23 oktober 2020 | Edwin Haan

Papingo, eerste weghelm van URGE

Kende jij het helmenmerk URGE al? Zeker in de wereld van het wielrennen is het niet echt bekend. Maar dankzij het persbericht waarin staat dat ze nu voor het eerst ook een weghelm (de Papingo) maken kunnen we ze hier even een podium geven. URGE is een Frans merk. Een merk met prijzen die best vriendelijk zijn voor je portemonnee. Naast die Papingo hebben ze ook een nieuwe mountbainbikehelm én nieuwe technologie.

Vriendelijke voor hoofd, milieu én portemonnee

De nieuwe collectie van URGE wordt bijna helemaal gemaakt van gerecycled materiaal – van de schaal en de kinbevestiging tot vizieren en kinstukken. De Papingo is dus hun eerste weghelm. Naar eigen zeggen is het “een functionele en veilige weghelm met een stoere ‘road-look”. URGE heeft zich bij de ontwikkeling van de Papingo voornamelijk gericht op goede bescherming en ventilatie. Zo is de helm voorzien van 15 ventilatiegaten voor voldoende koeling van het hoofd. Daarnaast is de schaal gemaakt van gerecycled EPS en de bevestiging van gerecycled PET. De helm heeft een gewicht van 285 gram en kost maar 79 euro. Te koop in 4 verschillend kleuren, zie de foto’s hieronder. Ze hebben trouwens ook een gravelhelm, de Tourair, waarbij het mij niet duidelijk is waarom die niet op de weg gebruikt zou kunnen worden. Net als dat je de Papingo best op je gravelbike mag dragen. Marketing is alles 😉

URGE All-Air, voor op de mountainbike

De URGE All-Air is de nieuwe mtb helm van URGE. Gemaakt voor alle disciplines waarbij je geen fullface helm nodig hebt. Deze is gemaakt met het door URGE zelf ontwikkelde veiligheidsssyteem ERT. Dat staat voor Energy Reduction Technology. Tijdens de impact van een val is het cruciaal om de energie die hierbij vrijkomt zoveel mogelijk te absorberen, zodat het hoofd beschermd blijven. ERT doet precies dat: het zorgt voor een vermindering van 20% van de energieoverdracht van de impact naar de hersenen, vergeleken met een standaard EPS-schaal. Testresultaten laten ook zien dat ERT de rotatiebeweging van de hersenen tijdens de impact vermindert. Een soort MIPS dus, mooi!

De Urge All-Air met ERT ligt in de winkel voor 109 euro. Er is ook een variant zonder ERT – deze kost 89 euro. In de toekomst zal ERT ook worden toegepast op andere URGE helmen.

Air time met Deltar

Sommige trails vragen om meer bescherming, daarvoor heb je een fullface helm nodig. Die zijn vaak niet goedkoop. Maar URGE heeft hiervoor de Deltar. Voor maar 89 euro kun je je daarmee best een keer een foutje veroorloven tijdens je bezoek aan het bikepark.

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen