CatEye maakt een heleboel lampjes, fietscomputers en andere fietsaccessoires. De lampen uit de Sync collectie zijn de nieuwste aanwinsten. Lampjes die je met een app kunt bedienen, een remlicht functie hebben en in de app aan elkaar te koppelen zijn.

Slimme(?) lampjes?

Het zijn er drie. Een koplamp (Core), achterlicht (Kinetic) en een rond achterlichtje (Wearable) dat je aan je kleding of rugzak kunt bevestigen. Alledrie voorzien van een oplaadbare accu en een bluetooth verbinding om ze te kunnen koppelen aan een CatEye app voor je smartphone.

CatEye Core Sync

De koplamp ziet er niet bijzonder uit. Gewoon een matzwart lampje, voorzien van een 2200 mAh accu en een simpele stuurbevestiging. Die bevestiging kun je laten zitten, de lamp kun je er dan zo afschuiven. Je kunt hem in High, Middle en Low laten branden en dan ook nog knipperend. In de hoogste stand zou de accu 2 uur moeten meegaan, maar in de praktijk haalt ie dat niet helemaal. Hij geeft dan 500 Lumen, wat niet zoveel zegt zonder dat je weet hoeveel Lux hij levert. In de praktijk kun je er genoeg mee zien om in het pikdonker op rustig tempo mee te rijden zonder ergens tegenaan te botsen. De bundel is mooi, niet te breed en niet te smal. Met een goed lichtbeeld.

Aan de zijkanten van de unit zitten 2 semi-transparante stukjes die ook oplichten als de lamp aanstaat. Het zorgt voor extra zichtbaarheid van opzij. Jammer is wel dat de mount niet compatibel is met van die standaard lamp/actioncammounts. Je kunt deze lamp dus niet omgekeerd onder een frontout mount hangen, netjes verstopt onder je fietscomputer.

CatEye Kinetic Sync

De Kinetic achterlamp is interessanter, want die is voorzien van een accelerometer. Die voelt het als je afremt, waarna de lamp op zijn felst gaat branden om achteropkomend verkeer te waarschuwen. Net als een remlicht van een auto. Werkt prima in de praktijk. Helemaal nieuw is dat niet, Garmin heeft bijvoorbeeld ook al zoiets in hun Varia lampen. Ook de Kinetic kun je in verschillende standen laten schijnen. High is 50 lumen, daarmee ziet niemand je over het hoofd, tenzij ze zelf met hun lampjesapp op de telefoon aan het spelen zijn, natuurlijk. Van opzij is ook deze lamp prima zichtbaar. De accu is een 500mAh exemplaar.

CatEye Wearable Sync

De laatste Sync lamp is een rondje dat je met een clip aan je kleding of rugzak kunt bevestigen. Er komt ook een rubberbandje bij, waarmee je hem om een zadelpen of bagagedrager kunt klemmen. Ook deze kun je in verschillende standen aan zetten, inclusief de in Nederland verboden knipperstand. Er zit een 300mAh batterij in.

Lampen met software

Ik ben gek op gadgets. Maar bij fietslampjes met een app moet ik toch even achter mijn oren krabben. Is dat nu nodig? Heeft het toegevoegde waarde? Laat ik bij het begin beginnen. Ik moest de lampen na het uitpakken direct voorzien van een firmware update. Dat gaat helaas niet via bluetooth. Dus moet je een updater programma op je computer installeren, en de lampen 1 voor 1 met een kabel koppelen. De update wordt er dan vlot opgezet. Behalve bij de Wearable, want die werd maar niet gevonden. Veel kun je daar niet aan doen, er is geen resetknop, en online is er (nog) niets over te vinden. Magischerwijs (of dankzij puur geluk) lukte het een dag later en na een keer of 15 proberen plotseling wel. Dus alle drie de lampen hebben de nieuwste firmware voor de test.

Dan moet je ze koppelen aan de CatEyeSYNC app. Ook dat ging niet bij iedere lamp vlekkeloos, maar de aanhouder wint en uiteindelijk lukte het. Je ziet dan in de app drie gekoppelde lampen. Je kunt zien hoeveel sap er nog in de batterijen zit, en je kunt ze aan elkaar koppelen. Dat gaat allemaal heel makkelijk. Het leuke is daarna dat als je er 1 uitzet, ze alle drie uitgaan, en andersom. Je kunt ze via de app ook aan- en uitzetten. Ook kun je in de app zien of er nieuwe firmware is, en je kunt instellen hoe ze moeten branden. Low, High, knipperend, remlichtfunctie aan of uit. Dat werkt allemaal intuïtief en meestal prima. Meestal, want soms reageert er wel eens iets niet. Dan zijn de lampen niet geconnect bijvoorbeeld. Of toen ik ze uit de groep wilde halen, maar ze toch gewoon als groep bleven werken. Ook bleef de app aangeven dat er een Firmware update voor de Wearable was, terwijl ik die al geïnstalleerd had. Ook die melding verdween na een poosje uit zichzelf. Irritant, maar wellicht worden dit soort zaken met een volgende update wel netjes opgelost.

Als je de lampen liever met de hand bedient, ga je met iedere klik op de knop naar de volgende stand. High, Middle, Low, daytime HyperConstant, Flashing en weer door naar High. Maar als jij bijvoorbeeld nooit de knipperstand en middle stand gebruikt, kun je die optie in de app uitzetten. Dan ga je met een druk op de knop van High naar Low. Handig!

Als de accu leegraakt krijg je een melding op je telefoon. Maar de lamp gaat dan ook automatisch in de knipperstand. Die app heb je dus niet per se nodig om te weten dat de accu bijna leeg is. Waar je de app wel voor nodig hebt is om de Wearable aan de Kinetic te koppelen en zo in te stellen dat het ‘remlicht’ ook op de Wearable werkt.

Dagverlichting

In het buitenland is het al heel gebruikelijk, overdag je fietsverlichting aan. Bij ons zie je het ondertussen ook al redelijk veel op ‘gewone’ e-bikes. Voor op de racefiets is het misschien ook helemaal geen gek idee. De lampen van CatEye zijn er klaar voor. Je kunt de Core en de Kinetic samen instellen op Daytime HyperConstant. Dan gaan ze random knipperen op een hoge lichtoutput. Heel opvallend en dus veilig.

Conclusie

De hamvraag is altijd: Zou ik dit (willen) kopen of iemand aanbevelen

Nou, nee. Om mijn lampen aan te zetten heb ik niet echt een app nodig. Ik zit of sta binnen handbereik en kan met minder moeite op de knop op de lampjes drukken dan dat ik mijn telefoon pak en de juiste app opzoek. Daarnaast lijkt de app nog niet af. Sommige interface dingetjes kloppen niet en hij werkt lang niet altijd goed. Zelfs als dat wel zo zou zijn, dan is het nog steeds een enorme smak geld voor een paar lampjes die a. niet superkrachtig zijn en b. geen bijzonder grote accu’s hebben.

Die prijzen heb ik nog niet genoemd. Een set met een Core en een Kinetic heeft een adviesverkoopprijs van 150 euro. De Wearable moet los 70 euro kosten, net als de Kinetic. Een losse Core komt op 90 euro. Bij bijvoorbeeld Futurumshop zijn ze al een stukje goedkoper te vinden (€135,95 voor de set), maar het blijft veel geld. (Bijna) uniek koopargument is de remlicht functie. Daar zie ik vooral als je in een groep fietst het voordeel wel van in. Maar dat doe ik persoonlijk zo goed als nooit als het donker is.

Blijft over dat het gadgetgehalte hoog is, ze er goed uitzien en je nooit weet wat er qua software nog aan verbetert gaat worden de komende tijd. Misschien toch leuk als cadeau voor je gadgetgekke fietsvriend(in)?

Meer info: cateye.com/cateyesync/


De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.