9 februari 2021 | Michael Kerkhof

Handjes los op het stuur? Dat mag niet meer

Je mag niet meer overal 130 rijden, na 21.00 uur mag je de straat niet meer op en met meer dan twee mensen fietsen zit er op dit moment ook niet in. En áls je dan gaat fietsen, mag je – als er ooit weer wedstrijden zijn – ook niet losjes de handen op het stuur doen…

Ja, daar is de UCI dus druk mee. De afgelopen week voerde de Internationale Wielerbond enkele nieuwe regels in om het profwielrennen veiliger te maken. Je zou dus denken dat na het afschuwelijke ongeval met Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen de reclameborden worden aangepakt en de regelgeving daaromtrent, maar dat is dus amper het geval (de UCI gaat ‘ernaar kijken’). Belangrijkste regelaanpassingen zijn dat je niet meer als prof op de bovenbuis mag zitten tijdens een afdaling en dat je dus niet meer in tijdrithouding mag zitten tijdens een rit-in-lijn.

“Want renners moeten de normale positie in acht nemen”, staat er op de site van de UCI. Overtreding van de regel levert een renner tijdens een World Tour-wedstrijd 1.000 Zwitserse Frank boete op, 25 strafpunten op de UCI-ranking en zelfs eventueel een diskwalificatie.

Afval zomaar weggooien mag al een tijdje niet, maar alleen in vooraf bepaalde zones. Als men nu die regel overtreedt, ontvangt de renner een boete van zo’n 200 tot 1.000 Zwitserse Frank en eventueel een tijdstraf van 30 seconden. Doe je het daarna nog een keer, krijg je 2 minuten tijdstraf. Daarna volgt diskwalificatie.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

3 reacties op “Handjes los op het stuur? Dat mag niet meer

  • Goed lezen de Kuit, er staat niks over “losse handen”. Men heeft het over de zgn tijdrithouding zoals bijgaande foto laat zien. Dus met de pols/onderarm op het stuur leunen….. vwb gevaarlijke aankomsten, +1

  • Belachelijk! Voornaamste argument was geloof ik het ‘Don’t try this at home’ probleem. Marketing!! Waarbij vooral angst tav claim cultuur en media hysterie. Sukkels. Er zouden renners en ploegenvertegenwoordigers mee akkoord zijn gedaan. Allemaal net politiek.
    Veel belangrijker zaken wordt niks aan gedaan.

  • Dus ook niet meer rijdend plassen, met losse handen juichend over de meet, geen tasjes aanpakken met etenswaar, aan de auto hangen, maar iets doen aan de gevaarlijke aankomsten, ho maar!!!!! Niet ergeren , maar verbazen.

Geef een reactie

Inloggen