Op zaterdag 13 november wordt er voor het eerst om de titel gestreden bij het allereerste officiële NK Gravel. Het strijdtoneel is het buurtschap Dijkhuizen in Epe. Aan de rand van het Veluwse dorp is een omloop van 7,5 kilometer uitgezet op veelal brede zandwegen.

Graveltoertochten zijn er voldoende, maar in wedstrijdvorm liepen we in Nederland nog wat achter. Maar daar komt nu verandering in, tijdens de officiële KNWU gravelwedstijd zijn er direct twee rood-wit-blauwe truien te verdienen. Een voor de vrouwen en een voor de mannen.

Om 9.30 uur starten de heren voor een tocht over 120 kilometer. De inschrijving bij de mannen zat in no-time vol. 200 renners uit het hele land hebben zich ingeschreven. Enkele bekende namen die hoogstwaarschijnlijk aan het vertrek staan: Laurens ten Dam, Thijs Zonneveld en Jasper Ockeloen.

De wedstrijd om het rood-wit-blauw voor de dames start om 13.30 uur. De rensters staat een wedstrijd van 70 kilometer te wachten. Rond 15.30 uur zijn de wedstrijden afgelopen waarna het parcours weer vrij wordt gegeven voor verkeer. Bij de dames is er nog ruimte voor meer inschrijvingen! Meer info op: nkgravelepe.nl. Inschrijven gaat via de KNWU, dat kan via: mijn.knwu.nl/calendar/events/4408.

Liever een toertocht?

Aan de avontuurlijke gravelaars die niet per se een rugnummer op willen spelden is ook gedacht. Voor hen zijn er drie lussen van 30 kilometer uitgezet. Deze inspirerende routes hebben elke een eigen karakter (weiland/bos/technisch) en zijn via GPS-navigatie te rijden. De GPS-routes starten telkens op het inschrijfterrein grenzend aan de start/finish van de wedstrijd. Je kunt dus ook direct sfeer proeven van de wedstrijd onder het genot van goede koffie. Inschrijvers ontvangen 2 koffiemuntjes, parkeergelegenheid en de drie gpx-files van de routes.

Initiatiefnemer van het NK Gravel is Mathijs Wagenaar. De Epenaar heeft in zijn sportcarrière jarenlang (inter-)nationale MTB-wedstrijden gereden. Wagenaar organiseert met onder andere Marieke van Altena al een aantal jaar de wielerronde van Epe. Na een overleg tijdens een fietsrit was ook zij enthousiast om mee te helpen in de organisatie van het NK Gravel. De organisatie maakt gebruik van vrijwilligers vanuit lokale fietsverenigingen zoals MTB Club Epe, TC Veluwe, HDKS en WOW Heerde.

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door een flink aantal sponsoren (waaronder Fiets Magazine) die direct erg enthousiast reageerden op het idee om voor het eerst een gravelwedstrijd in Nederland te organiseren.

Meer info en inschrijven via: www.nkgravelepe.nl