Met oordopjes in ben je buitengesloten van de rest van de wereld, zo wordt er gezegd. En hoewel er op voorhand al veel tegenstanders zijn van oordopjes op de fiets en in het verkeer, zijn er genoeg mensen die wel gebruik maken van zulke oordopjes. Wij hebben de Sony LinkBuds getest, ‘noisecancellingoordopjes’ waarmee je dus wél het omgevingsgeluid hoort.

Sporten met oordopjes? Ik ben er geen fan van. Het mooie aan sporten vind ik juist dat je kunt genieten van de vogels die fluiten, het geroezemoes van de terrassen of ander omgevingsgeluid, het liefst uit de natuur. Daarnaast vind ik het altijd fijn om te horen hoe ik er tijdens het sporten aan toe ben. Is mijn ademhaling te hoog? Het geluid van het schakelen en de zoevende wielen, ook zo mooi. Je kunt er zelfs door in een ritme raken.

Maar met de opkomst van alle podcasts en het gebrek aan tijd om ze thuis op het gemakje te beluisteren, is het toch wel fijn om goede oordopjes te hebben tijdens het sporten. Ik hardloop en fiets veel, alleen: fietsen met oordopjes gaat nog wel, maar hardlopen met al dat gestuiter? Vaak niet te doen. Een koptelefoon is voor mij teveel gedoe en oordopjes met draadjes is ook verre van praktisch.

Sony LinkBuds
Daarom was ik reuzebenieuwd naar deze LinkBuds van Sony. Ik las dat ze zelfs tijdens het hardlopen blijven zitten, dan moét het wel goed zijn. En daarnaast: de oordopjes passen zich aan het omgevingsgeluid aan. Ben je ergens in een drukke stad waar veel verkeer is? Dan hoor je automatisch het omgevingsgeluid beter, hetzelfde geldt voor rustige plekken waar je dus wel kunt genieten van hardere muziek.

In een doosje van drie keer niks werden de oordopjes bezorgd. Dat doosje is direct belangrijk, want door middel van het doosje kun je de oordopjes weer opladen. Niet draadloos, wel met USB-C. Op het doosje zit ook een pairing-knopje om je oordopjes te linken aan je telefoon of iets anders. Het is een beetje te vergelijken met de AirPods-doos, maar dan iets kleiner en dikker. Even de app downloaden en je kunt ermee aan de slag.

Sony LinkBuds
Het oplaaddoosje van de Sony LinkBuds. Oranje licht = niet vol, groen licht = vol.

Hoe dan?
Toen ik de oordopjes uitpakte, dacht ik meteen: hoe krijg ik dit ooit in mijn oren? De Sony LinkBuds zijn anders dan anders. Een oordopje ziet er achtvormig uit en heeft één open gat, het lijkt met een beetje fantasie op een donut. Het materiaal is van gerecycled plastic, afkomstig van automateriaal. Als je de oordopjes in je oren stopt, dan opent in de app ook automatisch een mooi scherm. Daar kun je zien hoeveel procent de batterij is opgeladen en kun je allerlei handige functies aan- of uitzetten.

Het menu op de app bestaat uit vier categorieën: status, geluid, systeem en services. Onder het kopje status kun je de muziek of podcast pauzeren, het vorige/volgende nummer aanzetten en het geluid aanpassen. Op deze pagina zie je ook de status van de batterij.

Spreek om te chatten
Onder het kopje geluid vind je een leuke functie: spreek-om-te-chatten. Je kunt die functie aan- of uitzetten en ook helemaal naar smaak aanpassen. Wat het in het kort inhoudt: door de functie te activeren stopt de muziek met spelen als je gaat praten. Kom je iemand toevallig tegen? Je hoeft niet eerst je telefoon op te zoeken, maar door simpel ‘hoi’ te zeggen stopt de muziek al direct. Je kunt zelf instellen na hoeveel seconden stilte de muziek weer verdergaat: 5, 15 of 30 seconden. Je kunt er ook voor kiezen om zelf weer op het knopje ‘play’ te drukken. De stemdetectiegevoeligheid – mooi woord voor scrabble – kun je ook aanpassen. Een handige functie, maar soms ook irritant. Als je toevallig wat mompelt, een liedje meezingt of een voorbijganger begroet dan springt de muziek al op pauze.

