Het was de aangename welkome verrassing op de markt twee jaar geleden. Wahoo komt vanuit de fitnessmarkt de oversteek maken richting de navigatie producten en zo Garmin het vuur aan de schenen leggen. Bij de introductie van de Elemnt gooide Wahoo een klein beetje roet in het eten van de navigatie grootmacht. Echter met de komst van de kleine maar fijne Bolt sloeg de vlam volledig in de pan. We gebruikten de Bolt een jaar lang. Hieronder onze bevindingen.

[EDIT 25-5-2021: Wahoo heeft een nieuwe versie van de Bolt geïntroduceerd, met kleurenscherm. Meer info vind je hier]

Een kleine doos gevuld met computer, steuntjes, diverse ANT+ sensoren en wat bindstrips. Alles in één pakket. De Wahoo Elemnt Bolt is het kleine gestroomlijnde broertje van de normale Elemnt. De Bolt kent dezelfde functies. Hij is enkel ‘een beetje kleiner’.

Computer

Het apparaatje is klein en heeft een gestroomlijnd uiterlijk wat perfect doorloopt in de aerodynamische gevormde front mount. Bij de introductie van de Bolt was juist de aerodynamica hét marketing verhaaltje om deze gadget aan de man te brengen. 1.5 Watt winst. Wie wil dat nu niet!
Wahoo staat inmiddels bekend vanwege zijn simpele aanpak. Alles wat je nodig hebt zit ‘erop’ en niet heel veel meer dan dat. En dit zie je ook terug in het ontwerp. Geen touchscreen, geen kleurenscherm, geen moeilijke usb poorten. Wel stevige knoppen die je behoorlijk hard moet induwen, een volledig waterdichte computer en een helder zwart-wit display met veel contrast. Niet fancy, wel praktisch! Wat wel fancy is zijn de lampjes boven het scherm waarmee je hartslag of Wattage zones kan laten zien.

De ANT+ hartslagband en sensors werken makkelijk en zijn eenvoudig te monteren. Het koppelen (als dat nog niet gedaan is) gebeurt met de app en gaat vliegensvlug. De hartslagband is soepel en zacht, en is eenvoudig te stellen. De band zakt niet af. Erg prettig!

Applicatie
De computer is eigenlijk maar de helft van het product. Wil je iets geregeld hebben dan moet je een smartphone hebben. Met de Elemnt app beheer en maak je alle routes, trainingen of instellingen. Gegevens velden, Wattage normen enz. Alles stel je in met de app. Dit gaat zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Een uitleg is niet echt nodig.

Bij je persoonlijke instellingen bepaal je de normen en waardes. Hier kun je ook je gegevensvelden en aantal schermen bepalen. De mogelijkheden zijn redelijk eindeloos. De computer past de gegevens realtime aan en communiceert hiervoor via bluetooth.

Allerlei soorten gegevensvelden zijn in te stellen.

Wil je een route rijden dan moet je deze eerst importeren in de app. Dit kan op een aantal manieren. Heb je een route online staan. Bijvoorbeeld op Strava, GPSies of Komoot dan kun je op je telefoon rechtstreeks vanaf de site de .GPX importeren in de app. Zodra je computer aanstaat en synct met de app ben je klaar om op pad te gaan. Heeft iemand anders de route? Dan kun je deze vanuit je mailbox of zelfs vanuit je Whatsapp berichten importeren. Handig en vooral snel!. Één onopgeloste bug is hierbij wel vervelend. Als Iphone gebruiker werkt dit niet wanneer je een Chrome browser gebruikt en vanaf het www een route wilt downloaden. De url kopiëren en plakken in Safari biedt de oplossing.

Easy Route

Ben je op een locatie waar je niet direct de weg weet en wel een stuk wil fietsen? Dan biedt Wahoo geen fancy surprise functie zoals Mio en Sigma dat doen. Geen probleem, meestal vind je dan toch de mooiste paden niet. Met de gratis App Easy Route (die verder niets met Wahoo van doen heeft trouwens) teken je op je smartphone makkelijk een route in waarbij de hoogte lijntjes op de kaart mooi werken als guidelines wbt het aantal beklimmingen. Vanuit de app importeer je makkelijker de route naar je toestel. Et voila, koers!

Na een rit worden al je gegevens direct bijgehouden in de app en via wifi of bluetooth geupload richting Strava. Hier hoef je niets voor te doen. Handig in de app is vooral dat je ‘sporttijd’ per week wordt bijgehouden waarmee je een mooi overzicht krijgt hoeveel tijd per week je op de fiets door brengt. Ook een simpele uitdraai van je zones brengen uitkomst bij een eerste analyse.

Wahoo Bolt functies in de praktijk

Zoals al gezegd is de Wahoo redelijk simpel. Zowel qua uiterlijk en functie als in werking. De Bolt ‘werkt gewoon’ en doet bijna altijd wat je wilt. Met de knoppen onderop start en stop je de rit en scroll je door de verschillende schermen terwijl je met de rechter twee knoppen in of uitzoomt op de kaart of meer dan wel minder vensters tevoorschijn tovert.


Uitzoomen om je te oriënteren…

Het navigeren dan. De Wahoo computers hebben geen uitgebreide kaart. enkel de meest basic versie van openstreetmap is geladen. Standaard heb je de kaart van heel de wereld via de app beschikbaar. Het is aan jou om te kiezen welke je wel en niet selecteert.
Doordat de kaart beperkt is zijn er nog wel wat twijfels over hoe goed je kunt navigeren met het product. Na een jaar gebruik kunnen we één ding stellen: No worries! Wat navigatie kennis kan wel handig zijn en vooral wat ervaring. Maar eigenlijk is er maar één zaak belangrijk: Blijf met je pijltje op het lijntje rijden, dan gaat het nooit fout. Zodra je diep het bos in duikt verdwijnt de kaart al snel uit zicht en ben je dus aangewezen op het kronkelende lijntje op je display. Voldoende inzoomen helpt dan om op koers te blijven. De één kan hier beter mee omgaan dan de ander. Voor mij verliep dit zonder problemen. Zodra je ‘van het padje ’geraakt’ knipperen de lampjes fel rood en piept het apparaat meermaals. Herberekenen doet de computer niet dus raak je off track dan is het simpelweg omdraaien of even uitzoomen en het volgende pad terug naar rechts om weer op de route te komen. Het voordeel hierbij is dat je iets meer vrijheid hebt wanneer je eens een leuke passage elders ziet. Je rijdt daarna gewoon terug naar de route en vervolgt die.

Gewoon op het lijntje blijven…

Een zeer handige functie is de ‘breng me naar..’ knop in de app. Je typt de plaats of het adres waar je naartoe moet in op je smartphone en Google Maps helpt je het te vinden. Klik op ‘ga’ en de Bolt brengt je naar het gewenste doel. Wel op het lijntje blijven rijden! De navigatiefunctie helpt je bij deze functie (wanneer je door de bewoonde wereld rijdt) trouwens zeer nauwkeurig. Piepjes wanneer er een afslag aan komt, de afstand voor de kruising en noem maar op. Net je TomTom.

Op het kleine navigatiescherm passen nog tot 4 functie boven de kaart. Zo kijken wij geregeld naar onze tijd, hartslag, kilometers en de snelheid. Een scherm verder vind je het hoogteprofiel en nog verder de zelf te bepalen schermen met gegevens. De Bolt is klein maar heeft een flinke accu. Een uurtje of 15 trekt ons exemplaar wel. De verlichting in het scherm is aan te passen qua helderheid en is lekker ouderwets lichtblauw.

Vier functies én de kaart op het kleine scherm. Je moet wel goede ogen hebben…

Conclusie

De Wahoo Elemnt Bolt is simpel. Werkt en heeft het ‘less=more’ principe prima begrepen. Wil je de meest fancy gadget? Dan moet je dit ding niet kopen. Houd je niet van gezoek en gezeur en wil je gewoon makkelijk navigeren dan is de Bolt wel een uitkomst. De flinke batterij, eenvoudige navigatie en makkelijke bediening met de smartphone maken het een fijn product. Verbeterpunten? De afwerking aan de buitenkant van de computer, het goedkope uiterlijk en het gebrek aan een scroll functie om over de kaart te bewegen wanneer je uitzoomt. Nu kun je maar zeer beperkt zien waar je zit en dat maakt oriënteren soms lastig. De Bolt neemt het op tegen de nieuwe Lezyne Mega GPS en bijvoorbeeld de Garmin Edge 520. Koop de Bolt los, of in bundel voor €329,-