11 oktober 2021 | Michael Kerkhof

Vos wint eerste wereldbekercross na heerlijk duel met Brand

Het crossseizoen was al een tijdje onderweg, maar sinds zondagavond mogen we stellen dat het seizoen écht is begonnen. In de Verenigde Staten staan in een week tijd drie wereldbekercrossen op het programma, waarvan zondag de eerste werd verreden. In Waterloo naast het hoofdkantoor van Trek waren het Marianne Vos en Eli Iserbyt die mochten juichen.

De mooiste wedstrijd vond bij de vrouwen plaats. Met Denise Betsema en Lucinda Brand waren de twee vrouwen in vorm aanwezig in Waterloo, maar zij kregen gezelschap van tegenwoordig part-time crosser Vos. Het was de renster van Jumbo-Visma, die een week geleden nog op het podium stond in Parijs-Roubaix, die tijdens de cross de sterkste indruk maakte. Continu reed ze rond op de tweede plaats en maakte ze een alerte indruk.

Halverwege de wedstrijd reed echter Betsema weg, maar viel ze met materiaalpech weer terug. Na een achtervolging wist ze samen met onder anderen Jolanda Neff, Kata Blanka Vas en Annemarie Worst weer terug te keren bij Vos en Brand op het snelle, maar ook wel lastige parcours. Daarna waren het Brand en Vos die versnelden. Niemand geraakte echt weg, waardoor het na zes rondjes op een sprint uitdraaide. Het was van belang om als eerste de korte, laatste strook op te rijden en dat wisten de twee vrouwen. Zij-aan-zij knokten ze voor het beste plekje, en uiteindelijk werd die strijd gewonnen door Vos. Als eerste draaide ze de laatste honderd meter op en begon ze met marge aan de sprint. Brand moest genoegen nemen met de tweede plek, Betsema werd derde.

“Ik heb echt ontzettend afgezien”, zei Vos na de cross. “Ik moest een paar keer naar adem happen. “Het parcours was heel snel. Iedere keer moest je vol aanzetten, dat maakte het zo zwaar. In de slotronde was het alles of niets, en het werd alles. Echt is ongelooflijk dat het is gelukt”, aldus de renster van Jumbo-Visma, die na de drie wereldbekerwedstrijd een rustperiode inlast.

Even later gingen de mannen van start. De strijd om de winst was een stuk minder spannend. Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans gingen eerst op avontuur, daarna viel Hermans terug en sloot Eli Iserbyt juist aan. De Europees kampioen reed vervolgens weg van zijn ploeggenoot en pakte met ruime voorsprong de winst. Vanthourenhout werd tweede voor Hermans, Lars van der Haar finishte als vierde.

Woensdag rijden de renners en rensters op het WK-parcours in Fayetville de tweede wereldbekermanche. Zondag wordt in Iowa het drieluik afgesloten en duiken de mannen een paar dagen later in Ardooie, Ruddervoorde en Zonhoven weer de Belgische modder in.

Bekijk hier de uitslagen.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen