Bij racebrillen denk je niet gelijk aan Bollé, maar dat is niet geheel terecht. In 1958 reed Louison Bobet in de Tour de France al met een Bollé-bril, en op dit moment maken de profs van AG2R La Mondiale gebruik van hun diensten. Onder andere Romain Bardet rijdt met de Shifter. Wij hebben ‘m getest!

Bollé Shifter

De Shifter is van alle brillen hét model voor de fanatieke wielrenners. De bril heeft een breed vizier, is uitgerust met een NXT Phantom lens en is full-framed. Met drie frontale luchtopeningen moet het condensvorming voorkomen en is de coating water- en vetafstotend. De Shifter heeft wat weg van de Chrono Shield, zijn voorganger. Die bril heeft ook een breed zichtveld, maar is iets ‘ronder’. De Shifter ziet er strakker uit.

Bollé Shifter
De Shifter past mooi bij een zwarte helm en/of zwarte kleding.

De bril is in zeven verschillende uitvoeringen te koop. Wij ontvingen ‘m in een zwart frame met groene, doorzichtige glazen. Het is echter ook mogelijk om de Shifter in het roze (met blauwe glazen), zwart (met zwarte glazen), wit (met roze glazen), rood (met rood-gele glazen), blauw (met roze glazen) en wit (met blauwe glazen) aan te schaffen. Keuze genoeg, en eerlijk is eerlijk: het ziet er niet slecht uit.

Specificaties:
– Anti-fog behandeling
– NXT Phantom lens
– Rubberen neuspads
– Breed zichtveld
– Verkrijgbaar in 7 kleuren
– Verwisselbare lenzen, beschikbaar op sterkte
– Adviesprijs: €169, onder andere hier te koop.

Beetje retro

Het eerste dat opvalt aan de Shifter is het uiterlijk. Als je hem opdoet, merk je gelijk het brede zichtveld op. Overal waar je naar kijkt, kijk je door je lens. Dat is niet alleen fijn tegen de zon, maar ook tegen de wind.

Bollé Shifter
Twee ventilatieopeningen aan de onderkant, en eentje aan de bovenkant.

Het is een bril waar je langzaamaan steeds meer van gaat houden. Eerst dacht ik nog: leuk, maar niet bijzonder. Daarna veranderde het in ‘best aangenaam’ om vervolgens over te gaan in ‘best goed’. Door brillen af te wisselen merk je al fietsend de verschillen beter op. De ene bril heeft bijvoorbeeld een fijner comfort, de ander heeft een betere lens. De Shifter heeft het eigenlijk allemaal wel.

Lees ook

Hard, maar wel comfortabel

Hoe zit het? Het montuur voelt wat hard aan. De kunststof brilpootjes geven niet echt mee. Ter hoogte van je oor hebben ze wel een klein strookje rubber geplaatst, maar dat is niet echt de moeite waard. De bril blijft wel goed zitten en verschuift niet. Sowieso beweegt de bril niet; hij rust veilig op je oor en wijkt van geen kanten. Ondanks dat het allemaal hard aanvoelt, zit het wel comfortabel en heb je nauwelijks door dat je een bril draagt. Dat is fijn.

Bollé Shifter
De pootjes geven niet mee.

De brede, meekleurende lens is prima. Er zitten drie kleine, horizontale ventilatiegaten in (één boven, twee onder) waardoor de lens niet beslaat.  Het brede zichtveld is erg comfortabel en zorgt ervoor dat je niets in je ooghoeken ziet. De rubberen neuspads zijn oké, maar drukken wel in de zijkant van je neus. Een nadeeltje: ze zijn niet verstelbaar en ook niet eraf te halen.

Doen?

De Shifter is een prima bril voor de zonnige ritjes. Het zicht is fijn, de bril zit best comfortabel en voelt niet zwaar aan. Er zitten wat kleine minpuntjes aan, maar over het algemeen snap ik wel waarom de renners van onder andere AG2R enthousiast zijn over de Shifter.

Romain Bardet 2019
Romain Bardet met de Bollé Shifter.

Ben je opzoek naar een opvallende, beetje retro, fietsbril? Dan is de Shifter geschikt. De brillen met een zwart frame ogen nog vrij onopvallend, maar met de witte, roze, blauwe of rode versie val je gegarandeerd op. Voor €169 haal je de Bollé Shifter in huis, maar online zijn ze soms wel voor de helft te vinden.

Plus- en minpunten:
+ Breed zicht
+ Strak uiterlijk

– Voelt wat hard aan