Zijn oma deed het, zijn opa deed het, zijn ouders deden het. Erwin Sikkens vond in het huis van zijn oma een 40 jaar oud document en toen werd het hem duidelijk: hij moest de Internationale Moezel fietstocht ook een keer rijden.

Hij had namelijk de originele stempelkaart gevonden van de vijfde editie van die tocht, die op 20 september 1981 plaatsvond en werd georganiseerd door RV Schwalbe Trier 1932. De tour met een afstand van 115 kilometer vanaf het dorp Ehrang door het dal van de moezel, is door zijn hele familie op de racefiets gereden. De appel viel niet ver van de boom, want ook Erwin is een gepassioneerde fietser en gravelavonturier geworden.

De oude stempelkaart heeft Sikkens als voorbeeld genomen om de route zelf te rijden als een Gravel Tribute Tour. Het is niet exact dezelfde route, maar een eigen versie van de Moezel fietstocht. Sikkens heeft enkele knooppunten van de oorspronkelijke route behouden, zodat hij in de tijdsgeest van nu de route kon rijden.

“Het verhaal begon als een vondst in de kast van mijn grootmoeder en is nu een inspiratie geworden voor een geweldig graveltour. Tegelijkertijd is het een hommage aan mijn sportieve en fietsgekke familie, die deze tour in de jaren ’80 heeft gereden op stalen fietsen en in wollen truien. Dit onderstreept voor mij waarom fietsen tijdloos is”, legt Sikkens uit.

Sikkens legde op 20 september de Gravel Tribute Tour af en Schwalbe was er bij om de complete tocht te kunnen filmen. Bekijk de video hieronder.

De route vind je hier op Komoot.