Zwift is leuk, maar ook dat wordt saai na 15 keer de wringer of een rondje London. Crossen in de winter is de ideale manier om je conditie op peil te houden of gewoon lekker buiten te zijn op een zondagochtend. Beter nog is jezelf in de zomer rustig houden zodat je in de winter helemaal los kan. Want veldrijden kunnen we in Nederland. Vanaf september tot ergens in januari kan je elke zaterdag of zondag wel in Nederland aan de bak. En woon je dicht bij de grens, dan is er ook nog een ruim aanbod bij onze zuiderburen of in Duitsland.

We kunnen de competities grofweg onderverdelen in drie niveaus. Het hoogste niveau, de UCI koersen, bekijken we op TV of aan de andere kant van het dranghek. In Nederland zijn er een handje vol UCI koersen. De Superprestige in Gieten bijvoorbeeld. Of de bekende Nacht van Woerden waar Mathieu van der Poel dit jaar zijn rentree maakt.

Een trapje lager op de ladder vinden we de nationale competitie terug. Deze wordt georganiseerd onder auspiciën van de KNWU. Met een uitgebreide kalender vanaf begin september tot half januari. De KNWU-wedstrijden worden georganiseerd voor diverse categorieën. De grootste categorie is de ‘amateurs’. Deze categorie is open voor renners van 18 jaar en ouder. Een wedstrijd duurt gemiddeld 40 minuten en de parcoursen zijn over het algemeen goed te doen. Veel parcoursen in Nederland zijn een stuk eenvoudiger dan de spektakel-rondjes die we op televisie terugzien. Ben je ouder dan 40 dan mag je starten in de masters-categorie. Tik je inmiddels de 50 aan dan is er de masters II. Beide categorieën rijden eveneens 40 minuten. Klinkt kort, maar o wat doet dat zeer.

Om deel te nemen aan KNWU-wedstrijden heb je een licentie nodig. Deze kun je aanvragen door lid te worden van een wielervereniging die aangesloten is bij de Nederlandse bond. Zo’n licentie kost €106. Het lidmaatschap bij een vereniging grofweg €50. Vergeet niet dat je ook nog een transponder moet aanschaffen. Deze is verplicht en kost je €35. Normaliter ben je verplicht om in clubkleding te starten, tenzij je vrijstelling krijgt van je vereniging.

Ben je eenmaal zo ver dat je kan starten dan is deelname aan de wedstrijden verder meestal gratis, of kost maximaal €2 per keer. Voor je vertrokken bent een redelijke kostenpost dus. Het voordeel hiervan is dat je ongeveer 25 mooie wedstrijden krijgt voorgeschoteld. Hierna blijft je licentie geldig voor wieler- of mountainbikewedstrijden in de zomer.

Nuttige links:

Kalender KNWU
Tarieven
Informatie licentie aanvragen

Is crossen voor het echie nog een stapje te hoog gegrepen dan zijn er door heel Nederland crosscompetities op regionaal of club niveau. Vaak met makkelijk te rijden rondjes. Meestal op het terrein van de organiserende club. Aan zo’n regiocompetitie kan je meestal mee doen zonder licentie of door een daglicentie te kopen. Prijzen zijn verschillend per organisatie maar komen uit op ongeveer €5,- per deelname.

Noord-Holland

Woon je in de randstad dan kun je terecht bij de ACC. De Amsterdamse Cross Competitie. In twee categorieën wordt er gereden vanaf 14 oktober tot 6 januari. Inschrijven doe je voor €4,- per keer online. Let op: Om mee te rijden bij de ACC dien je vanaf aankomend seizoen lid te zijn van een KNWU wielervereniging.

Meer informatie: Amsterdamse Cross Competitie

Zuid-Holland

Iets lager in Zuid-Holland wordt de ‘Regionale veldrit competitie Zuid Holland’ georganiseerd. De meeste wedstrijden vinden plaats op club parcoursen met veel gras. Grote blubber bakken zijn geen uitzondering. Bestel alvast maar een achterderailleur extra. Gestart word er in drie categorieën. 40-, 40+ en -17/Dames. Zowel crossfietsen als mountainbikes worden toegelaten in dezelfde categorie. Bandbreedte naar keuze.

Om mee te doen aan deze competitie volstaat het hebben van een basislidmaatschap. Deze kun je hier aanvragen.  Inschrijfgeld bedraagt €2,- per wedstrijd.

Agenda en informatie

Ook kun je terecht bij ‘de Mol – Delta competitie’ Een reeks wedstrijden rondom de wielerparcoursen van DRC de Mol in Dordrecht en PRC Delta in Spijkenisse. Informatie vind je hier.

Midden-Nederland

De Midden-Nederland competitie bedient iedereen die woont in de omgeving Utrecht. Eenvoudige rondjes worden afgewisseld met technische parcoursen met ontelbaar veel bochten. Vaak zijn de rondje redelijk compact en is inhalen een leuk spel. Er word gestart in 2 categorieën. Een basislidmaatschap is vereist. De kalender is te vinden op knwumidden.nl Alle nieuwtjes vind je terug op de Facebookpagina van de MNC.

Twente

GOW, wat staat voor Gezamenlijke Oostelijke Wielerverenigingen. Al gaat het in het wielerpeloton voornamelijk door het leven als de G.O.Wereldbeker. In het oosten van het land kan je bijna een volledig winterseizoen rijden. Inclusief avondcross en kerstcross. Veldrijden leeft in het oosten. Een groot deelnemersveld is gegarandeerd en vaak zijn de parcoursen meer dan de moeite waard. De categorie-indeling is gelijk aan die van de KNWU. Om deel te nemen aan de GOW schaf je eenmalig een vast rugnummer aan. Dit kost je €25,- voor de hele competitie. Wil je slechts eenmalig meedoen dan betaal je €5, Verder is een basislidmaatschap noodzakelijk.

Reglement en kalender GOW 

Brabant

Zakken we nog verder af dan komen we in het mekka van de cross. Geen plaats in Nederland waar zoveel goede veldrijders vandaan komen. In Brabant (en een beetje Zeeland) word de West Brabantse Veldrit Competitie georganiseerd. Vanaf eind september half december ben je zondag na zondag voorzien als het gaat om modder en snert. De WBVC competitie is net voor de kerst afgelopen. Perfecte timing voor een rustmoment aan de kant met een frietje in de hand. Kijkend naar de toppers.

Deelname aan de WBVC kan met een startkaart. Zo’n startkaart kan online worden aangevraagd  en kost €20,-. Gestart wordt er in diverse jeugdcategorieën. Een mountainbikegroep en drie klassen senioren. 17+, 40+ en 50+.

Kalender en reglement op wbvc.nl

Meer in het midden van Brabant is er ook nog de zeer laagdrempelige ‘vijf eiken’ competitie. Op 5 zaterdagen wordt er gecrost in Gilze-Rijen. Een simpel en vliegensvlug rondje, soms linksom dan weer rechtsom. Crossen in Rijen is makkelijk, €5,- betalen en opstellen. Na de vijf crossen is er een eindklassement.

Kalender en informatie

Limburg

Specialized Concept Store Toma Cycles in Kerkrade is inmiddels al een aantal jaar hoofdsponsor van de regionale competitie in Limburg. De Toma cup is een wedstrijdserie met bijna alleen maar mooie parcoursen. Van bos rondjes tot pittig labeur op de Schweiberg. Bij de Tomacup word gereden in twee leeftijdscategorieën. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen cyclocross fiets of mountainbike. Vier wedstrijden in totaal dus. Een basis lidmaatschap of lidmaatschap van de NWB is verreist. Bij de Toma Cup is het niveau over het algemeen behoorlijk hoog. Gelukkig zijn de rondjes toegankelijk voor iedereen.

Informatie en kalender 

Over de grens

Cross is hot. Zeker wanneer je in Vlaanderen woont. Daarom kun je vanaf half september terecht bij de wedstrijden van de Moedige Veldrijder. Om mee te doen aan de wedstrijden is een KNWU licentie vereist. Het mooie van meedoen aan de wedstrijden in dit regelmatigheidscriterium zoals de Vlamingen dit noemen is dat de parcoursen veelal prachtig zijn en de organisatie alles uit de kast haalt om het zo professioneel mogelijk te maken. De competitie start 7 september in Steenhuffel.

Info: de Moedige Veldrijder | Reglement