Afgelopen zaterdag vond rondom het Formule 1 Circuit Zandvoort de eerste gravelrace plaats van de ‘NL Gravelseries’. Een serie van vijf gravelwedstrijden die verder nog plaatsvinden in Meerveld, Banholt, Vorden en die eindigt met het NK in Epe.

De aftrap van de ‘Grote Prijs Cannondale’ was om 11:30 uur in een zonovergoten Zandvoort met een stevig briesje vanuit zee. Rondom het fameuze circuit was een omloop uitgezet van ongeveer 9 kilometer. Tijdens het verkennen van het parcours waren de meeste van de deelnemers aardig verrast. Dit zou geen ‘walk in the park’ worden. De organisatie had zijn best gedaan, om deze keer, een uitdagend en selectief gravelparcours uit te zetten. Een speeltuin voor behendige fietsers met power in de benen.

Herman van Tilburg

Na een ronde vliegende start op het circuit dook het peloton het parcours op. Schiftingen vonden direct plaats op de onverwacht vele grove grindwegen met dalende bochten, die aardig wat stuurkunst en beheersing van je fiets vroegen. Daarbij kwamen de venijnige korte klimmetjes die elkaar snel opvolgden, afgewisseld met het regelmatig keren en draaien waarbij je soms werd gedwongen om bijna stil te staan of zelfs even van de fiets moest. Het was dan ook niet gek, zoals het hoort in een gravelwedstrijd, dat diverse deelnemers te maken kregen met materiaalpech. Natuurlijk waren er ook onhandige valpartijen in het mulle zand, maar gelukkig zonder ernst.

Tijdens het koersen hield je grotendeels zicht op het circuit en al stuiterend op een oplopende grasstrook kon je jaloers kijken naar de deelnemers die comfortabel op het gladde asfalt deelnamen aan de 3-,6- of 24 uurs Cycling Race.

Winnaar Thijs Zonneveld
Thijs Zonneveld had alle reden om te lachen

Kortom, het werd een slopend rondje wat de meeste deelnemers vroeg om tot het maximale te gaan. Natuurlijk werd de wedstrijd gedomineerd door de grote motoren, waar na 3 uur koers Thijs Zonneveld de sterkste was, terwijl in de middag Manon Bakker er bij de vrouwen met de bloemen vandoor ging.

Volgens mij was het voor de meerderheid van de deelnemers een veelbelovende start van het gravelrace-seizoen. Geen modder deze zaterdag, maar echt afgestoft zoals het hoort bij het gravelen!

Zelf meedoen op 2 juli?

Heb je een gravelbike of crosser en benieuwd geworden naar het gravelracen? Doe dan mee op 2 juli in Meerveld. Het zijn laagdrempelige wedstrijden in een relaxte sfeer. Inschrijven is eenvoudig, een dure licentie is niet nodig. Je kunt gewoon een daglicentie aanschaffen tijdens het inschrijven bij de KNWU, voor slechts 12 euro schrijf je je in.

Informatie over de races vind je op www.nlgravelseries.nl