Bergmeisje. Zo noemt ze zichzelf graag. Nederland is prachtig, maar in de bergen is ze het allerliefste. We hebben het over Jantiene Hanessen van Altijd Sporten. Ook dit jaar was ze weer heel veel in de bergen te vinden met haar racefiets en mountainbike. Het liefst gaat Jantiene naar Zwitserland. Vandaag vertelt ze ons over haar drie favoriete beklimmingen in Graubunden, Zwitserland.

AlbulapasDe regio: Graubunden

De regio Graubunden (vlakbij Oostenrijk en Italië) staat vooral bekend als een mountainbike- en hike mekka, maar je kunt er dus ook fantastisch wielrennen. Jantiene ging er de afgelopen week op ontdekkingstocht voor het girls only fietsweekend dat ze hier in september organiseert. Dit zijn haar favoriete colletjes in de dit gebied:

Albulapas

Doordat de Albulapas geen belangrijke functie meer heeft wordt deze eigenlijk alleen nog maar door toeristen gebruikt. In alle stilte fiets je over mooie rustige wegen. De beklimming is lang, ruim 20 km vanaf de laatste daling en je stijgt zo’n 1500 meter. Wat je te zien krijgt? Groene valleien, ruige kloven, soms zie je in de verte een indrukwekkende weg tegen een rotswand aangepakt waar je een paar minuten later zelf fietst. Heel gaaf!
Het tweede deel van de beklimming kenmerkt zich door weidse uitzichten, groene meertjes, woest stromend water en de ruige geel gekleurde bergwanden doen denken aan de beklimming van de Col d’ Izoard in Frankrijk. Geen kilometer is hetzelfde en dat is nou precies waarom Jantiene dit één van de mooiste beklimmingen vindt van haar fietscarriere. Aanrader!

fietsreisjes-altijdsporten-2-berner-oberlandFluelapas

De Albula pas mag er dan even inhakken, maar dat ben je snel vergeten als je de afdaling induikt richting de Fluelapas. Het is er prachtig, de weg is overzichtelijk en gaat eindeloos en eindeloos door! Lekker in de beugel hangen, wind door je helm voelen terwijl de zon op je benen brandt. Smullen voor elke wielrenner!

De beklimming begint in Susch en die gaat gelijk steil omhoog. Oef! De schaduw in het eerste gedeelte is wel prettig, want van de inspanning krijg je het warm genoeg. Als snel fiets je de verlatenheid in, vergezichten op plakken sneeuw en rauwe bergen. Mooi mooi! De omgeving wordt onderweg steeds magischer en ook bij deze beklimming bereik je de 2400 meter.

Grosse Scheidegg

Vanuit Davos vervolgt Jantiene haar reis naar Berner Oberland. Samen met twee vriendinnen fietst ze in een paar dagen zoveel als mogelijk. Een beklimming die beslist niet mag ontbreken aan je verblijf hier is de Grosse Scheidegg vanuit Meiringen.

Altijd Sporten

Vanuit Stechelberg fietsen de meidne via Brienzerzee naar Meiringen, om van daaruit via de Grosse Scheidegg in Grindelwald uit te komen. Met continue een 10% of meer steigingspercentage onder je wielen te hebben zijn de vriendinnen niet altijd heel gelukkig met de door Jantiene gekozen route. Maar het gevoel van overwinning bij het bereiken van de top is des te groter!

De beklimming is onregelmatig. Dat wil zeggen dat je fysiek en mentaal wordt uitgedaagd met hele steile stukken om vervolgens even bij te komen met een wat vlakker deel. Koetjes in de wei, watervallen en bergen die de hemel bijna aanraken zo hoog.

Tijdens de afdaling is het opletten met alle bochten, maar kijk af en toe zeker even om je heen, want de indrukwekkende Eiger Noordwand is niet te missen vanaf deze kant (met daaronder de mountainbike beklimming naar de Kleine Scheidegg).

Altijd Sporten

Drie jaar geleden  is Jantiene het platform AltijdSporten.nl gestart. Dit is een webshop met kleurrijke sportkleding om te dragen onder alle omstandigheden. Daarnaast organiseert Jantiene laagdrempelige sportevenementen en unieke sportreizen. Naast de Trailrunweek en de Sneeuwweken is het Jantienes droom om een fietsweekend te organiseren in een bijzonder en indrukwekkend gebied. Dit jaar gaat het ervan komen en wel in september. Er zijn nog een paar plekken vrij trouwens, ga je mee?