5 november 2020 | Michael Kerkhof

5 tips om fit en gemotiveerd te blijven in de coronawinter

Het wordt vroeger donker, buiten is het koud en dan zijn er ook nog alle corona-beperkingen. Hoe blijf je in hemelsnaam fit en gemotiveerd de komende weken/maanden? Wij zetten vijf tips voor je op een rij zodat je straks – als alles hopelijk weer normaal/normaler is – sterker uit de startblokken komt!

Laat de teugels een beetje vieren

De boog kan niet altijd gespannen zijn, laat daarom af en toe de teugels een beetje vieren. Extreem op je voeding letten en alles laten voor dat ene doel is even van ondergeschikt belang. Waar werk je immers naar toe? Dat ene stukje appeltaart of dat biertje extra bij het avondeten kan op dit moment echt geen kwaad. Door nu iets minder extreem op voeding en andere zaken te letten, is de batterij straks weer volledig opgeladen om er volle bak tegenaan te gaan.

Vergroot de motor

We weten het: lang fietsen is in de winter geen pretje, maar het biedt ontzettend veel voordelen. Maak veel lange duurritjes in zone 1 en probeer intervaltrainingen en pittige bloktrainingen zoveel mogelijk te vermijden. Door de komende maanden goed aan de basis te werken, begin je met een grotere motor aan het voorjaar. Tegen die tijd kun je de conditie verbeteren door wél intervaltrainingen en langere blokken toe te voegen aan het trainingsschema. Ook een goede tip: duik de sportschool in, die blijven wel open. Of doe in de tuin/op zolder iets meer basisoefeningen om je core te versterken.

Test jezelf
Blijf fietsen! De hele dag het coronanieuws volgen maakt je gemoedstoestand absoluut niet beter, dus trek af en toe de deur achter je dicht voor een mooie training. Hoewel er geen wedstrijden zijn, is het wel goed om jezelf af en toe te testen. Heb ik de afgelopen maanden mezelf verbeterd en een stap gezet? Daar kom je alleen maar achter door een FTP-testje uit te voeren. Heb je Zwift? Ga 20 minuten volle bak en vermenigvuldig het gemiddeld vermogen met 0.95. Dat is de uitslag van de FTP-test. Probeer een maand later nóg harder te gaan.

Geen zin in een FTP-test, maar wil je toch een soort van competitiegevoel creëren? Zoek dan een mooie segment op Strava en ga daar volle bak. Denk bijvoorbeeld aan een MTB-parcours. De eerste keer doe je er 38 minuten over, de volgende keer 36 en misschien uiteindelijk pak je wel de KOM…

Plan op de lange termijn
Wat we van de eerste coronagolf wel hebben geleerd is dat we absoluut geen plannen moeten maken op korte termijn. Wil je over drie maanden een wedstrijd of toertocht rijden? Zet het maar even uit je hoofd. Maar er is zeker wel licht aan het einde van de tunnel en deze crisis duurt niet eindeloos. Hoogstwaarschijnlijk is alles na de zomer weer enigszins normaal (laten we het hopen) en schieten de toertochten/wedstrijden weer als paddestoelen uit de grond. Mik dáár op. Door nu fit en gemotiveerd te blijven, maak je straks een enorme stap in je ontwikkeling.

Probeer iets anders uit
Geen zin om de fiets op te stappen voor weer dat rondje door de polder? Probeer eens iets anders uit. Schaf een tweedehands crossfiets aan, koop een mountainbike of probeer desnoods een andere sport uit. Wissel het wielrennen af met hardlopen (als je knieën het toelaten), duik het zwembad in of doe iets anders om de basisconditie te verbeteren. Heb je nog geen Zwift? Probeer dat uit. Daardoor sla je misschien minder snel een training over. Je hebt immers geen reden meer om niet de fiets op te stappen als het buiten regent…

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen