13 februari 2021 | Menno Grootjans

10 tips om je fietsschoenen knap te houden

Regen, modder, sneeuw, pekel… En jij maar buiten trainen. Op naar een blakende vorm. Maar hoe je het ook wendt of keert: in het voorjaar is het een hele toer om je fietsschoenen netjes te houden. Tien tips!

1. Overschoenen
De eerste tip is een open deur: wil je je schoenen netjes houden, draag dan overschoenen. Vind je dat te warm, trek dan van die extreem dunne aero covers aan. Of een aloude truc – die we nooit meer zien, maar hij werkt nog steeds! – knip niet al te dure fietssokken aan de onderzijde open – plaatjes! – en trek de sokken over de schoenen aan. Géén witte sokken! Er zijn ook luxe ‘sokken’: de DeFeet Slipstream van 94 procent nylon en 6 procent lycra.

2. Borstel of water
Zijn je schoenen vies? Twee opties. Zijn ze droog, haal dan met een zachte borstel het zand en smurrie eraf. Zijn ze nog nat, dan meteen in een emmer handwarm water met een scheutje Dreft, Biotex of een Allesreiniger. Iets straffer is Vanish Oxidant trouwens…

3. Spoelen en afborstelen
Verwijder eerst de straps en probeer de tong iets naar buiten te trekken. Uiteraard haal je meteen de binnenzool eruit; die doe je ook in het sopje. Afborstelen kan het best met een schuursponsje. Maar dan in eerste instantie met de zachte kant. Gebruik bij hardnekkig vuil de grove kant van het sponsje.

4. Ontvetter
Is dat vuil kettingsmeer of iets anders vettig: gebruik ontvetter. Dat kan ouderwetse wasbenzine zijn of een biologisch afbreekbare ontvetter. Eigenlijk hetzelfde spul wat je gebruikt om je ketting te schoon te maken.

5. Mesh
De ‘gaatjes’ in het mesh nylon zijn het lastigste. Fietsschoenen hebben doorgaans minder mesh en helemaal geen leer, stof of nubuck, wat je wel bij (duurdere) sneakers ziet.

6. Dikke pasta
Een tip via sneakersreiningen.nl. Maak een een dikke pasta van schoonmaakazijn en baking soda (zuiveringszout). Smeer de pasta met een tandenborstel in een cirkelvormige beweging op het mesh. Met bijvoorbeeld de natte Dr.FrisK Premium Borstel poets je het mesh nu na en veeg de pasta eruit.

7. Wasmachine
De wasmachine is ook een optie. Schoenen in een waszak of verpakt in een kussensloop – zo blijft je machine heel… Kan op 30 of 60 graden. 90 graden kan op zich geen kwaad, maar je weet niet of de gebruikte lijm daar tegen kan… Er is helaas geen lijstje met Italiaanse of Aziatische lijmspecificaties. Stop je schoenen niet in de droger, gewoon wegzetten en laten drogen. Check ook eens Go4dry-schoenendroger.

8. Opfrissen
Er zit veel gladde kunststof op een schoen. Nadat alles schoon is, kun je het extra opfrissen met een wolkje wax. En dan uitwrijven. De onderkant van je (carbon) zolen hebben nog wel eens krassen. Die kun je eventueel bijwerken met een zwarte permanent marker van de Hema.

9. Boa
Schoenen met Boa-sluitingen ook even sprayen (alleen de buitenkant!). Zijn ze echt vreselijk? Koop nieuwe (circa 20 euro) en dan liefst in een afwijkende kleur.

10. Versleten schoenen
Lach nooit iemand uit met vieze of versleten schoenen. Zie ook de regels op www.velominati.com/#9. Als je voor het verkeerslicht naast iemand staat en hij heeft versleten schoenen, dan zal hij veel rijden. En dan word jij gelost. Hij niet.

Castelli overschoenen
Met overschoenen blijven je schoenen droog.

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Één reactie op “10 tips om je fietsschoenen knap te houden

Geef een reactie

Inloggen