Op woensdag 9 december vindt het wereldkampioenschap op Zwift plaats. Officieel heet de wedstrijd ‘UCI CYCLING ESPORTS WORLD CHAMPIONSHIPS’. Ja, de UCI keurt deze wedstrijd goed en werkt samen met Zwift. Ook de Internationale Wielerunie wil graag een graantje meepikken van de alsmaar oplopende populairiteit van de e-sports. Het WK is een race over 50 kilometer in de virtuele wereld Watopia. Er doen dit jaar grote namen mee, wat denk je bijvoorbeeld van Anna van der Breggen en Rigoberto Uran?!

Deelnemers en parcours

Twintig landen hebben een team afgevaardigd. Daarnaast zijn er een aantal wildcard-renners (zoals Van der Breggen). Het deelnemersveld bestaat hierdoor uit een mix van profs die je van de weg kent, maar ook grote namen uit de esports-wereld, Lionel Vujasin (de winnaar van Fiets Magazine Race Series) rijdt bijvoorbeeld ook mee.

De mannen en de vrouwen rijden hun kilometers op het Figure 8 Reverse parcours in Watopia, maar wel in eigen events. De finish ligt, na 50 kilometer, bovenop de Hilly QOM/KOM. Hieronder een 3d voorstelling van wat de renners te wachten staat.

Je kunt de complete startlijst vinden op zwift.com. Bij de mannen zijn vooral de Belgen goed vertegenwoordigd qua grote namen. Victor Campenaerts, Thomas de Gendt en Eli Iserbyt geven allemaal acte de présence. Maar ook Thomas Pidcock, Domenico Pozzovivo, Fumiyuki Beppu, Edvald Boasson Hagen en Daryl Impey staan op de startlijst. Dat belooft een behoorlijk spektakel te worden!

De wedstrijden beginnen om 15:00 uur en zijn live te volgen via o.a. Sporza en Eurosport2.

Virtuele trui en prijzengeld

De winnaars krijgen heel 2021 de beschikking over een ‘echte’ WK-trui. Mocht je volgend jaar op Zwift dus ongekend hard worden ingehaald door iemand in de regenboogtrui, dan hoef je je daarvoor niet te schamen. Het is de echte wereldkampioen esports! Er is ook prijzengeld beschikbaar voor de winnaars. Evenveel voor de vrouwen als voor de mannen, zoals het hoort:

  • 1ste plek: €8.000
  • 2de plek: €4.000
  • 3de plek: €2.000