16 maart 2021 | fietsredactie

10 mooie fietsplekken voor op de bucketlist

Bij plannen maken hoort een bucketlist. Nu kun je die natuurlijk vullen met de meest exotische besmettingen, maar dichtbij is ook zoveel moois te ontdekken. Op deze pagina tien suggesties van de redactie. Oké, er zitten een paar exotische uitstapjes bij, want Covid-19 is onderweg naar de uitgang!

1. Circuit Zandvoort, maar dan anders
Northshore heeft in Zandvoort tegenwoordig een dubbele betekenis. Niet alleen als de Noordzeekust, maar ook de gave houten constructie die de mensen van de Dunebikers hebben aangelegd op hun lokale MTB-parcours. Alleen dat stukje Wallride is al reden genoeg om een keer af te reizen richting Zandvoort. Wel vooraf even checken of de toegang tot het terrein open is, in verband met corona.

2. Hardknott pass, steilste klim in Engeland
De pas is genoemd naar Hard Knott, een heuvel van 549 meter hoog, vlak bij het hoogste punt van de bergpas. De Oudnoorse woorden harthr en knutr betekenen harde steile rots. En dat is dan ook precies wat het is. Met percentages tot 33 procent moeten heel veel fietsers bakzeil halen en afstappen. Als je ooit in de buurt bent, zeker even opzoeken deze klim. Hij ligt in het Lake District, in het noordwesten van Engeland.

Hardknott Pass

3. Herontdek Houffalize
Mountainbiken in de Ardennen is altijd een avontuur. De trails zijn ongerepter en de hellingen langer, daarom hoort een weekendje biken in de Ardennen op ieders bucketlist. Liefst rondom Houffalize, het mountainbike-mekka van België. Er liggen zes routes te wachten en na afloop een welverdiende La Chouffe!

houffalize

4. Loorberg
Het gaat altijd over de Cauberg en de Camerig. Maar wat ons betreft hoort de Loorberg ook hoog op je lijstje met bestemmingen die je ooit op de fiets aangedaan hoort te hebben. Een schitterende klim, met prachtig lopende bochten, die voor de meesten van ons net te lang is om volle bak op te fietsen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over het Limburgse land. Als je hier nog nooit omhoog bent gefietst, dan moet dat er in 2021 zeker een keer van komen.

Loorberg

5. Trail heaven
Niet naast de deur, maar een droom voor elke mountainbiker. Het Jonkershoek Nature Reserve in Zuid-Afrika ligt een paar kilometer van Stellenbosch af. In deze idyllische vallei ligt 102 kilometer aan aangelegde singletrails, van makkelijk tot extreem uitdagend. Om de trail heaven binnen te gaan moet je wel even een vignet kopen.

jonkershoek

6. Kuitenbijters
Koppenberg, Paterberg, Oude Kwaremont, Muur van Geraardsbergen… Het klinkt allemaal zo heroïsch en juist daarom moet je eens een Flandrien-tocht maken dwars door Vlaanderen. Nadat je de hellingen en kasseienstroken zelf overwonnen hebt kijk je met nog meer beleving en bewondering naar de profs die er in de voorjaarsklassiekers over knallen.

Muur van Geraardsbergen

7. Hurkende man
Op je bucketlist hoort een rondje Markermeer. De nog grotere bikkels maken daar een rondje IJsselmeer van, maar dat is lastig zolang de Afsluitdijk dicht is voor fietsers. Als je voor
‘het kleine rondje’ gaat, Amsterdam, Enkhuizen, Lelystad, ben je zo’n 150 kilometer onder de pannen. Rijd dan als je de Markerwaarddijk bij Lelystad op- of afgaat even de strekdam op naar het 25 meter hoge kunstwerk van Antony Gormley. Exposure heet het. Dichtbij zie je hoe knap al die buizen met elkaar zijn verbonden.

De hurkende man

8. Bikepark Winterberg
Wegwielrenner die in de winter ook wel eens op de MTB stapt? Kom uit je comfortzone en ontdek hoe leuk een dagje bikepark kan zijn. Je kunt bij het park bescherming en een downhillfiets huren. Liftkaartje erbij en je bent verzekerd van de hele dag plezier. Er zijn afdalingen voor ieder niveau. 1000x leuker dan de Efteling!

winterberg

9. Lysevegen Road
In het zuiden van Noorwegen, vlak bij Stavanger vind je de prachtige Lysevegen Road. Een weg van die vanuit het fjord, dus op zeeniveau, bij Lysebotn met 27 haarspelden omhoog slingert de bergen in. De top ligt na 15 kilometer op 1.066 meter hoogte. Prima te bereizen en het ligt in een gebied waar je je zonder probleem een hele zomervakantie kunt vermaken.

Lysevegen Road

10. Mosselsepad
Soms zit de lol van het fietsen al voor een groot deel in de voorbereiding. Het plannen van de route bijvoorbeeld. Ken je het Mosselsepad al? Aanrader om een keer in een route te verwerken. Hint, je vindt het pad in de buurt van Otterloo op de Veluwe. Gewoon een keer een mooi rondje uitzetten, kun je dit weggetje van je lijst wegstrepen.

mosselse pad

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen