1 september 2021 | Menno Grootjans

Nieuw: Merida Scultura Team, een stuk lichter

Minder gewicht, minder luchtweerstand – en nog comfortabeler ook? Als je denkt dat het niet mogelijk is, maak dan kennis met de fiets die het tegendeel bewijst -volgens Merida.

De nieuwe Scultura Team, daar gaat het over. Sinds de introductie van de eerste Merida Scultura in 2006 heeft de Scultura Team altijd gestaan voor een uiterst laag gewicht, directe rij-eigenschappen, klassieke ‘looks’ en bewezen koersprestaties, resulterend in een machine die altijd enorm populair was binnen WorldTour-teams. Fun fact: voor de officiële lancering van deze fiets stonden er reeds vier WorldTour-overwinningen op zijn naam! Omdat de Scultura een prima mix is van goede klimprestaties, laag gewicht en comfort, heeft Merida ingezet op het verder verbeteren van deze sterke punten. Daarnaast werd de lat verhoogd wat betreft aerodynamische prestatie.

Merida Scultura Team is lichter

In vergelijking met zijn voorgangers is het frame van de nieuwe Scultura Team 4% lichter en comfortabeler door de mogelijkheid voor het monteren van 30 mm brede banden en de verlengde zadelpen. De aerodynamica is verbeterd door de kabelintegratie in de door Merida zelf ontwikkelde one-piece carbon cockpit. Het balhoofd en het profiel van de voorvork én de achterbrug ondergingen eveneens een complete en aerodynamische metamorfose. Meer comfort betekent minder vermoeidheid, terwijl het verminderen van de luchtweerstand resulteerde in een besparing van ongeveer 10 watt ten opzichte van zijn voorloper, terwijl ook met gemak de UCI gewichtslimiet van 6,8 kilogram behaald wordt.

Serie

Naast de Scultura Team wedstrijdfiets van de Bahrain Victorious-ploeg komt er een complete serie Scultura fietsen die te verkrijgen zijn via Merida-dealers. In navolging van de vorig jaar geïntroduceerde nieuwe Reacto-serie komen er ook van de nieuwe Scultura twee framevarianten; het lichtgewicht CF5 frame (822 gram in maat M) van de SCULTURA TEAM en het reguliere CF3 frame. Beide framevarianten hebben dezelfde geometrie die gelijk is aan de Reacto, op een sterker aflopende bovenbuis voor meer comfort bij de Scultura na. Prijzen voor de Scultura serie beginnen bij €2.599 voor de Scultura 5000 met CF3 frame en een gemixte Shimano Ultegra afmontage, oplopend tot €12.999 voor de ultra hoogwaardige Scultura 10K. http://www.merida.nl

 

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen