen ligt niet echt voor de hand.

Een complete fiets kopen is veel goedkoper.
Een n+1 fiets zelf op bouwen is veel leuker 😁

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 30 dec 2018 23:26
door rovar
Ik heb er dit jaar een zelf opgebouwd, met de reden dat ik flexibel wil zijn, met een goede groep als basis zodat ik die over kan zetten op een ander frame. En ik vind het persoonlijk ook leuk en vooral leerzaam om zoeiets zelf te doen. Je krijgt toch wel een trots gevoel als je voor het eerst op je eigen gebouwde fiets zit!

Maar goed, wat komt erbij kijken als je zelf gaat bouwen:
1) uiteraard het frameset (frame+vork+stuurpen+balhoofd). Je kunt het zo gek maken als je wilt. Mijn frameset komt uit china en kostte iets van 450 euro incl. invoerrechten
2) Ultegra groepset incl. alle kabels: 650 euro
3) Ultegra pedalen 115 euro
4) Wielen + banden. Die had ik nog, Mavic cosmic carbone. Kostte nieuw 1000 euro
5) Zadel: Fixik ariane full carbon (replica uit china voor 35 euro)
6) Stuur: aero integrated full carbon compact uit china 45 euro
7) Stuurlint Fizik 19 euro
8) BB86 Ultegra 29 euro

En dan het gereedschap om alles te kunnen monteren, dan gaat het stiekum echt in de papieren lopen: BB lagercup pers, shimano kabeltang, shimano quick link tang, pully trekkers, derrie pad richter, liners om de binnenkabels te plaatsen.

Ik denk dat ik in totaal zo'n 2000 euro kwijt was, excl. wielen want die had ik al.

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 30 dec 2018 23:39
door klimmer
Een fiets uit losse componenten opbouwen is 40- 50% duurder dan een winkelfiets. Maar dan heb je ook het stuur, stuurpen, zadel enz van je eigen keuze. Een stuurlint van €19,- of een van €6,- maakt al een aardig verschil.
En als reactie op @rovar, die zich kennelijk verbonden voelt met Shimano spullen: doe dat niet en kies wat je het beste lijkt, en daar horen Shimano kettingen alvast niet bij.

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 31 dec 2018 12:30
door japiecarbon
rovar schreef:
30 dec 2018 23:26

BB lagercup pers, shimano quick link tang, pully trekkers, derrie pad richter, liners om de binnenkabels te plaatsen.

Bovenstaand gereedschap is ook niet echt nodig, ik bouw al jaren al mijn fietsen en ook voor anderen en ik heb dat gereedschap niet, dat kan je ook op andere manieren oplossen.

Verder is gereedschap van BBB ook gewoon prima.

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 31 dec 2018 16:56
door thie
Als je geduldig bent en bereid bent wat zoektijd te investeren is het in mijn ervaring best mogelijk om relatief goedkoop iets leuks samen te stellen. Een voorbeeld: heb net voor iemand een winterfiets gebouwd op basis van een uitstekend Gazelle CM frame, op MP aangekocht voor 90 euro inclusief balhoofd, trapas en zadelstrop. Zonda wielen eronder van 350 euro. Verder voor 450 euro de overige onderdelen bij elkaar gesprokkeld op MP, o.a. nieuwe/ongebruikte 105-5800 groep (frame dus wat aangepast), klassiek Cinelli stuur en stuurpen (even gepolijst en weer als nieuw) etc.
Voor in totaal dus 900 euro gewoon een lekkere en 'als nieuwe' fiets geworden (met, toegegeven, al wel een paar krasjes in de lak, ik heb hem niet overgespoten maar dat zou ik voor een paar tientjes kunnen doen).

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 31 dec 2018 17:39
door slugbait
Dit najaar heb ik een Surly Cross Check opgebouwd. Als je hem als complete fiets koopt, dan kost dat 1500 euro. Zelf opbouwen kostte mij 1700 euro. Vergeleken met de standaardafmontage heb ik een iets betere achterderailleur (Shimano XT ipv Shimano Tiagra), betere wielen, een naafdynamo, vaste voorverlichting en spatborden (ja, het is geen racefiets), maar ik heb geen voorderailleur en dus maar één crosscommandeur. Ik vond het verschil best meevallen, alhoewel dat deels door het gebrek aan normale racefietsremmen (een paar v-brakes kun je voor 20 euro kopen) en brifters (remgrepen kosten ook geen bal).

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 31 dec 2018 19:44
door arjan
Zelf je fiets samenstellen is in euro's waarschijnlijk duurder maar dan heb je binnen je budget wel iets wat jij wilt en zelf uitgezocht hebt en dat heeft ook waarde.

Re: Kosten onderdelen fiets bouwen

Geplaatst: 01 jan 2019 21:01
door walter-
DrBibber schreef:
30 dec 2018 20:59
.... De kosten van een frame, groepset en wielen kan ik zo uitrekenen. Maar wat komen er nog meer aan onderelen bij, en nog belangrijker, wat zijn ongeveer de totale kosten hiervan? Denk aan kabels, stuurlint etc
Ik hoop dat iemand mij een beetje een schatting kan geven zodat ik weet of dit idee haalbaar is of dat ik toch beter naar een kant en klaar model kan kijken.
Dus wat je nog mist:
Zadel: 30 a200 euro
Kabels komen mee met nieuwe groepset
Trapas specifiek voor je frame en passend op de crank van je groepset. Soms krijg een specifieke trapas mee, soms niet: kost 30 a 120 euro
Soms komt balhoofd, zadelpen niet mee met frame.
En dan nog wielen....;-).
En pedalen.

Walter