18 mei 2021 | Edwin Haan

Silca maakt fietsaccessoires met 3D titanium printer, eerst een computermount

Met een 3D printer kun je, anders dan bij een CNC machine, ook bepalen hoe de binnenkant van een product er uit ziet. Combineer dat gegeven met titanium als basismateriaal en je kunt de mooiste producten maken. SILCA leek dat wel een goed idee, en dus schafte de Amerikaanse accessoire maker een prachtige 3D titanium printer aan. De Mensola computermount is het eerste product dat ze er mee op de markt brengen.

Lichter, stijver, duurder

Aan de binnenkant heeft de mount een rasterwerk in plaats van massief titanium. Dat maakt de computerhouder een stukje lichter zonder dat hij minder stijf wordt. Deze stuurmount weegt nog geen 35 gram en is (volgens Silca) 6 tot 10 keer sterker dan een mount van aluminium.

Lees ook

Nieuw en getest: Specialized Power Mirror, een 3D-geprint zadel

Allemaal goed nieuws, maar er is ook minder goed nieuws. Dit proces is loeiduur, de fietscomputermount gaat daarom maar liefst 175 dollar kosten. Maar hé, dan heb je wel een state-of-the-art stukje titanium op je fiets zitten. We zijn heel benieuwd naar het volgende product dat uit de koker van de Silca engineers rolt, want een ding is zeker. 3D printen levert heel veel nieuwe mogelijkheden op qua vormgeving. Silca is overigens niet de eerste die een 3D printer inzet om titanium te printen voor fietsonderdelen. Al in 2013 maakte Charge 3D geprinte lugs in hun cyclocrossers. Ceramic Speed maakt al sinds 2017 belachelijk dure, maar oh zo mooie, holle titanium derailleurwieltjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Meer info: silca.cc

 

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen