Nederland is zo vlak als een pannenkoek. Maar de ontwikkeling van mountainbikeroutes draait op volle toeren. Een aantal van deze routes zijn zeer populair. Denk aan de routes in Amerongen, Schoorl en de Drunense Duinen. Maar er is meer. We zetten er 10 voor je op een rijtje.

Kwintelooijen

Misschien wel de kortste, maar zeker één van de zwaarste routes van Nederland. Verscholen rondom de motorcrossbaan en direct achter de vaste route van Rhenen ligt deze route midden in het land. Slechts 3,2 kilometer is de route, maar met dik 150 hoogtemeters een ware kuitenbijter. Perfect om meermaals te rijden en zo een mooie klimtraining in eigen land te doen. Buiten korte steile klimmetjes zijn er ook mooi afdalingen met flink wat wortels te vinden. Yes!

Let op, om gebruik te maken van deze route is een vignet nodig. Deze koop je hier.
Ivm bosbouwwerkzaamheden is de route van Kwintelooijen momenteel tijdelijk gesloten.

Meer informatie

Dak van Netersel

Goed verstopt op een kleine bult in ‘de middel of niks’ ligt in het zuidoosten het ‘Dak van Netersel’. Een route van 4 kilometer. Alles gesitueerd op misschien maar 300 vierkante meter. Slingeren dat het een lieve lust is dus. Maar, let op! De route bevat ruim 100 hoogtemeters. En niet alleen dat. Het hele rondje ligt boordevol technische passages. Drops, rockgardens, wallrides. Soms behoorlijk intensief. Deze route is dan ook geen ‘beginnersrondje’ ook al doet de lengte van het parcours dit wel vermoeden. De route combineer je eenvoudig met de langere routes van Bladel en Eersel.

Meer informatie 

Hellendoorn

Deze route staat hoog in de nationale route top-10. En terecht. Mooie natuur, prachtige singletracks en behoorlijk wat hoogteverschil. Over de route doe je ongeveer een uurtje en hij is prima te combineren met de route van Nijverdal of Holten. Deze laatste route neemt je in een grote boog mee rondom de Sallandse Heuvelrug.

Parkeren doe je het best bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer.
Buitencentrum Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal

Meer informatie

 

Westerschouwen

Ook in Zeeland kun je mooi mountainbiken. In Burgh-Haamstede ligt de route van Westerschouwen. Zes kilometer lang en zo’n 160 hoogtemeters telt het geheel. Flink wat behoorlijke klimmetjes moeten er onderweg overwonnen worden. Hierna word je altijd getrakteerd op een leuke afdaling. Route één of meerdere keren gedaan? Stop dan nog even bij Neeltje Jans. Met wind mee kun je er zonder te trappen heen!

Meer informatie

Bergen op Zoom

In West-Brabant wordt hard gewerkt aan diverse routes. Het netwerk op de grensstreek bij Bergen op Zoom is nagenoeg compleet en zeer uitgebreid. Rondom Bergen op Zoom liggen diverse routes welke individueel, of in één geheel gereden kunnen worden. Door middel van verbindingsroutes worden alle lussen aan elkaar geregen. Goed voor een hele dag fietsplezier. Verwacht zandgrond, singleracks afgewisseld met rechte paden. Wil je graag klimmen, dan moet je hier niet zijn.

Ingeklemd tussen de ‘normale’ mountainbikeroutes ligt ook nog ‘Col du Kragge’ een oude vuilstort vol met spaghetti-singletracks. Buiten bochten en klimmetjes mag je ook meerdere rockgardens en een flinke houten kombocht verwachten. Leuk om je techniek te trainen. Kijk wel eerst of de obstakels overeen komen met je technische vaardigheden.

Meer informatie

VAM-berg

De hoogste ‘col’ van Noord-Nederland(?) is vooral populair bij wielrenners en bekend van het afgelopen NK. Rondom en vooral ook over de berg loopt ook een technisch uitdagend mountainbikeparcours. Inclusief vlonders over het water, diverse sprongetjes en uitdagende rockgardens. Op de VAM-berg kom je wel aan je trekken. Met 80 hoogtemeters op 6 kilometer, waarbij alle hoogtemeters in ongeveer 1/3e van de route worden afgewerkt weet je zeker: dat wordt taaie kost!

Meer informatie

Otterlo

Deze route is pas recent geopend. Samen met de route van Lunteren vormen zij de laatste nieuwe aanwinst als het om het routenetwerk op de Veluwe gaat. Een mooi mix van slingeren, klimmen en dalen is er gerealiseerd. 17 kilometer is de route en je combineert hem snel met de langere (30 kilometer) route van Lunteren. Nog niet verzadigd? Ook de complete route van Ede (36 kilometer) kun je er aan vastknopen. Goed voor bijna 85 kilometer plezier.

Meer informatie

Zeddam

Een recent opgeknapte klassieker is de route van Zeddam. Vroeger enkel rechte paden. Op en af. Later afgewisseld met meer singletrack en afgelopen seizoen opnieuw voorzien van diverse leuke technische passages. De route rondom het Montferland kan er in de winter aardig blubberig bijliggen. De lus is vrij te rijden en parkeren kan op talloze plaatsen direct aan de route. Een volledige ronde is 26 kilometer en heeft dik 400 hoogtemeters. Best aanpoten dus.

Let op, om gebruik te maken van deze route is een vignet nodig van natuurmonumenten. Deze koop je hier.

Meer informatie

Almere Braambergen

Voor het uitzicht hoef je er niet naar toe. De route ligt op een kale afvalberg. Een mooi slingerpad stuurt je op en af. Technisch niet lastig, maar reken maar dat je ’s middags rustig op de bank ligt. Klimmen geblazen is het op de vuilberg. 200 hoogtemeters in vijf kilometer mag je afvinken. Hierna nog een rondje vlak? Dat kan. Aan de overkant van de weg ligt de route ‘Almere Kemphaan’. 6 kilometer en nagenoeg nul hoogtemeters.

Let op, voor deze routes is een vignet verplicht. Deze koop je hier.

Meer informatie

Harderwijk

Mooi midden in het land licht de route van Harderwijk. 21 kilometer lang en op wat verbindingsstukjes na volledig singletrack. Ruime bochten, een paar felle klimmetjes en in de zomer meerdere stukken die erg mul kunnen zijn. De moeite om twee keer achter elkaar te rijden. Of om te combineren met de route van Ermelo (23 kilometer). Vergeet ook niet de extra lus van twee kilometer rondom het kantoor van Trek.

Meer informatie