1 juni 2021 | fietsredactie

10 redenen om te beginnen met gravelen

De gravelbike is definitief doorgebroken. En niet alleen stoere fietsers worden er door aangetrokken, ook veel wielrenners en mountainbikers stappen over op de gravelfiets. Waarom het zo leuk is? Tien redenen.

1. Ontdek een nieuwe wereld
Op de gravelbike hoef je niet langer te kiezen tussen strak asfalt of duizeligmakende singletracks, je pakt het gewoon allemaal. Elk paadje is een kans op een avontuur. Zo vind je ook in eigen land nieuwe plekken waar je eerder geen weet van had. Dat vage weggetje waar je al zo vaak langskwam? Gewoon afslaan, erin duiken en ontdekken waarheen het leidt!

2. Weg van de drukte
Op een mooie zondagochtend is het op de gemiddelde mountainbikeroute tegenwoordig filerijden. En op de Veluwe of in de duinen is het op de gewone fietspaden slalom­men tussen wandelaars, e­bikers, skeeleraars en nordic­walkers door. Niet bepaald rustgevend fietsen. Op de gravelbike laat je de drukke wegen achter je. Heerlijk rustig door het bos of over de heide, met alleen het geluid van de vogeltjes, de wind door de bomen en je zacht ratelende ketting.

3. Heel toegankelijk
Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een helm en een fiets met wat dikkere banden. Dat is al genoeg om te beginnen met gravelen. Je hoeft nergens lid te zijn, geen cursussen te volgen en je kunt starten wanneer je maar wilt. Het is technisch niet superuitdagend, bijna overal zijn wel leuke paadjes te vinden en een rit van een uurtje geeft al een heel voldaan gevoel. Probeer het gewoon eens, die mooie schoenen, zadeltas, fietscomputer en dat kekke sjaaltje kun je ook later nog weleens aanschaffen… of niet.

Gravelspecial

Lees ook

Fiets Gravelspecial, mag je niet laten liggen

Ook deze maand staan er weer veel mooie fietsen op FindYourBike. Wij hebben een overzicht gemaakt met enkele mooie fietsen, zodat er misschien wel iets voor jou tussenzit.  1. Merida Silex 400 De comfortabele geometrie en de vele montagepunten voor dragers en bidonhouders maken de Silex een veelzijdige en avontuurlijke gravelbike. De nieuwe Shimano GRX groep is speciaal ontwikkeld voor gravel avonturen en dankzij de 38C Maxxis Rambler banden kom je op elke ondergrond goed uit de voeten! Prijs: €1.549 Bekijk de fiets hier 2. Cannondale Topstone Carbon 4 De Cannondale Topstone Carbon 4 is een prachtige carbon gravelracer die jou op al je avonturen kan voorzien van materiële ondersteuning. Het frame is gemaakt van carbon en is erg licht maar ook stijf. Daarnaast is het frame uitgerust met de KingPin suspension. Hierdoor heb je een 'veerweg' op de achterbrug en dat ga je zeker merken tijdens het fietsen. Ook deze gravelbike is uitgerust met de Shimano GRX800 groepset, speciaal voor off-road ritten. De 22 versnellingen schakelen soepel, ook onder belasting, en de hydraulische schijfremmen zorgen voor uitstekende remprestaties! Prijs: €3.499 Bekijk de fiets hier 3. Cube Nuroad EX Cube heeft bij de Nuroad EX het motto: Minder is soms meer. De fiets heeft een superlicht aluminium frame en een vergevingsgezinde carbon vork als de basis van deze vernieuwde alleskunner. De Shimano’s GRX 1x11 gravel groep houdt het daarbij simpel. Maar één voorblad en tóch een breed bereik. Volumineuze maar licht rollende banden en een cockpit die specifiek is ontworpen om tijdens lange ritten maximaal comfort te bieden, maken het plaatje compleet! Prijs: €1.449 Bekijk de fiets hier 4. Ridley Kanzo Fast Geen enkele gravelbike is zo reactief als de Kanzo Fast. De achterzijde werd ontwikkeld met een focus op comfort. De achterbrug werd extra laag ingezet en ook de D-vormige zadelpen verhoogt het fietsgenot. De geometrie en het aero stuur zijn helemaal volgens de gravel standaard ontworpen. Aerodynamisch, maar toch comfortabel! Prijs: €3.999 Bekijk de fiets hier 5. Scott Speedster Gravel 40 De Scott Speedster Gravel 40 gravelbike is een racefiets die alle ondergronden aankan. Asfalt, gravelpaden, bospaadjes, schelpenpaden, noem het maar op. De 35 mm brede Schwalbe banden geven veel grip en comfort tijdens een avontuurlijke fietstocht. Hij is afgemonteerd met de soepel schakelende groep van Shimano Tiagra met 20 versnellingen. De mechanische schijfremmen zorgen voor gedoseerde rem eigenschappen onder alle omstandigheden. Prijs: €1.399 Bekijk de fiets hier

Lees ook

De 5 mooiste gravelbikes op FindYourBike van mei

4. Avontuurlijk
Het ene moment rijd je rustig op een brede graveltrack, genietend van het zonnetje op je gezicht. Het volgende moment probeer je hijgend de top van een klimmetje te halen zonder met je voet de grond te raken. Het bochtje onderaan de afdaling neem je terwijl je de noppenbandjes langzaam de bocht uit voelt driften. Wegwijzers kom je niet tegen en je kunt op de bonnefooi uren ronddolen door bijvoorbeeld de Kroondomeinen op de Veluwe. Verdwalen is moeilijk, maar het voelt toch een stuk avontuurlijker aan dan dat zoveelste veilige rondje om de kerk op een racefiets.

5. Speelse conditietraining
De gravelbike nodigt uit tot intervaltraining. Je wisselt de rustige stukken waarbij je lekker om je heen kijkt af met pittige klimmetjes of bochtige tracks om even flink op door te trekken. En dat voelt heel anders dan met wind tegen door die saaie polder te ploeteren. Op gravel doe je spelenderwijs conditie op. En het mooie is dat je helemaal niet bezig hoeft te zijn met kilometers of gemiddelden, gewoon lekker trappen en die topconditie volgt vanzelf.

6. Alleskunner
Met de meeste gravelbikes kun je ook op de ‘gewone’ weg prima uit de voeten. En voor een mountainbiketrack draait hij zijn hand ook niet om. Meestal is de berijder de beperkende factor en niet de fiets. Wil je dus slechts één fiets (dat kunnen we ons niet voorstellen, maar dat terzijde) en toch van twee walletjes eten? De gravelbike is je favoriete maatje!

Beginnen met gravelen

7. Gezellige community
Er is in korte tijd een echte gravelcommunity ontstaan. En dat zijn over het algemeen heel gezellige en relaxte mensen. Zo delen ze graag hun favoriete routes, oordelen niet op basis van hoe hard je fietst of hoe duur je fiets is en blijven ze na een lekkere rit graag nog even hangen voor een bakkie… koffie of bier, beide prima.

8. Ook bij koud weer
Waar je op de racefiets liever niet naar buiten gaat als het koud is of hard waait, maakt dat op de gravelbike allemaal niks uit. Je rijdt meestal redelijk beschut door het bos. Je gaat langzamer, dus hebt minder last van koude rijwind, en het is ook niet snel glad. Doordat het inspannender is dan wielrennen heb je het sowieso minder snel koud op de gravelbike. En lekker door de modder racen met je dikke banden brengt het kind weer in je naar boven. Nooit meer een excuus om niet te gaan fietsen.

9. Minivakantie
Gravelspecial Een goede gravelbike nodigt je uit om lange ritten te maken. Misschien wel zo lang dat je aan één dag niet genoeg hebt. Hang gewoon een paar tassen aan je fiets, de nokjes voor de dragers zitten er meestal al op, en plan een meer­ daagse. Boek een B&B, een hotelletje of neem een klein tentje mee. Zo maak je van een tweedaags weekendavontuur gewoon een minivakantie waarmee je jouw accu weer voor een hele week oplaadt.

10. Hipper dan hip
Het hoeft natuurlijk niet, maar het is wel leuk. Dompel je helemaal onder in de gravelscene en ga lekker los qua kleding en spulletjes. Met houthakkershemd, een baggy broek, toffe stuurtas, en een dangling mug aan je zadel. Zo ziet iedereen meteen dat ook jij geïnfecteerd bent met het gravel­ virus. “Hey dude, ride on!”


Dit is een artikel uit de Gravelspecial 2021. Meer lezen? Bestel dan nu de gids voor slechts €6,95 hier.

Gerelateerd

Één reactie op “10 redenen om te beginnen met gravelen

Geef een reactie

Inloggen