Hoe ziet het parcours van de Tour de France er dit jaar uit? Op zaterdag 26 juni begint de Tour met een heuveletappe naar Landerneau en liggen er kansen voor Mathieu van der Poel om het geel te pakken. Maar wie staat er drie weken later met het geel op het podium in Parijs? Zo ziet het parcours er dit jaar uit.

Etappe 1, Brest – Landerneau (zaterdag 26 juni)
Afstand: 197,8 kilometer
Op zaterdag 26 juni gaat de Tour van start in het westen van Bretagne. Om precies te zijn in Brest, waar om 12.30 uur het officiële startsein wordt gegeven voor hopelijk een prachtige uitvoering van La Grande Boucle. Al direct moet er geklommen worden, al is de Côte de Trébéolin vooral interessant voor renners die van de eerste bergtrui een doel hebben gemaakt. In totaal moet er in de 197,8 kilometer lange etappe naar Landerneau zo’n 2800 hoogtemeters overwonnen worden en staan er liefst zes beklimmingen op het menu. Een rit voor de puncheurs dus, en daarbij denken wij direct aan Mathieu van der Poel. Springt hij op de steile slotheuvel Côte de la Fosse op het eerste, steile gedeelte weg en blijft hij in de uitlopende meters Julian Alaphilippe en Wout van Aert voor?

Etappe1

Etappe 2, Perros-Guirec – Mûr de Bretagne (zondag 27 juni)
Afstand: 183,5 kilometer
Een dag later krijgen de renners – met misschien wel Van der Poel in het geel – een soortgelijke etappe voorgeschoteld. Opnieuw veel hoogtemeters, opnieuw veel klimmetjes en opnieuw een finish heuvelop. De beruchte Muur van Bretagne zal ditmaal voor spektakel moeten zorgen. Met een lengte van twee kilometer en stijgingspercentage van gemiddeld 6,9 procent zien we waarschijnlijk dezelfde mannen als zaterdag van voren. Aanvallend koersen loont op dit moment, en dat is mooi. Wie begint er in het geel aan de nieuwe week?

Etappe2

Etappe 3, Lorient – Pontivy (maandag 28 juni)
Afstand: 182,7 kilometer
Na twee dagen krijgen we in Pontivy waarschijnlijk de eerste massasprint. Met slechts twee hindernissen van vierde categorie en een snelle finale kan een massasprint bijna niet missen. Wie pakt de winst?

Etappe3


Zaterdag begint de Tour de France! Met onze Tourgids ben je helemaal op de hoogte. Van het parcours, de deelnemers, de kanshebbers en de mooiste etappes. Voor maar €8,95 bestel je de dikke gids al in onze shop. De verzending in NL is gratis!


Etappe 4, Redon – Fougères (dinsdag 29 juni)
Afstand: 150,4 kilometer
Na drie dagen Bretagne gaat de Tour verder in Ille-et-Vilaine. De Tour eindigt net als in 2015 in Fougères en zal waarschijnlijk net als in dat jaar eindigen in een massasprint. Toen won Mark Cavendish en ook dit jaar krijgt hij de kans om de winst te pakken. Mocht het lukken, dan is het zijn 31ste zege in de Tour. Alleen Eddy Merckx deed het met 34 zeges beter.

Etappe4

Etappe 5, Changé – Laval (woensdag 30 juni)
Afstand: 27,2 kilometer
Omdat er waarschijnlijk op de zesde dag weer gesprint wordt, is er gekozen om een tijdrit toe te voegen aan het rittenschema om meerdere sprintetappes op een rij te voorkomen. De tijdrit van Changé naar Laval is 27,2 kilometer lang en ideaal voor specialisten, ondanks het feit dat het wel op en af gaat. Welke renner staat na de twee heuveletappes kort in het klassement en kan in Laval de leiding overnemen? Denk bijvoorbeeld aan een type als Wout van Aert. Voor de kopmannen is het vooral een belangrijke dag om zo min mogelijk tijd te verliezen.

Etappe5

Etappe 6, Tours – Châteauroux (donderdag 1 juli)
Afstand: 160,6 kilometer
Opnieuw een vlakke en korte etappe, maar dat zegt in dit geval niets. Met een beetje geluk draait het op een waaieretappe uit en komt het klassement op zijn kop te staan. Met iets minder geluk gaan we opnieuw sprinten voor de winst.

Etappe6

Etappe 7, Vierzon – Le Creusot (vrijdag 2 juli)
Afstand: 249,1 kilometer
Na de korte etappe van donderdag wacht een lange rit op vrijdag. De langste deze Tour zelfs. Moeilijk is het allemaal niet in de beginfase als er tot zo’n 165 kilometer gewacht moet worden op de eerste gecategoriseerde hindernis. Daarna wordt het lastig met vijf beklimmingen in de laatste 80 kilometer. Ideaal voor puncheurs, die net als op de eerste dagen een parcours op maat vinden.

Etappe7

Etappe 8, Oyonnax – Le Grand-Bornand (zaterdag 3 juli)
Afstand: 150,8 kilometer
We zijn al een week onderweg als de eerste échte bergetappe een feit is. Zwaartepunt van de rit: het duo Col de Romme-Col de la Colombière, al is er ditmaal voor gekozen om de Côte de Mont-Saxonnex toe te voegen aan het parcours. Eigenlijk zijn het dus drie beklimmingen op een rij en wacht na de Colombière bergaf de finish in Le Grand-Bornand. Krijgen we een strijd tussen de klassementsmannen?

Etappe8

Etappe 9, Cluses – Tignes (zondag 4 juli)
Afstand: 144,9 kilometer
Dit is geen lange etappe, maar net als zaterdag moet er weer flink geklommen worden. Twee jaar geleden zou er ook gefinisht worden in Tignes, maar werd die rit afgebroken vanwege modderstromen. Nu komt de Tour er weer terug en ligt de finish voor het eerst deze Tour bergop. Na onder anderen de Col des Saisies van 1ste categorie, Col du Pré van buitencategorie en Corment de Roselend van 2de categorie is de 21 kilometer lange sloper à 5,6 procent echt een zwaar ding. Met de eerste rustdag voor de boeg kunnen de klassementsmannen hier flink uitpakken. Of de schade beperken…

Etappe9

Rustdag (maandag 5 juli)

Etappe 10, Albertville – Valence (dinsdag 6 juli)
Afstand: 190,7 kilometer
We beginnen de tweede week met een ‘makkelijke’ etappe van Albertville naar Valence. In zuidwestelijke richting wordt er koers gezet en wacht na 190,7 kilometer de finishstreep. Oppassen voor waaiers, maar de kans is groot dat het weer op een sprint uitdraait.

Etappe10

Etappe 11, Sorgues – Malaucène (woensdag 7 juli)
Afstand: 198,9 kilometer
Dit is een etappe om handen en vingers bij af te likken. We gaan de Mont Ventoux op. Wat? De Mont Ventoux? Zeker! Niet één keer, maar zelfs twee keer! Eerst moet de Liguière (1ste categorie) beklommen worden en wacht daarna de dubbele beklimming van de Reus van de Provence. Eerst ‘makkelijk’ vanuit Sault, daarna traditioneel vanuit Bédoin. Nadat voor de tweede keer de top bereikt is, wordt er gedaald richting Malaucène waar de streep is getrokken. Omcirkel woensdag 7 juli maar in je agenda!

Etappe11

Etappe 12, Saint-Paul-Trois-Châteaux – Nîmes (donderdag 12 juli)
Afstand: 159,4 kilometer
De renners hebben na de loodzware etappe van woensdag wel een rustige rit verdiend. De twaalfde rit is daarom niet al te lastig en draait waarschijnlijk uit op een massasprint, al is het de hele dag draaien en keren en kan de wind dus verraderlijk uit de hoek komen. In 2019 won Caleb Ewan in Nîmes.

Etappe12

Etappe 13, Nîmes – Carcassonne (vrijdag 9 juli)
Afstand: 219,9 kilometer
Nîmes is een dag later opnieuw opgenomen in het parcours, maar ditmaal als startplaats. De kans dat het opnieuw eindigt in een sprint is groot, al is de etappe wel 60 kilometer langer en dat maakt het interessanter voor de vluchters. Geen hindernissen onderweg, dus wordt het een strijd tussen de sprinters en de aanvallers.

Etappe13

Etappe 14, Carcassonne – Quillan (zaterdag 10 juli)
Afstand: 183,7 kilometer
Dit is een typische rit voor de aanvallers: veel beklimmingen, maar niet te zwaar. Toch staan er drie beklimmingen van 2de categorie op het menu en zijn ook de twee klimmetjes van 3de categorie verre van makkelijk. De vijfde en laatste beklimming Col de Saint-Louis vormt voor renners de ideale springplank om weg te rijden en met een mooie voorsprong aan de afdaling richting Quillan te beginnen.

Etappe14

Etappe 15, Céret – Andorre-La-Vieille (zondag 11 juli)
Afstand: 191,3 kilometer
Nog een week en we weten wie de Tour heeft gewonnen, maar voordat het zover is vindt er vandaag een belangrijke etappe plaats. Een bergrit naar Andorra met onderweg drie beklimmingen van 1ste categorie. De finish ligt niet op een van de steile puisten, maar na een tricky afdaling in Andorra. Opletten geblazen dus voor de favorieten, want een foutje is na zo’n zware rit snel gemaakt.

Etappe15

Rustdag (maandag 12 juli)

Etappe 16, Pas de La Case – Saint-Gaudens (dinsdag 13 juli)
Afstand: 169 kilometer
Na de laatste rustdag krijgen de aanvallers weer een kans om een rit te winnen. De zestiende etappe is te zwaar voor sprinters en te makkelijk voor de klassementsmannen, al is dat laatste na weken koers natuurlijk relatief. De finale van de etappe bestaat uit de Col de la Core, Col de Portet en Côte d’Aspret. De streep is getrokken in Saint-Gaudens op een klimmetje van 500 meter met een stijgingspercentage van 7 procent.

Etappe16

Etappe 17, Saint-Lary-Soulan – Col du Portet (woensdag 14 juli)
Afstand: 178,4 kilometer
Dit is de koninginnenrit, al lijkt het daar de eerste 113,5 kilometer niet op. Daarna is het klimmen geblazen met de Col de Peyresourde en Col de Val Louron-Azet van allebei 1ste categorie. Het sluitstuk is de Col du Portet, een klim van buitencategorie met een lengte van 16 kilometer en gemiddelde van 8,7 procent. Wie mag er na vandaag nog dromen van geel en wie is een illusie armer?

Etappe17

Etappe 18, Pau – Luz Ardiden (donderdag 15 juli)
Afstand: 129,7 kilometer
Nog maar één bergetappe te gaan en het klimwerk zet er deze Tour op. De etappe begint in Pau en kent twee hindernissen: de Tourmalet (17,1 kilometer à 7,3 procent) en Luz Ardiden (13,3 kilometer à 7,4 procent). De vraag na vandaag is vooral: wie begint er met een comfortabele voorsprong aan de allesbepalende tijdrit op zaterdag?

Etappe18

Etappe 19, Mourenx – Libourne (vrijdag 16 juli)
Afstand: 207 kilometer
Maar voordat het zover is, wordt er eerst nog gesprint in Libourne. Althans, dat lijkt zo. Wellicht proberen aanvallers nog voor hun laatste kansen te gaan omdat zij weten dat het ontlopen van een massale sprint in Parijs nagenoeg kansloos is. Kans op een waaier is er niet, want in deze streek is er meer dan voldoende beschutting. Sprinten dus.

Etappe19

Etappe 20, Libourne – Saint Émilion (zaterdag 17 juli)
Afstand: 30,8 kilometer
Tweemaal vindt er deze Tour een rit tegen de klok plaats, waarvan vandaag dus de tweede en laatste is. Geen ontknoping zoals op La Planche des Belles Filles zoals vorig jaar, maar een vlakke tijdrit met vooral in het eerste deel veel bochtjes. Het klassement wordt definitief bepaald en kan nog weleens flink op de schop gaan.

Etappe20

Etappe 21, Chatou – Parijs (zondag 18 juli)
Afstand: 108,1 kilometer
De slotetappe kennen we wel: grappen en grollen tot we de plaatselijke ronde in Parijs oprijden en dan ligt het tempo verschroeiend hoog en is het afzien. Maar toch is er dit jaar iets anders. Door aanpassingen op de Rue de Rivoli is de weg in de laatste kilometer minder breed en daardoor smaller dan normaal. Daarom is gekozen om de streep een stukje meer naar achter te leggen en is het positie kiezen voor de laatste bocht dus iets minder belangrijk geworden. De sprinters hoeven dus niet alles op alles te zetten om goed door de laatste bocht te komen, want er is nog tijd. Tussen 19.01 en 19.16 uur zit de Tour er alweer op!

Etappe21