WP GPX Maps Error: GPX file not found! /srv/www/fiets.nl/releases/50/web/app/uploads/gpx/Gran_Canaria_8_Mogan_La_Aldea_Artenara_Tejeda_Fataga.gpx

In FIETS 01-2022 beschrijft Richard van Ameijden in zijn serie Onbekende Col de beklimming naar Artenara (1270 m), het hoogst gelegen bergdorp op Gran Canaria. Omdat steeds meer mensen in de winterperiode hun trainingskilometers in de warmte willen maken, beschreef Richard als aanvulling de complete route van 148 kilometer en 3700 hoogtemeters vanuit Playa del Ingles naar Artenara en terug.

Een net zo mooie en uitdagende route van 150 km met 3150 hoogtemeters loopt door The Valley of The Tears, die dezelfde aanlooproute kent. Voor een betere impressie wat fietsen op het zonnige Canarische eiland betekent, selecteerde hij 46 foto’s van de ritten die hij o.a. deed in 2016 en 2013. Tevens vind je hier de gereden routes met Strava-link uit 2016, eerdere artikelen met routes op Gran Canaria uit Fiets (Standplaatsen 2011 en 2001), Onbekende Cols op het eiland en meer achtergrondinformatie.

Route 1: Artenera

Vanuit vertrekplaats Playa del Ingles voert de route steeds mooier langs de kust naar Puerto Rico en Puerto de Mogán (ook wel: Klein Venetië). In ruim 30 km daarna volgen het plaatsje Mogán, de klim langs de fraaie rotsformatie Los Azulejos en de Degollada de la Veneguera (655 m). Na een korte afdaling klimt de route naar de Degollada de la Aldea (670 m) en volgt een langere afdaling naar La Aldea de San Nicolas.

Let op: tussen La Aldea en Artenara zijn nauwelijks voorzieningen, dus drink hier goed en vul je bidons. Ook ’s winters is het bij helder weer op de beklimming zonder beschutting snel 25 graden. Dat geldt ook voor route 2 van La Aldea naar The Valley of Tears, waar in bergdorp El Carrizal een kleine bar maar niet altijd open.

Hier begint de 27 km lange klim over de GC-201 naar Artenara, eerst door de Barranco de la Aldea met gematigde stijgingspercentages. Hogerop loopt de weg steeds smaller tussen de rotswanden door naar de imposante stuwdam El Parrallilo.

Vanaf Playa zijn de routes 1 en 2 identie k, tot een tunneltje bij het stuwmeer El Parrallilo. Rechts loopt route 2 steil de GC-606 op, hieronder verder beschreven. De weg naar Artenara gaat na het tunneltje steeds steler het onherbergzamer berglandschap in. Bergop passeer je de Mirador de la Molina en vervolgens de bergdorpjes Candelaria, Acusa Verde en Acusa Seca. Hier zijn ook grotwoningen te bezichtigen, net als in Artenara.

In het centrale deel van Gran Canaria krijg je, ondanks de barranco’s en het soms grillige, ruige berggebied afwisselende en fraaie vergezichten, op de fiets maar ook bij verschillende miradors. Dit geldt vooral op de mooie kilometers vanaf Artenara naar Tejeda en op de GC-60 verder richting Ayacata. Bij helder weer heb je hier ook zicht op de kegelvormige Pico del Teide op Tenerife. De terugweg naar Playa del Ingles blijft boeiend: na de Puerto de Cruz Grande (1251 m) daalt de weg naar San Bartolomé. Daar fiets je via de Alto de Fataga (930 m) de Barranco de Fataga in, die gedurende de wintermaanden later op de middag door het lage strijklicht en schaduwpartijen extra allure krijgt. Op een laatste groepje haarspeldbochten voor de Mundo Aborigin na is het vooral lekker afdalen naar Playa del Ingles. Na krap 150 km over grotendeels stille wegen rol je het drukke toeristencentrum binnen.

Route 2: Valley of The Tears

De aanlooproute vanaf Playa del Ingles is exact hetzelfde als route 1 tot bij het stuwmeer El Parrallilo. Voor het tunneltje op de GC-201 loopt rechts de GC-606 steil omhoog. Het is het begin van The Valley of The Tears (of VOTT) die als bijnaam ‘The Wall’ heeft: in een serie kort op elkaar volgende haarspeldbochten stijgt de weg snel en met maxima tot 15% boven stuwmeer El Parrallilo uit. Aan de andere kant van het meer heb je bij de Mirador de la Molina (op route 1) prachtig zicht op deze steile stroken bergop van The Wall.

Daarna loopt de smalle GC-606 in een paar kilometer naar het kleine bergdorpje El Carrizal waar een kleine maar niet altijd geopende bar is. Direct daarna trekt de klim weer aan en blijft de weg stevig doorstijgen de GC-60, de hoofdroute door het centrale deel van Gran Canaria van Tejeda naar San Bartolomé. Het hoogste punt (1360 m) ligt een kilometer voor El Asserador (1347 m), de splitsing van GC-606 en GC-60.

Vervolgens overlappen route 2 en 1 elkaar via Ayacata tot in San Bartolomé. Met slechte benen kun je daar besluiten de kortere terugweg van route 1 door de Fatagavallei te nemen. Rroute 2 gaat verder naar Santa Lucia en loopt de Barranco de Tirajana in. Het is een prachtige en golvende weg langs de bergwand, de rotsformaties van Fortaleza Grande en Roque Aguayro en biedt vergezichten over het lager gelegen oostelijke deel van Gran Canaria.

Even opletten: vaak staat er ’s middags in de acht kilometer lange afdaling naar El Doctoral een (zeer) harde NO-passaat, inclusief gevaarlijke rukwinden haaks op de rijrichting. Vanaf El Doctoral naar Playa heb je die passaatwind in de laatste 15 kilometer lekker in de rug en fiets je moeiteloos 50 tot 60 km/uur zonder veel inspanning. Een mooi toetje na een prachtige bergrit!

Verder lezen / meer informatie:

Standplaats Gran Canaria (2002). Opgenomen in 25 mooie fietsgebieden in Europa (2008), € 7,50. Met 4 ritten van 105 t/m 215 km (rondje Gran Canaria) + routebeschrijving en -kaartje, foto’s en info.  Bestellen via: www.richardvanameijden.nl

Standplaats Gran Canaria: 10 jaar later (2011). 7 bergtochten van 70 t/m 215 km, routebeschrijving en -kaartje, foto’s en algemene info. Zie: www.richardvanameijden.nl  -> Publicaties

Onbekende Col El Asserador (Gran Canaria, Fiets magazine april 2016)

Onbekende Col Pico de las Nieves via Pasadilla (Gran Canaria, Fiets magazine februari 2017)

Strava Richard van Ameijden:

            * 2016.02.13: Playa-Mogán-La Aldea-Valley of Tears-Ayacata-Santa Lucia-El Doctoral-Playa. 150 km/3145 hm: https://strava.app.link/g1ULFdMJGlb

* 2016.02.11: Playa-Mogán-La Aldea-Artenara-Tejeda-Fataga- Playa, 148 km/3706 hm: https://strava.app.link/4a9RB2EJGlb

– Google: zoek op valley of the tears gran canaria. Alle info over deze fraaie klim, strava-segment, foto’s en video’s.