21 juni 2021 | Michael Kerkhof

Tournieuws kort | Van der Poel droomt van winst: ‘Maar eenvoudig wordt het niet’

Aanstaande zaterdag gaat de Tour de France van start. Omdat er zoveel nieuws is, bundelen we al het nieuws op één pagina. Hieronder vind je de allerlaatste nieuwtjes (laatste nieuws staat bovenaan)!

Van der Poel: ‘Winst is mooi, eenvoudig wordt het niet’ 
Mathieu van der Poel weet dat hij in zijn eerste Tour de France al in het openingsweekeindetwee kansen heeft op een ritzege én de gele trui. De Nederlandse alleskunner op de fiets tempert echter de hoge verwachtingen. “Iedereen vergeet wel eens dat ik mijn debuut maak”, zegt de kopman van Alpecin-Fenix een dag voor destart in Brest. “Het zou mooi zijn als ik win, maar eenvoudig wordt het niet.”

Op 26-jarige leeftijd begint Van der Poel aan zijn eerste Ronde van Frankrijk. “En dat lijkt iedereen te zijn vergeten. Ja, ik mik op ritwinst en ik droom van het geel, maar ik moet in de eerste plaats de Tour vooral ook nog ontdekken, ervaring opdoen. Ik denk ook verder dan de eerste twee ritten waar ik een goede kans op de ritzege heb. Er zijn daarna nog meer kansen. Het parcours ziet er dit jaar heel mooi uit. Ik kijk ook uit naar de bergetappes, die cols te bedwingen, het publiek te zien en dat eens allemaal te beleven. Als kind keek ik naar de Tour, dan zie je die massa, dat enthousiasme. Nu rijd ik zelf in dat peloton. Daar kijk ik wel naar uit.”

Mathieu van der Poel 2021


Tour begint onder grijze omstandigheden
De Tour de France begint zaterdag in het Franse Brest en volgens Weer.nl moeten de renners rekening houden met grijze en mogelijke natte weersomstandigheden. Precies voor de kust van Bretagne, waar Brest ligt, ligt een klein lagedrukgebied. Dat veroorzaakt de komende dagen in het noordwesten van Frankrijk koel weer, met veel bewolking en af en toe een bui, vergelijkbaar met het weer in Nederland momenteel. Bij de start van de Tour zaterdag is het zodoende grijs en kan er regen vallen, voornamelijk in de eerste helft van de dag. Er staat weinig wind en het wordt een graad of 18.

Ook de drie etappes erna lijken volgens het weerbureau wisselvallig te verlopen. Zondag laat de zon zich wel wat vaker zien en is het overwegend droog, maar maandag worden er nieuwe en stevige buien verwacht. Daarbij is er ook kans op onweer.


Zaterdag begint de Tour de France! Met onze Tourgids ben je helemaal op de hoogte. Van het parcours, de deelnemers, de kanshebbers en de mooiste etappes. Voor maar €8,95 bestel je de dikke gids al in onze shop. De verzending in NL is gratis!

Tourpakket 2021

Lees ook

Koop nu de officiële Procycling Tour de France gids 2021


Veertien Nederlanders naar de Tour
Op de startlijst van de 108e editie van de Tour de France staan veertien Nederlandse wielrenners. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen slechts zeven Nederlanders aan de start stonden in Nice. Jumbo-Visma en Team DSM hebben beide drie Nederlandse renners opgenomen in de ploeg.

Steven Kruijswijk deelt bij Jumbo-Visma het kopmanschap met Primoz Roglic, de nummer 2 van de Tour van vorig jaar. Robert Gesink en Mike Teunissen, in 2019 winnaar van de openingsetappe en twee dagen drager van de gele trui, rijden ook voor de Nederlandse ploeg. Team DSM stuurt Cees Bol, Joris Nieuwenhuis en debutant Nils Eekhoff naar Bretagne.

Bauke Mollema is de kopman van Trek-Segafredo, Wilco Kelderman bij Bora-hansgrohe en debutant Mathieu van der Poel heeft die rol bij Alpecin-Fenix. De alleskunner op de fiets, die mogelijk in het openingsweekeinde voor het geel wil gaan, weet nog niet of hij zijn eerste Tour ook wil uitrijden. Van der Poel aast over enkele weken op goud in de mountainbikewedstrijd op de Olympische Spelen. Kelderman heeft bij Bora-hansgrohe gezelschap van debutant Ide Schelling. De broers Danny en Boy van Poppel rijden deTour samen bij Intermarché-Wanty-Gobert. Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) en Wout Poels (Bahrain-Victorious) zijn vertrouwde gezichten in de Tour.