Op deze pagina kun je ook de bass aanpassen en de achtergrondmuziek. Als je een podcast luistert, kun je de focus van het geluid meer laten liggen op de stem. Bij up-tempo muziek logischerwijs op de bass. Je kunt ook dit allemaal zelf aanpassen.

Sony LinkBuds
Zo klein, het past in een poppenhuis.


Adaptieve volumeregeling
Het derde kopje ‘systeem’ biedt ook veel mooie functies, waaronder de adaptieve volumeregeling. Door dit aan te vinken wordt het volume van de hoofdtelefoon sterker als het omgevingsgeluid luider is, en gaat het oorspronkelijke volume weer terug als het omgevingsgeluid stil is. Handig! In een omgeving met veel verkeer hoor je dus beter de auto’s rijden, en in een bosrijk gebied hoor je dus beter de muziek.

Op deze pagina vind je ook alle informatie over de ‘tikken’, want ja: de oortjes bedien je door simpele tikken op het oordopje. Zowel links als rechts geef je de oortjes een opdracht mee bij meerdere tikken. Standaard staat ingesteld dat je linkeroortje bij dubbeltik pauzeert, bij driemaal tikken speelt het volgende nummer af. Het rechteroortje precies zo, maar je kunt ook het volume aanpassen, spraakassistentfunctie inschakelen, Google Assistent om hulp roepen of iets anders. Je kunt er ook voor kiezen om per tik helemaal niets toe te wijzen.

Het tikken doe je dus door op je LinkBuds te ‘kloppen’. Maar je kunt ook de functie ‘breedgebiedtikken’ aanzetten waarbij je het tikgebied vergroot naar tussen de wangen en de oren. Het ziet er een beetje suf uit als je iemand op zijn wang ziet tikken, maar goed: ergens is het ook wel weer heel grappig.

Is het wat?
Ik heb ze een tijdje mogen testen en ben zeer tevreden. In vergelijking met soortgelijke oordopjes zijn ze een stuk goedkoper (de adviesprijs bedraagt €180, maar dat betaal je nergens). Waarom? De accuduur (5,5 uur) gaat iets minder lang mee dan oordopjes van concurrerende merken en ook het oplaadbare doosje (12 uur) houdt het minder lang vol. Zijn de oordopjes leeg? Stop ze even in de case en je kun er weer een tijdje tegenaan. Echt veel oplaadproblemen heb je er niet mee, tenzij je ze echt de hele dag draagt.

Wel heb ik nogal moeite gehad om de oortjes op de juiste manier in te brengen. Op foto’s zag ik ze echt in oorschelpen ‘liggen’, maar bij mij werkt dat niet en heb ik ze er gewoon in moeten stoppen. Prima geluid nog altijd, maar niet helemaal dé manier, denk ik. Door een van de vijf meegeleverde inzetstukjes te gebruiken, was het probleem bij mij nog niet direct verholpen. Maar gezien het feit dat ik daar echt niemand over heb zien klagen, zal dat wel aan mij liggen.  

Sony LinkBuds
De LinkBuds zijn er ook in het wit.



Conclusie
Met deze LinkBuds hoopt Sony een jongere doelgroep aan te spreken. Een doelgroep die dagelijks meerdere uren gebruik maakt van oordopjes. Voor hen is de batterijduur misschien van iets te korte duur, voor ons (de fietsers) is het prima. Zelfs als ik vlak voor een training ontdek dat de oordopjes bijna leeg zijn, zijn ze binnen een mum van tijd weer voldoende opgeladen voor een tochtje van pak ‘m beet twee uur. Wij ‘normale’ sporters hebben er dus wel iets aan. Minpuntje vind ik naast de batterijduur het geluid op de fiets. Als ik de oordopjes gewoon tijdens het wandelen, bankliggen of het hardlopen in doe, is het geluid prima. Eenmaal op de fiets met al die wind hoor je hele delen van een podcast niet. Het geluid harder aanzetten heeft dan geen zin; de max is bereikt.

Voor een adviesprijs van 180 euro haal je deze spatwaterdichte (maak ze dus niet schoon onder de douche) Sony LinkBuds in huis. Een aanrader voor als je draadloze oordopjes zoekt die ook nog een beschermende functie in het verkeer hebben. En als je het zat bent om muziek te luisteren, dan stop je ze gewoon makkelijk in je achterzak. Tip: vergeet ze er voor het wassen niet uit te halen…  

Meer info over de Sony Linkbuds vind je hier.