24 juni 2021 | Branded Content

Flevoland: Wielerschatten van de zeebodem, nieuwe routes

Ruimte, rust, vrijheid en verrassend veel (nieuwe) natuur; fietsen in Flevoland is duidelijk anders. Waar kun je eilandhoppen in de polder of twintig kilometer aan een stuk met rugwind knallen over de voormalige zeebodem? Sportservice Flevoland en Visit Flevoland hebben tien wervelende routes gemaakt waarmee je de mooiste wegen en verstopte paden van onze jongste provincie ontdekt.

Tekst & foto’s: Bram de Vrind , gemaakt voor Sportservice Flevoland

Wielrennen in Flevoland wint aan populariteit, ook onder fietsers van buiten de provincie. Merijn Heijne, maker van wielerpodcast Mapmeisters uit Utrecht: “Flevoland is veel meer dan polders, windmolens en rechte wegen. Als je goed zoekt, vind je er geweldige, kronkelende fietspaden, bijzondere bruggen en verrassende stukken bos. Het Horsterwold is een soort Jurassic Parc als je er in de zomer doorheen fietst. Het is een streek die het verdient om ontdekt te worden.

Martijn Hendriks noemde het ‘nieuwe land’ zijn favoriete fiets­provincie in de podcast Tweewielers. “Ik houd van lange stukken rechtdoor. Op de Vogelweg tussen Almere en Dronten kun je twintig kilometer fietsen zonder stoplicht. Het is er lekker rustig, de wegen zijn breed, er zijn weinig auto’s. Hup Flevoland!” zegt de in Soest woonachtige NOS-redacteur.

Flevoland wil graag meer fietsfanaten als Hendriks en Heijne aan de provincie binden. Samen met lokale wielerclubs zijn tien racefietsroutes gemaakt die de provincie op zijn best laten zien. De routes steken ingenieus in elkaar. Met goede wegen waarop je lekker door kunt trappen, maar ook meanderende paden door weelderige natuur die je anders voorbij zou fietsen. Je pakt net die bijzondere zigzagweg door de fruitgaarden en zult versteld staan als je een doorsteek maakt naar een vuurtoren die midden in de polder opdoemt. Bovendien krijg je bij alle routes advies over de beste rijrichting met de wind: zo veel mogelijk wind mee in de polders en beschut door de natuur!

De routes zijn gekoppeld aan de bijzondere verhalen van Flevoland: zo brengt het rondje Eilandhoppen je naar de voor­malige eilanden in de Noordoostpolder en herinnert Batavieren aan de scheepvaartglorie op de Zuiderzee. Met als hoogtepunt het vlaggenschip de Batavia; een prima plek voor een groepsfoto. De routes hebben voor elk wat wils. Recreant? Vergaap je een dag aan de natuur op de kronkelende paden langs de Oostvaardersplassen. Fanatiekeling? Ga de uitdaging aan om 240 kilometer te knallen over dijken tijdens het Rondje Flevoland!

Anders

Fietsen in Flevoland is duidelijk anders. Niet in de laatste plaats vanwege het bijzondere verhaal van de provincie. De drie polders zijn het grootste stuk man made land ter wereld. Dat zie en voel je op de fiets. Je rijdt over nieuw land, vier meter onder zee­niveau, beschermd door kilometers dijk. Je doorkruist door de mens bedachte natuur, zoals het Roggebotzand, Horsterwold en de Oostvaardersplassen.
Je voelt de pioniersgeest van de gelukzoekers die het land hebben aangelegd. Je fietst langs de pionierswoningen op het werkeiland Perceel P bij Lelystad en suist over de Knardijk die bijna zeventig jaar geleden de levensader voor de eerste bewoners naar het oude land vormde. Je passeert de gemalen die ooit dienst deden om de polders droog te malen en er nu voor zorgen dat de half miljoen Flevolanders droge voeten houden. En je ziet oude eilanden als Schokland en Urk als terpen in de polders liggen.

In Flevoland ervaar je rust, ruimte en vrijheid. Waar het in de Randstad of de Veluwe dringen kan zijn op de wegen, kun je in Flevoland lekker doorfietsen. Als je het slim uitkient, scheer je bij de IJsselmeerdijk kilometerslang buitendijks met rugwind langs het water. De infrastructuur is state of the art: met brede wegen en gescheiden fietspaden. Stoplichten? Daar hebben ze er niet veel van in Flevoland.

Nieuwe natuur

Uniek is de nieuwe natuur. Op de paden van het Horsterwold doorkruis je een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Nog nooit gehoord van Nationaal Park Nieuw Land? Niet gek, want het jongste nationaal park van Nederland bestaat pas drie jaar. Het park omvat onder meer de Marker Wadden en Oostvaardersplassen. Het is een genot om over het gladde asfalt van de Praamweg door de wetlands te suizen. Turend over de graslanden, rietvlaktes, bossen en grote kuddes konikpaarden, is het moeilijk voor te stellen dat dit gebied tussen Almere en Lelystad ooit bedoeld was als industriezone.

Last but not least is nergens in Nederland zoveel landschapskunst te zien. Knijp bij Lelystad even in de remmen voor een mooie foto bij Exposure, een 26 meter hoge, gehurkte man aan het water. Of vul je reserves aan en geniet van het uitzicht op Pier+Horizon, een pier die 135 meter het water van het Zwarte Meer in steekt.

Aardige kans trouwens dat je racefiets ook uit Flevoland komt. Giant assembleert zijn fietsen in het Europese hoofdkwartier te Lelystad. Om hun band met Flevoland kracht bij te zetten is Giant als partner aan het project verbonden.
Zijn de spreekwoordelijke benen warmgedraaid voor een rondje door Flevoland? Tijd om je fiets te pakken om het nieuwe land te ontdekken. Bijvoorbeeld met een van de drie routes hiernaast. Je vindt alle routes op www.visitflevoland.nl/wielrennen. Daar vind je ook een gave film over de wielerhighlights van Flevoland.

1. De Slinger (148 km)

Startplek: Boathouse, Noorderplassenweg 150 Almere

Slingeren door de polder, kan dat? Jazeker! Bijna 150 kilometer lang zelfs. Deze route laat je de leukste fietspaden van Zuidelijk Flevoland zien. Gecombineerd met strak asfalt waarop je lekker door kunt trappen.
Deze route start bij Boathouse in Almere, waar je kunt beginnen met koffie of wat anders op het vlonderterras aan de Noorderplassen. Tijd om kilometers te maken! Op de Oostvaardersdijk begin je met een beetje geluk voortvarend met meewind. Vanaf de dijk heb je magistraal uitzicht over het Markermeer en de Oostvaardersplassen. Tijdens een passage over het gladde asfalt van de Praamweg kun je konikpaarden spotten.

Je kronkelt door het natuurgebied De Grote Trap dat met drie jaar zelfs voor Flevolandse begrippen piepjong is. Bij Zeewolde duik je het Horsterwold in, met 3700 hectare een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland.
Klim daar vooral naar het uitzichtpunt van de Circle of Life om de weidsheid van het Horsterwold te ervaren. In de finale rondom Almere volgen de hoogtepunten elkaar op. Je waant je in Giethoorn op het Vierbruggenpad en fietst bij het Weerwater onder de kabelbaangondels door van het in aanbouw zijnde Floriade-terrein. Vlak voor de finish fiets je door de duinen. Nee, je bent niet per ongeluk in Zandvoort beland, maar in de strandwijk Duin. Na aankomst bij Boathouse kun je nog even in strandsferen blijven met een drankje aan het water. Proost!

