Team Dutch Racing wist de eerste race in de Zwift Tour for All wedstrijdreeks te winnen. Hieronder het verslag van Frido Frencken, één van de renners van het team.

Teamwork

Afgelopen donderdag was het om 20:10 tijd voor de eerste etappe van de Tour for All op Zwift. Een wedstrijd waar de prijzen op teamniveau worden verdeeld, en niet individueel. Teamwork is dus van het grootste belang, net als een uitgebalanceerd team.

Zoals altijd is het een supersterk deelnemersveld in deze “invitation only” race. Bekendste naam is velrijder Tom Pidcock. Naast Pidcock staan er twee rijders van NTT en de winnaar van Ronde van Korea, Mike Cuming en verder iedereen die iets voorstelt op Zwift, aan de start. Dutch Racing is uiteraard ook weer van de partij met Mick Kemper, Joost van den Bosch, Maico Voets, Christiaan Grigoleit en Jasper Ockeloen.

Helaas moest Christiaan vlak voor de start afhaken wegens knieklachten. Niet in de laatste plaats tot zijn eigen verdriet, want dit zijn de wedstrijden waar je bij wilt zijn. Daardoor moet het team het met z’n vieren doen; een extra handicap in deze punten wedstrijd.

De wedstrijd gaat over 37 kilometer; eerst drie keer over de lokale ronde door Innsbruck, met de “nasty” Leg Snapper klim. De sprint ligt vlak nadat alle lucht uit de longen is getrokken in die klim. Na drie ronden is het er een “afterparty” op de Innsbruck KOM. Een feestje gaat het niet worden op deze golvende klim met gemiddeld 5%, maar met pieken boven de 10%.

Er zijn punten te verdienen bij de drie tussensprints; 10 voor P1 en nog 1 punt voor P10. Bij de finish op de KOM liggen er 25 punten te wachten op de winnaar van deze wedstrijd, met nog 1 punt voor de nummer 25. Het team met de meeste punten wint uiteindelijk.

De eerste sprint is er een om er even in te komen voor Dutch Racing, toch direct al punten gesprokkeld door Maico en Mick, respectievelijk 6 en 2 punten. Na de tweede keer op de Leg Snapper is het peloton al geslonken tot een man of 40, met alle rijders van Dutch Racing nog voorin. De tweede sprint is een prooi voor Maico met een uitstekend getimede sprint. In sprint drie is het maar liefst drie keer (!) raak, waarbij Jasper 9 punten opraapt, Maico nog eens 7 en Mick het feestje compleet maakt met 6 punten; 3 van de vier in de punten! Na drie sprints heeft Dutch Racing een voorsprong van 15 punten op Canyon CC team. Op naar de Innsbruck KOM.

Tijdens het live verslag (terugkijken kan hier: https://youtu.be/CuluaHFaICU) vliegen ondertussen de superlatieven over de dominantie van Dutch Racing door de ether. Nathan Guerra en zijn co-commentator, die we nog kennen van GCN, konden op basis van wat ze zagen niet om Dutch Racing heen. Daar waar ze bij eerdere races de elite van het Nederlandse Zwift racen nog wel eens over het hoofd zagen, was daar dit keer geen spraken van. Je zou bijna vergeten dat Tom Pidcock nog meedeed.

Pidcock geeft gas

Met nog 7 kilometer te gaan gaat de nummer twee van het wereldkampioenschap veldrijden, Pidcock, er vandoor met een powersurge van 400+ watt. Daarachter ontspint zich een fascinerend gevecht voor de uiteindelijke team overwinning van deze Tour for All. Want nogmaals, het gaat om de punten van het team en met de punten nog te verdelen op de eindstreep kan het nog alle kanten op.

Het wordt een episch gevecht op de flanken van de berg uitkijkend op Innsbruck, renners verspreid over de weg, ieder voor zich. Alleen de allersterksten doen nu nog mee voor de punten. Dit is er een die je met eigen ogen moet zien, het zijn onvoorstelbare wattages die neer worden gelegd in deze race. Pidcock is gevlogen en gaat uiteindelijk als eerste over de streep, en neemt de 25 punten mee naar huis. Nu is het afwachten hoe de Dutch Racing boys het doen.

Jasper stelt 20 punten veilig voor Dutch Racing, Joost eindigt op de 17e plaats en voegt daarmee nog eens 9 punten toe aan het totaal voor Dutch Racing. Daarmee is de overwinning van Dutch Racing een feit, met 70 punten eindigen ze afgetekend op de eerste plaats voor alle gerenommeerde teams/ Een onvoorstelbare prestatie voor dit team. Waarbij ieder teamlid een bijdrage heeft kunnen leveren aan deze overwinning. Vanaf vandaag Dutch Racing zal niet meer onopgemerkt door het Zwift veld gaan!

Weigh-in en ZADA controle

Dat blijkt overigens al snel na de race. Gelukkig zijn er in Zwift steeds meer controls om een eerlijk speelveld te creëren. Uiteraard hadden de rijders voorafgaand aan de wedstrijd hun gewicht gevalideerd door middel van een weigh-in video. Na afloop van de race kwam de Zwift Anti Doping Association (ZADA) bij Jasper om in real life data te overleggen om zo de legitimiteit van zijn fantastische prestatie te kunnen valideren. Fair play staat hoog in het vaandel van Dutch Racing en Jasper was dan ook blij deze data te mogen overleggen, want de geloofwaardigheid van deze nog jonge discipline in het wielrennen heeft veel baat bij deze validatie.

Voor de renners is het vizier nu alweer gericht op komende donderdag voor etappe twee in deze Tour for All. Lets see of de mannen van Dutch Racing dit succes een mooi vervolg kunnen geven.