Gravelaars en mountainbikers zijn gek op mooie onverharde weggetjes en paadjes. En daar stikt het gelukkig van in Nederland. Maar je mag niet zomaar overal fietsen. Soms is het in de wirwar van bordjes die je tegen kunt komen best lastig te bepalen waar je wel en waar je niet mag fietsen.

De enige manier om hier achter te komen, is door ter plekke de toegangsregels goed te bestuderen. Deze staan op de borden in de buurt van de toegangspunten. De NTFU schreef  in samenwerking met Rein Zwaan en routemeester Gijs Bruinsma het artikel: Waar mag je gravelbiken.

Rein Zwaan van Staatsbosbeheer – een van de eerste ondertekenaars en mede-aanjager van de Gravel Code – zegt: “Gelukkig zijn er nog steeds plekken in Nederland waar je redelijk ongestoord kan en mag fietsen, maar er zijn ook steeds meer plekken waar het gereguleerd wordt. Dit laatste is vaak nodig om nog voldoende rustige plekken in de natuur te houden en zeker ook om recreanten uit elkaar te houden.”

Eén van de drie Gravel Codes is dan ook Stay on Track. Wees je er van bewust dat niet ieder pad automatisch een fietspad is. Check de Gravel Code op gravelcode.nl en onderteken hem om te laten zien dat jij de code ondersteunt!