2. Keren langs de Meren(113 km)

Startplek: Pannenkoekenhuis Hans & Grietje, Sternweg 2A, Zeewolde

Bos, polder, water en uitzicht op de stad; Keren langs de Meren laat Oostelijk Flevoland in al zijn verscheidenheid zien. Je begint je fietsdag kronkelend over de paden van het Harderbos. Er grazen Schotse hooglanders, dus wellicht moet je hier en daar een koeienvlaai ontwijken! Dan fiets je beschut richting het noorden langs de Bremerbergdijk, de voormalige haven van Elburg en het Revebos. Je mag even dansen op de pedalen tijdens de beklimming van de kale winderige heuvel bij de Drontermeertunnel, ook wel ‘de Mont Ventoux van Flevoland’ genoemd. Je fietst verder door de beschutting van het Roggebotbos. Ooit was dit een gevreesde zandbank onder zeelieden en vissers. Nu geven naaldbomen op de zandgrond het bos een uniek karakter. Je maakt kennis met de Hel van het Roggebot; op de Roggebotweg dokker je drie kilometer over onvervalste klinkers.

Je fietst over de Ketelmeerdijk met uitzicht op de Ketelbrug om koers te zetten naar Lelystad. Knijp vooral in de remmen voor een fotostop bij het schip de Batavia. Na een bospassage door het Hollandse Hout volg je de Knardijk die op de scheidslijn van Zuidelijk en Oostelijk Flevoland dwars door de polder loopt, omgeven met windmolens en schapen. Bij tegenwind voelt deze passage als de beklimming van de Muur van Woei! Eenmaal gefinisht bij Hans & Grietje heb je die pannenkoek wel verdiend.

3. Eilandhoppen (93 km)

Startplek: Bezoekerscentrum Waterloopbos, Voorsterweg 34, Marknesse

Op 3 oktober 1939 schudden burgemeesters Keijzer van Urk en Krijger van Lemsterland elkaar de hand op het enkele minuten daarvoor afgesloten gat in de dijk van de Noordoostpolder. Urk was eiland af, een emotionele gebeurtenis voor de bewoners. Deze route brengt je langs de eilanden Urk, Schokland én het schiereiland Oud-Kraggenburg die nog altijd zichtbaar zijn als ‘terpen’ in de polder.
De route start op een bijzondere plek: het Waterloopbos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Je vindt er onder andere schaalmodellen van de Deltawerken en de haven van Bangkok. Bij het Zwarte Meer passeer je het 135 meter lange kunstwerk Pier+Horizon. Terug in de polder doemt een verhoging in het landschap met een lichtbaken op: het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg.


Tijd om naar het volgende eiland te hoppen. Je fietst beschut tussen de fruitgaarden naar Ens. Vanaf de Ramsdijk duik je naar de voormalige zeebodem. Maar niet voor lang: via een fietspad bereik je de ‘stranden’ van het voormalige eiland Schokland. Het langgerekte eiland (sinds 1995 werelderfgoed) herinnert aan de strijd tegen het water, die niet altijd door de mens werd gewonnen. Wegens aanhoudende landafslag en armoede moesten de 650 Schokkers het eiland in 1859 op bevel van de koning verlaten. Tijdens een lus over de noordpunt van het eiland kun je het oude lichtwachtershuis en de vuurtoren bewonderen.

Na de passage van de Ketelbrug zie je het voormalige eiland Urk met zijn vuurtoren liggen. De Urker vissers lieten zich door de aanleg van de Afsluitdijk in 1933 niet uit het veld slaan. Ze bouwden grotere schepen en gingen vissen op de Noordzee, waarna de visserij floreerde. Het wonder van Urk was geschied. Het oude dorp op De Bult is een perfecte plek voor een koffiestop op het terras. De laatste 25 kilometer van de route word je met een beetje geluk door de meewind terug richting het Waterloopbos geblazen. Via een markant klinkerweggetje bereik je het bos waar zich het eindpunt van de route bevindt. Bij het bezoekerscentrum kun je met een drankje over het dagje eilandhoppen napraten.

Meer info: www.visitflevoland.nl/wielrennen

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen