5 januari 2021 | Menno Grootjans

Getest: Prorace Chaos, een fiets met aero pretenties

De Prorace Chaos is een van de weinige racers die tegenwoordig nog worden aangeboden met velgremmen. Als DSQ wordt hij ook met schijfremmen aangeboden. Zowel bij deze Chaos als de DSQ spatten de aero pretenties er vanaf.

De carbon Chaos heeft een lage aanzet van de kamm tail achtervorken, geïntegreerde zadelpenklem met driehoekige aerodynamische zadelpen, oversized onderbuis en bij de zitbuis en schuine buis een inkeping. Het meest in het oog springend is de cockpit – die ziet er ingewikkelder uit dan-ie eigenlijk is. Een losse aero stuurpen met speciale spacers en een afdekkapje waar je, als je dat verwijdert, de twee derailleurkabels en de achterremkabel ziet lopen. Die verdwijnen via de balhoofdbuis in de onderbuis.

Prorace Chaos

De Chaos heeft nog een rem onder het bracket; die voorziening is vrijwel totaal verdwenen. De reden: de schijfremmen. Nu zijn we nooit echt fan geweest van zo’n rem, maar dat was vooral in het begin toen er nog wel eens ‘Chinese’ direct mount-remmen werden gemonteerd. Deze fiets heeft een Ultegra 8000-rem en die doet het prima. Ja, je moet er echt een sprint à la Ewan uit persen wil je de velgen tegen de remmen aan laten lopen – en dat is niet iedereen gegeven. Het frame kost los 1.699 euro en compleet vanaf 2.599 euro.

Zo compleet weegt de Chaos 8,00 kilo. Netjes voor een aero racer, maar gewicht speelt toch een kleinere rol dan een ‘snel’ gevoel. Dat merk je eigenlijk pas als je opstapt. Het lekkere suizen van de wielen, de klik als je schakelt en het doorkomen van wat geluid onder je. Het is geen martelkamer. De geometrie is gewoon allround, het stuurgedrag heel erg voorspelbaar en de vorm van het compact stuur is weloverwogen gekozen. Gewoon een heel lekkere racer.

Prorace heeft een eigen lakkerij en er is heel veel mogelijk qua kleuren en designs. Wij zouden zeggen: kies je je eigen kleurenpallet. Dan maak je van ‘gewoon’ een goede racer jouw eigen racer. Dat levert vast en zeker likes op.

Prorace Chaos


De rem zit mooi verstopt.. 

Prorace Chaos
Direct mount-voorrem. 


Dit is een artikel uit Fiets 12/2020, hier te koop voor €6,75.

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen