26 juli 2021 | Michael Kerkhof

Olympische droom Van der Poel in duigen

Mathieu van der Poel droomde van een olympische titel op de mountainbike, maar de Nederlander moet drie jaar wachten tot Parijs 2024. De favoriet viel maandag in de wedstrijd in het nabij Tokio gelegen Izu uit.

Van der Poel viel in de eerste ronde, stapte nog wel op, maar verloor steeds meer terrein op de favorieten. Kort voor het ingaan van de voorlaatste ronde hield hij het voor gezien. Met pijn aan zijn heup ging hij naar het ziekenhuis voor een scan.

De winst ging naar Tom Pidcock, de alleskunner die net als Van der Poel en Wout van Aert ook furore in het veld en op de weg maakt. Hij reed al vroeg weg bij Mathias Flückiger en bleef hem ruim voor. David Valero pakte ten koste van onder andere Nino Schürter het brons. Milan Vader werd knap tiende.

Geen plankje

Van der Poel heeft geen breuken opgelopen door zijn val in de olympische mountainbikerace. Dat heeft volgens bondscoach Gerben de Knegt onderzoek in het ziekenhuis uitgewezen. Van der Poel is terug in het hotel. Hij is na afloop onderzocht, maar op een CT-scan en een röntgenfoto zijn geen breuken te zien. “Hij beweegt wel wat stram” aldus De Knegt.

“Tijdens alle trainingen in de voorafgaande week lag bij die rots een plank, maar in de wedstrijd niet. Dat is normaal in het mountainbiken. We wisten dat die plank weg zou zijn, dit is gedurende de week meermaals besproken. Mathieu gaf aan dat hij het toch niet wist. Hij houdt van springen, maar koos nu voor de veilige weg en rekende op de plank. Het enige dat ik mezelf kan verwijten is dat ik hem vooraf niet nogmaals expliciet heb aangegeven dat de plank weg zou zijn,” zegt De Knegt in een toelichting op de val van Van der Poel.

Van der Poel was niet in staat de race uit te rijden. “Ik heb het geprobeerd. In het begin kon ik voor mijn gevoel nog wel wat maar na een paar ronden werd de pijn te erg. Het was niet de dag waar ik op hoopte, ik kan op dit moment nog niet aangeven wanneer ik weer ga koersen,” aldus de coureur.

Mathieu van der Poel 2021 Mathieu van der Poel 2021

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen