18 december 2020 | fietsredactie

Ereprijzen voor Van der Poel en Van der Breggen

Mathieu van der Poel en Anna van der Breggen zijn uitgeroepen tot Wielrenner en Wielrenster van het Jaar. Dat gebeurde vanwege de coronamaatregelen zonder publiek in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch. Normaal is de uitreiking tijdens het Wielergala, nu gebeurde dat in een uitzending van Eurosport. Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado ontving de beloftentrofee.

Voor Van der Poel is het de tweede keer op rij dat hij de Gerrit Schulte Trofee wint. De 25-jarige renner van Alpecin-Fenix won op de weg onder meer de Ronde van Vlaanderen en de BinckBank Tour. Ook werd hij voor de tweede keer Nederlands kampioen. In het veldrijden veroverde hij voor de derde keer de wereldtitel.

Vader Adrie van der Poel nam namens zijn zoon de trofee in ontvangst. “Het is een mooie beloning voor een heel speciaal jaar voor iedereen”, reageerde zijn zoon per videoverbinding. Zijn vader was zelf in 1986 tot Nederlands beste wielrenner gekozen, ook na een seizoen waarin hij de Ronde van Vlaanderen had gewonnen.

Mathieu van der Poel 2020

Keetie van Oosten-Hage Trofee

Van der Breggen won bij de WK in het Italiaanse Imola zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Mede daardoor kreeg de 30-jarige renster van Boels-Dolmans, volgend jaar SD Worx, de Keetie van Oosten-Hage Trofee. Het is de vierde keer dat ze de verkiezing wint. “Het was een jaar om nooit te vergeten”, reageerde Van der Breggen vanuit Spanje, waar ze momenteel traint. Ze veroverde afgelopen jaar ook de nationale titel op de weg en was de beste bij het EK tijdrijden. In haar laatste jaar zijn de Olympische Spelen van Tokio het hoofddoel. Van der Breggen werd in Rio 2016 olympisch kampioen. “Tokio is sowieso het doel, maar ik hoop ook eerder al goed te zijn. Het is mijn laatste jaar en daar wil ik van genieten.”

Alvarado (22) kreeg de Gerrie Knetemann Trofee, met name dankzij het winnen van de wereldtitel in het veldrijden. De winnaars werden gekozen door de oud-renners verzameld in de Club 48 en de huidige renners die zijn aangesloten bij de Vereniging van Beroepswielrenners (VVBW). Ook wielerfans konden via de website Wielerflits hun stem uitbrengen.

Ceylin del Carmen Alvarado 2020

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen