28 oktober 2020 | Rob Meeuwessen

MTB Kledingtest deel 3 – POC & Specialized

Vandaag in de kledingtest het duurste setje. All the way vanuit Zweden kregen we de beschikking over een complete POC outfit. Kost wat en dan heb je ook wat, toch? Daarnaast testen we een mooie kit van Specialized.

POC Resistance Enduro ¾ shirt

Het duurste item van de POC outfit is het shirt met een mouwlengte tot net over de ellebogen. De mouwen zijn wijd genoeg voor elleboogbeschermers en zijn van Cordura stof, dat zeer slijtvast is. Zeer lichtgewicht shirt dat enkel verkrijgbaar is in het zwart in maat XS tot XXL. Voor de dames ook leverbaar, maar dan zonder een rits vooraan. Op de rug zitten drie achterzakken, waarvan de middelste een grotere met ritssluiting. In het shirt zit een elastische heupband die alles op de plek houdt.

Toen ik de prijs (160 euro!) zag schrok ik wel even, maar als ik het shirt na een flink aantal ruige ritjes goed bekijk begrijp ik het wel. Met de meeste shirts kun je niet te dicht langs een struik rijden zonder dat er haken in zitten. Aan de mouwen met de verstevigde Cordura is nog niks te zien. Je kunt dus kiezen voor drie shirts van 50 euro of dit shirt met een lange levensduur. Als het echt warm wordt is het heerlijk de rits helemaal open te doen, waardoor de wind er echt dwars doorheen blaast. De heupband zorgt niet alleen dat het shirt niet omhoog kruipt, maar houdt ook de achterzakjes behoorlijk op zijn plaats, ook als ze zwaar geladen zijn. Op het eerste gezicht wellicht niet het meest spannende shirt, maar absoluut een heel fijn shirt voor in de zomer.
Prijs: €160,-
Meer informatie

POC Essential Enduro broek

De maatvoering van deze broek gaat van maat XS tot XXL en kost exact 100 euro. Hij komt tot net boven je knieën en heeft voldoende ruimte voor kniebeschermers. Geen achterzakken, maar twee steekzakken aan de zijkant met een ritssluiting. Aan de zijkanten zit een stelsysteem met klittenband om de taille maat aan te passen. Aan de achterkant zit een brede elastische band die zorgt dat de broek niet afzakt door een rugzak of een harnas. Te koop in drie verschillende kleuren: zwart, licht grijsblauw en donkerblauw en er is een damesuitvoering.

Deze broek is een genot om te dragen. Het comfort is zeer hoog door het lichtgewicht stretchmateriaal. Hij rekt overal goed mee tijdens het fietsen en hangt nergens te los. Ik betrap mijzelf erop dat ik deze broek soms aan doe terwijl ik helemaal niet ga fietsen, wat veel zegt. Het is een broek voor de warmere dagen, maar mocht je toch in een buitje terecht komen kan het geen kwaad want hij droogt heel snel weer op.
Prijs: €100,-
Meer informatie

POC Spine VPD Air vest rugbeschermer

Een beetje met dezelfde gedachte als de VPD knie- en elleboogbeschermers is de rug beschermer ook een goede oplossing als je bescherming wilt, maar geen zwaar harnas. Op die kniebescherming komen we binnenkort terug. Nu eerst de rugbeschermer. Deze lichtgewicht rugbeschermer is opgebouwd uit drie lagen en voldoet aan de Level-1 norm. Je kunt kiezen uit zes maten: S (slim), S (regular), M (slim), M (regular), L (slim) en L (regular).

Het lichtgewicht vestje voel je amper, wat een verademing is op warme dagen. Door de bijgeleverde afneembare elastische tailleband kun je hem om je middel aanspannen. Hierdoor blijft hij goed op zijn plek en stuitert hij niet op de rug. Hij is niet heel dik, waardoor hij onder vrijwel elke shirt te dragen is. Het is eigenlijk een dunne en goed ventilerende bodywarmer met extra bescherming op de rug, waarvan de prijs toch wel wat aan de hoge kant is.
Prijs: €150,-
Meer informatie

POC Resistance Enduro handschoenen

Om het geheel compleet te mogen een setje handschoenen niet ontbreken. De Resistance Enduro handschoenen kosten 50 euro en zijn speciaal ontwikkeld voor het enduro rijden. Op de vingers zitten stukjes siliconen rubber voor extra grip op de remhendels. Te koop van maat XS tot XL in de kleuren blauw of zwart.

Grip hebben de handschoenen genoeg. De binnenkant plakt goed rond de handvaten. De stof is vooral op de bovenkant robuust. Mooie balans tussen voldoende bescherming en comfort. Met de duim kun je de touchscreen bedienen zonder problemen. Het aantrekken is wat lastiger, aangezien er weinig rek zit in de stof.
Prijs: €50,-
Meer informatie

POC conclusie

De hele outfit bij elkaar ziet er goed uit, maar is niet goedkoop. Zoals ik al aangaf bij het shirt betaal je wat meer, maar krijg je ook meer kwaliteit en duurzaamheid. De bescherming is aan de lichte kant, maar daar tegenover staat dat je ook amper door hebt dat je bescherming draagt. Meer info: www.pocsports.com

Specialized

Een breed assortiment heeft Specialized als het gaat om fietsshirts. Zo’n negen verschillende modellen tel ik op de website. Dit Enduro Air short sleeve modelletje is eigenlijk niet veel meer dan een t-shirt van 100% gerecycled polyester. De Amerikanen hebben ook shirts van meer natuurlijk materiaal, of stof dat nauwelijks vocht opneemt. Dit shirt is een tikkie eenvoudiger. Ook zien we geen ritsje of iets dergelijks. Wel heeft het shirt aan de zijkant een extra stukkie stof. Hierdoor valt het shirt wat mooier rondom het lijf.

Het Enduro Air shirt is beschikbaar in vijf maten en vier kleuren. Heb je hem liever met 3/4e of lange mouwen, dan kan dat ook. We vergelijken dit shirt het liefst met de kleding van Bontrager of Maloja in deze test. Gewoon, een baggy shirt zonder poespas. Maar daardoor ook weinig bijzonder.
Prijs: €54,90
Meer informatie

Enduro Comp short

Waar het shirt wat aan de simpele kant is, des te meer features mogen we neerpennen bij deze broek. De Comp short uit de Enduro serie komt met binnenbroek. Een dunne onderbroek met zeem. Maak je ritjes van een uur of twee, dan is dat prima. Voor langere dagtochten wil je waarschijnlijk wat meer comfort en een dikkere zeem.

De buitenbroek is waar we ons op focussen. De pasvorm is prettig, de broekspijpen zijn lang zat en de stof is lekker stevig. Een broek die wel een valpartij overleeft. Veel naden zijn dubbel gestikt en aan een hoop kleine details is gedacht. Zo zit er een extra stukje velcro rondom de dubbele drukknoppen. Wees maar niet bang dat de broek openspringt.

Op beide broekspijpen is een zak geplaatst en deze zijn afsluitbaar met een rits. Makkelijk bereikbaar en ook te gebruiken tijdens het fietsen. Let wel op! Specialized heeft aan de zijkant van de broek ventilatiegleuven geplaatst welke te openen zijn met eenzelfde rits. Ik vergis mezelf meerdere malen en stop zo mijn sleutels en telefoon in een ventilatiegleuf waardoor ik vervolgens plof hoor en m’n telefoon van de grond kan plukken.

De heupgordel is vrij hoog en stevig. De binnenzijde is verstevigd met een soort badstof. Lekker zacht, maar ook vrij glad op de ook al gladde binnenbroek. Hierdoor moeten de velcro straps behoorlijk strak worden aangesnoerd. Hier ontdekken we het grootste minpunt aan deze broek. De strip werkt met een soort grote velcro welke erg goed werkt. Zo goed dat je ze zelfs met twee handen amper los krijgt. Niet echt gebruiksvriendelijk! Of zeg gerust verre van.

De broek heeft aan de binnenkant van de heupgordel lusjes waarmee je de buitenbroek aan binnenbroeken van diverse merken kan vastmaken. Dit voorkomt afzakken en dat is prettig.

Het Enduro Comp short is van hoge kwaliteit. De broek zit lekker, maar de rare velcrostraps zijn een echte misser. De afwerking en stevigheid van de stof is een dikke plus.
Prijs: €149,90 (inclusief binnenbroek)
Meer informatie

 

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen