Gravelliefhebber Erwin Sikkens heeft de ultieme groene traverse van Nederland gemaakt die de Utrechtse Heuvelrug en de volle lengte van de Veluwe met elkaar verbindt. Zijn route is te vinden op komoot onder de naam ‘Green Divide’ en is met een lengte van 300 kilometer de langste groene route van Nederland. De route bestaat grotendeels uit door natuur omringde onverharde paden die afwisselend door bos en over heide voeren.

Foto’s: Erwin Sikkens

Geen race

Green Divide maakt gebruik van vrij toegankelijke paden en is geschikt voor iedereen die zin heeft om één of meerdere dagen lekker door de Nederlandse natuur te fietsen. Het startpunt is bij het treinstation Naarden-Bussum en 300 kilometer later vind je de finish in het centrum van Zwolle. De route is voor iedereen te downloaden via komoot (dat kan hier) en is de eerste route in de Dutch Divide Series die komoot dit jaar lanceert.

Green Divide begon als een persoonlijk project van Erwin, om een zo groen mogelijke onverharde route van Arnhem naar Zwolle te fietsen. Later bedacht hij dat de Utrechtse Heuvelrug zo goed als naadloos overgaat in de Veluwe via groene paden en een enkel verbindingsstuk over de weg. Met dat inzicht ontstond het idee om de ultieme groene traverse van Nederland te maken.

Green Divide Patch

De eerste 50 fietsers die de Green Divide in één of meerdere aaneengesloten dagen voltooien ontvangen een speciaal ontworpen Green Divide patch. De eerste twee patches zijn al vergeven. Erwin Sikkens voltooide zijn eigen route op zaterdag 5 juni binnen twee dagen met een overnachting op natuurcamping Zegenoord, die halverwege net naast de route ligt.


Ervaren ultra endurance racer Bas Rotgans fietste de Green Divide solo op zondag 6 juni en bereikte na 14 uur en 12 minuten het eindpunt. Ga je voor een top 50 klassering van eerste Green Divide finishers? Tag dan Dutch Divide Series in je voltooide route op komoot en kom in aanmerking voor de patch!