Steven Kruijswijk 2020


EF presenteert als laatste ploeg de selectie
Als laatste van de 23 deelnemende ploegen heeft EF Education-Nippo de selectie voor de 108e editie van de Tour de France gepresenteerd. De Colombiaanse klimmer Rigoberto Urán is de kopman van de Amerikaanse ploeg. De 34-jarige Urán eindigde in 2017 als tweede in de Tour, achter Chris Froome.

“We hebben een heel goede ploeg en zoals altijd ga ik mijn best doen”, zei de Colombiaan, die aan zijn achtste Tourbegint. Vorig jaar eindigde hij als achtste in het klassement. Urán krijgt hulp van landgenoot Sergio Higuita, de Denen Michael Valgren en Magnus Cort, Stefan Bissegger uit Zwitserland, de Portugees Ruben Guerreiro, de Amerikaan Neilson Powless en Jonas Rutsch uit Duitsland, die net als Bissegger debuteert in een grote ronde.

Rigo Uran 2021


DSM met drie Nederlanders
Team DSM heeft drie Nederlandse wielrenners opgenomen in de ploeg voor de Tour de France. Sprinter Cees Bol begint aan zijn derde Ronde van Frankrijk, Joris Nieuwenhuis doet voor de tweede keer mee. Nils Eekhoff debuteert in de etappekoers, die zaterdag in Brest van start gaat.

Net als vorig jaar mikt Team DSM op ritzeges. De Deen Søren Kragh Andersen schreef in 2020 twee Touretappes op zijn naam. De 26-jarige Deen is nu opnieuw de voornaamste troef van de ploeg, die voor het eerst als DSM meedoet aan deTour. De van oorsprong Nederlandse formatie heette de afgelopen jaren Team Sunweb. De Zwitser Marc Hirschi won vorig jaar ook een rit in de Tour, maar hij is overgestapt naar Team Emirates. Bol (25) hoopt dit jaar zijn eerste zege te kunnen vieren in de Franse etappekoers. Zijn beste resultaat is de derde plek, vorig jaar in de openingsetappe naar Nice. De 23-jarige Eekhoff begint aan zijn eerste grote ronde.

De DSM-ploeg bestaat verder uit de Belg Tiesj Benoot, de Brit Mark Donovan, Casper Pedersen uit Denemarken en deDuitser Jasha Sütterlin.

Cees Bol 2021


UAE van Pogacar met acht verschillende nationaliteiten
Gesteund door een ploeg met wielrenners van acht verschillende nationaliteiten gaat de Sloveen Tadej Pogacar vanaf zaterdag op jacht naar zijn tweede eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Sloveen is de kopman van Team Emirates. Pogacar wist vorig jaar op de voorlaatste dag van de Tour in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles zijn landgenoot Primoz Roglic (Jumbo-Visma) uit de gele trui te rijden.

De klimmer boekte in totaal drie ritzeges in de Tour van 2020. Pogacar won ook het bergklassement en de witte trui als beste jongere. De Sloveen heeft ook dit jaar al heel wat overwinningen geboekt. Zo won hij de Tirreno-Adriatico en derondes van de Verenigde Arabische Emiraten en Slovenië. In april schreef Pogacar met Luik-Bastenaken-Luik zijn eerste klassieker op zijn naam. De Sloveen krijgt in de Tour hulp van de Pool Rafal Majka (tweevoudig winnaar van de bolletjestrui), Marc Hirschi uit Zwitserland, de Portugees Rui Costa, de Deen Mikkel Bjerg, de Italiaan Davide Formolo, Vegard Stake Laengen uit Noorwegen en de Amerikaan Brandon McNulty. “Acht rijders. Acht nationaliteiten. Eén team. Eén doel”, aldus Team Emirates.

Tadej Pogacar 2020


Cofidis met Martin als kopman
De Franse ploeg Cofidis maakte ook bekend met welke renners het naar Bretagne komt. Naast de zes renners die al waren aangewezen (de Fransen Guillaume Martin, Christophe Laporte, Anthony Perez en Pierre-Luc Périchon, deSpanjaard Jesús Herrada en de Duitser Simon Geschke) zijn dat de Belg Jelle Wallays en Rubén Fernández uit Spanje.


Mollema gaat voor een klassement
Bauke Mollema gaat vanaf zaterdag in zijn elfde Tour de France voor een goed klassement. De34-jarige Nederlander begint als kopman van Trek-Segafredo aan de Ronde van Frankrijk. “Maar als het niet mogelijk is om een topresultaat te behalen, dan stelt Bauke zijn ambitie bij en gaat hij samen met Vincenzo Nibali voor een ritzege”, zegt ploegleider Steven de Jongh.

De 36-jarige Nibali doet voor de negende keer mee aan de Tour. De Italiaan arriveerde in 2014 in het geel in Parijs en was ook al twee keer de beste in de Giro. Het beste resultaat van Mollema is de zesde plaats in de Tour van 2013. Vorig jaar liep hij bij een val in de dertiende etappe een gecompliceerde breuk in zijn linkerpols op. Daarmee was het seizoen voor Mollema, die dertiende stond in het klassement, meteen voorbij. Mads Pedersen, de Deense wereldkampioen van 2019, zit ook in de ploeg van Trek-Segafredo. Het team bestaat verder uit de Franse renners Julien Bernard en Kenny Elissonde, de Belgen Jasper Stuyven en Edward Theuns, en Toms Skujins uit Letland. “Bauke en Vincenzo hebben enorm veel ervaring en kwaliteiten”, zegt teammanager Luca Guercilena. “Met sterke ploeggenoten om hen te steunen, denken we dat we een paar topresultaten kunnen halen.”

Bauke Mollema 2021


Aru zegt af voor de Tour: ‘Het is het beste om me terug te trekken’ 
De Italiaanse wielrenner Fabio Aru heeft besloten niet mee te doen aan de Tour de France. De 30-jarige Aru, in 2015 de beste in de Vuelta en twee jaar later ritwinnaar in de Tour, voelt zich niet fit genoeg om de komende drie weken door Frankrijk te koersen. “Na overleg met het team heb ik besloten dat het voor ons beide het beste is om me terug te trekken”, aldus de Italiaan, die bezig is aan zijn eerste seizoen bij Qhubeka Assos.

De Spanjaard Carlos Barbero vervangt Aru in de Zuid-Afrikaanse ploeg. Barbero (30) begint aan zijn eerste Tour, net als zijn teamgenoten Nicholas Dlamini, Sean Bennett en Victor Campenaerts. De rest van de ploeg bestaat uit Simon Clarke, Michael Gogl, Max Walscheid en Sergio Henao. Aru stapte zondag af in het Italiaans kampioenschap op de weg. In de etappekoersen die de Italiaan dit jaar reed, speeldehij geen rol van betekenis in het klassement.


Zaterdag begint de Tour de France! Met onze Tourgids ben je helemaal op de hoogte. Van het parcours, de deelnemers, de kanshebbers en de mooiste etappes. Voor maar €8,95 bestel je de dikke gids al in onze shop. De verzending in NL is gratis!

Tourpakket 2021

Lees ook

Koop nu de officiële Procycling Tour de France gids 2021


Tegenvaller voor Terpstra: geen selectie
Niki Terpstra heeft geen plek gekregen in de ploeg van TotalEnergies voor de Tour de France. De 37-jarige Noord-Hollander kon vorig jaar niet meedoen als gevolg van een zware valpartij. Nu geeft de teamleiding de voorkeur aan acht andere renners.

Vrijwel alles is anders bij de Franse ploeg in vergelijking met vorig jaar, toen het team nog Total Direct Énergie heette. Team TotalEnergies rijdt in andere kleuren en stuurt slechts één renner naar Bretagne die vorig jaar ook in de Tourploeg zat, de Fransman Anthony Turgis. Hij krijgt gezelschap van vier debutanten: de Franse renners Jérémy Cabot en Fabien Doubey en de Spanjaarden Víctor de la Parte en Cristian Rodríguez. De van AG2R overgekomen Fransman Pierre Latour en de Noorse routinier Edvald Boasson Hagen, die al drie etappezeges in de Tour heeft geboekt, completeren de ploeg.

Niki Terpstra 2021


BikeExchange met Yates en Chaves
De
Australische wielerploeg BikeExchange stuurt een ervaren team naar de Tour, met Simon Yates, Michael Matthews en Esteban Chaves als de blikvangers. De acht renners die zijn geselecteerd, hebben bij elkaar 31 keer de Tour gereden. De Australiër Lucas Hamilton is de enige debutant. De rest van de ploeg bestaat uit de Noor Amund Grøndahl Jansen, Chris Juul-Jensen uit Denemarken, de Sloveense sprinter Luka Mezgec en de Australiër Luke Durbridge.

Simon Yates 2021


B&B Hotels met volledig Franse ploeg
Het Franse procontinentale team B&B Hotels, dat met een wildcard meedoet, stuurt alleen maar renners uit eigen land naar de start in Brest: Cyril Barthe, Franck Bonnamour, Maxime Chevalier, Bryan Coquard, Cyril Gautier, Cyril Lemoine, Quentin Pacher en Pierre Rolland. De 34-jarige Rolland begint aan zijn twaalfde Tour. Hij eindigde drie keer in de top 10 en won twee ritten.


Danny en Boy van Poppel samen naar de Tour
De
broers Danny en Boy van Poppel gaan voor de tweede keer samen naar de Tour de France. De zoons van oud-topsprinter Jean-Paul van Poppel behoren tot de selectie van de Belgische ploeg Intermarché-Wanty-Gobert. Danny van Poppel (27) is de troef van het team in de sprintetappes.

De jongste van de broers Van Poppel reed de Tour in 2013 en 2014. In beide edities wist hij Parijs niet te halen. Dat lukte zijn broer Boy (33) wel in de Tour van 2013, de enige keer dat hij meedeed aan de Ronde van Frankrijk. De Van Poppels reden toen samen voor Vacansoleil-DCM. “Er is het hele jaar gewerkt aan de sprinttrein rond Danny van Poppel, met Boy van Poppel en Jonas Koch”, zegt manager Aike Visbeek van Intermarché-Wanty-Gobert. “We hebben samen met de renners de nodige analyses gemaakt en de sprinttrein wil zich bewijzen. Deze Tour de France is het examenstuk voor dit drietal.”

De Zuid-Afrikaan Louis Meintjes, die in 2016 en 2017 achtste werd in de Tour, is de kopman voor het klassement. Deploeg bestaat verder uit de Belgen Jan Bakelants en Loïc Vliegen, de Duitsers Jonas Koch en Georg Zimmermann, en Lorenzo Rota uit Italië.

Boy van Poppel 2021

 


Cavendish doet mee aan de Tour, Bennett blijft thuis
De Britse wielrenner Mark Cavendish keert na drie jaar terug in de Tour de France. De ploegleiding van Deceuninck – Quick-Step heeft de 36-jarige sprinter opgenomen in de selectie voor de Ronde van Frankrijk, die zaterdag in Bretagne begint. Cavendish won al dertig etappes in de Tour. De sprinter neemt de plek in van Sam Bennett. De Ier, die vorig jaar in Parijs de slotetappe op de Champs-Élysées won en als winnaar van het puntenklassement de groene trui mee naar huis mocht nemen, heeft een knieblessure. Cavendish mag daarom voor het eerst sinds 2018 weer eens de Tour rijden.

De wereldkampioen van 2011 keerde eind vorig jaar terug bij Deceuninck – Quick-Step, de Belgische ploeg van manager Patrick Lefevere, na een aantal teleurstellende seizoenen zonder overwinningen. In dienst van zijn oude ploeg boekte ‘Cav’ in 2021 al vijf etappezeges. “Ik grijp deze kans met beide handen aan”, aldus de Brit. “Ik ben heel blij dat ik met Deceuninck – Quick-Step terugkeer in de Tour, al spijt het me heel erg voor Sam. Ik heb enorm veel affiniteit met deze wedstrijd, waaraan ik prachtige herinneringen heb.”

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is de kopman van de ploeg. De 29-jarige Fransman won vorig jaar de tweede etappe en reed daarna enkele dagen in de gele trui. In 2019 had Alaphilippe het geel maar liefst veertien dagen om zijn schouders. Hij eindigde toen als vijfde in de door Egan Bernal gewonnen Tour. Alaphilippe hoopt komend weekeinde direct weer toe te slaan in Bretagne. De Fransman ziet voor zichzelf kansen op een ritzege. De rest van de ploeg bestaat uit de Deense renners Michael Mørkøv en Kasper Asgreen (winnaar van de Ronde van Vlaanderen en de E3 Classic), de Italianen Davide Ballerini en Mattia Cattaneo en de Belgen Tim Declercq en Dries Devenyns.

Mark Cavendish 2021


Ploeg rond Van der Poel is bekend
De wielerploeg Alpecin-Fenix heeft de namen van de Tourploeg rond Mathieu van der Poel bekendgemaakt. De Nederlandse alleskunner op de fiets heeft zich ten doel gesteld in de Tour de France een etappe te winnen. Hij wil er een aantal ritten uitpikken.

Van der Poel doet voor het eerst mee aan de Ronde van Frankrijk. Hij rijdt de ronde in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio. Daar is zijn grote doel een gouden medaille in het mountainbiken. In de Tour wordt Van der Poel bijgestaan door de Belgen Tim Merlier, Xandro Meurisse, Jasper Philipsen, Jonas Rickaert, de Zwitserse kampioen Silvan Dillier, de Italiaan Kristian Sbaragli en de Tsjech Petr Vakoc.

Mathieu van der Poel 2021


Bouhanni eindelijk weer naar de Tour
De Fransman Nacer Bouhanni mag zich mengen in de massaspurts tijdens de Tour de France, die 26 juni begint in Brest. De 30-jarige renner is opgenomen in de ploeg Arkéa Samsic. Bouhanni reed in 2017 voor het laatst in de Ronde van Frankrijk. Hij won al etappes in de Ronde van Italië en Ronde van Spanje, maar in de Tour staat zijn zegeteller nog op nul.

Bouhanni staat niet bekend als de meest voorzichtige sprinter. Hij is meermaals in opspraak gekomen door bruuske acties en kreeg dit voorjaar nog een schorsing van twee maanden opgelegd voor een wilde manoeuvre tijdens de koers Cholet-Pays de la Loire, waarbij hij zijn concurrent Jake Stewart bijna de hekken inreed. Arkéa Samsic mikt voor het algemeen klassement op de Colombiaan Nairo Quintana en de Fransman Warren Barguil. Zij zijn aangewezen als kopman. Quintana eindigde in 2013 en 2015 als tweede in de Tour en in 2016 als derde.


Zaterdag begint de Tour de France! Met onze Tourgids ben je helemaal op de hoogte. Van het parcours, de deelnemers, de kanshebbers en de mooiste etappes. Voor maar €8,95 bestel je de dikke gids al in onze shop. De verzending in NL is gratis!

Tourpakket 2021

Lees ook

Koop nu de officiële Procycling Tour de France gids 2021


Astana gaat voor ritzeges
De Kazachse ploeg Astana richt zich niet op het algemeen klassement, maar op ritzeges. De Kazach Aleksej Loetsenko, de Spanjaarden Jon Izagirre en Omar Fraile en de Deen Jakob Fuglsang worden uitgespeeld door de ploeg uit Kazachstan.

Fuglsang kan op zich een goed klassement rijden, maar de Deen wil de Tour dit jaar vooral gebruiken om zich in vorm te rijden voor de Olympische Spelen. Hij won nog nooit een rit in de Tour. “Ik wil vooral slijpen aan de vorm, zodat ik 100 procent ben in Tokio. Om die reden kijk ik dag voor dag naar wat er mogelijk is, maar ik zal zeker een paar keer diep gaan en proberen een etappe te winnen”, aldus Fuglsang.


Valverde voor veertiende keer naar de Tour
Veteraan Alejandro Valverde start op 26 juni in Brest voor de veertiende keer in de Tour de France. Movistar heeft hem opgenomen in de selectie voor de grootste wielerronde. Valverde, inmiddels 41 jaar, won in zijn carrière al vier keer een etappe in de Tour en eindigde in 2014 als vierde, zijn beste eindresultaat.

De wereldkampioen van 2018 is bezig aan zijn laatste jaar als wielerprof. De man die vijf keer de Waalse Pijl won en vier keer de beste was in Luik-Bastenaken-Luik, won dit jaar een rit in het Critérium de Dauphiné en de Grote Prijs Miguel Indurain.

Valverde is niet de uitgesproken kopman in de Spaanse formatie. Zijn landgenoot Enric Mas en de Colombiaan Miguel Ángel López zijn de aangewezen renners die hoog in het klassement moet eindigen. Mas eindigde in de Tour van vorig jaar als vijfde en Lopez werd zesde.

Alejandro Valverde 2020

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen