10 september 2021 | Edwin Haan

Uurtje over? Rijd 7600 kilometer van Noord-Noorwegen naar Zuid-Portugal, de European Divide Trail

Op zoek naar nieuwe doelen voor 2022 kwam ik de European Divide Trail tegen, een offroad route van 7600 kilometer die je leidt van het noorden van Noorwegen tot aan het zuidelijkste puntje van Portugal.

Dit is de langste offroad-bikepacking-route ter wereld. Gemaakt door Andy Cox, bijnaam Doubletrackfanatic, wiens Insta-account je gelijk op je fiets wil laten springen. Je passeert tien landsgrenzen en hebt een paar keer te maken met grote stukken leegheid. In Finland kom je bijvoorbeeld 255 kilometer lang geen supermarkt tegen. De hoogste punten kom je tegen het eind van de reis tegen, in het oosten van Spanje ga je richting de 2000 meter. Maar als je tot daar bent gekomen zit het met je conditie wel snor en is eventueel overgewicht al lang verdwenen. Tijdens deze rit doe je Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje en Portugal aan.

De maker van de route raadt je een fiets met minimaal 40mm dikke banden aan. Een gravelracer met 650b wielen klinkt als ideaal, al is een snelle mountainbike misschien ook wel een goede optie. Mocht je deze route op je bucketlist zetten, houd dan rekening met de sneeuw. Als je te vroeg begint, ligt er in Scandinavië nog volop sneeuw. Vertrek je te laat, dan kun je in de Spaanse bergen weer in de sneeuw terecht komen. Maar andersom fietsen kan natuurlijk ook. De snelste fietsers raffelen de route af in een maandje of twee. Neem je er ruim de tijd voor, reken dan op een half jaar fietsen. Een alternatief zou kunnen zijn om de route in stukken te knippen. Dan rijd je bijvoorbeeld het ene jaar de noordelijke helft en het jaar erop de zuidelijke….ook niks om je voor te schamen. Als je hem van start naar finish helemaal fietst, mag je 87000(!) hoogtemeters op je conto bijschrijven!

Vliegen naar start en van finish

Voor de start vlieg je bij voorkeur naar Kirkenes. Dat ligt op 60 km afstand van het startpunt. Vanaf Faro vlieg je vanaf de finish weer terug. Zoals gezegd, andersom rijden kan natuurlijk ook. Je vindt de complete route op Komoot, hier!
Ik zoek nog even verder naar andere doelen, denk niet dat ik de uitgever zo gek krijgt dat hij me 6 maanden verlof geeft 😁

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

2 reacties op “Uurtje over? Rijd 7600 kilometer van Noord-Noorwegen naar Zuid-Portugal, de European Divide Trail

Geef een reactie

Inloggen