20 oktober 2020 | Michael Kerkhof

Vuelta a España 2020: 10 namen om in de gaten te houden

De Vuelta a España 2020 gaat vandaag van start en ziet er iets anders uit dan we een jaar geleden verwacht hadden. Geen start in Nederland en niet 21 maar 18 etappes, maar goed: de ronde gaat gelukkig wel door na een hectisch jaar. Wie moeten we in de gaten houden? Wij wagen een voorspelling…

Eerst even kort het parcours. De Vuelta start in Irún, helemaal bovenin Spanje. De Gran Salida vindt plaats in de stad waar eigenlijk de vierde etappe zou beginnen na een driedaagse door Nederland. Irún ligt in het Baskenland en vormt direct een gevaarlijke opener. Typisch Spaans kunnen we wel zeggen, want pas op dag 4 is het sprinten geblazen. De zesde etappe finisht op maar liefst 2.115 meter hoogte als de Tourmalet wordt aangedaan, waar overigens ook de finish is. De ronde mogen we omschrijven als zwaar, héél zwaar. Kansen voor de sprinters liggen er nauwelijks (vijf in totaal, als het meezit) en veel tijdritten kent de Vuelta ook niet (slechts één van 33,5 kilometer, uiteraard met finish bergop).

Volg hier alle etappes via onze liveticker.

10. Michael Woods (EF Pro Cycling)
EF Pro Cycling start met een aardige ploeg. Daniel Martinez, winnaar van de Dauphiné en een Touretappe, is erbij en ook Michael Woods doet mee. De Canadees is een gevaarlijke outsider. Hij werd onlangs nog derde in de Waalse Pijl en zevende in Luik-Bastenaken-Luik. In 2018 won Woods, voormalig atleet, een rit in de Vuelta en een jaar daarvoor werd hij zevende in de eindstand. Kortom: in de gaten houden.

9. Angel Madrazo (Burgos-BH)
Bij Burgos-BH draait alles om aanvallen. Net als de voorgaande jaren doet Jetse Bol mee (in de komende editie van Fiets lees je een interview met de Nederlandse ‘Spanjaard’) en ook Alex Molenaar is erbij. Maar bij Burgos-BH mikt men vooral op Angel Madrazo, de oud-renner van Movistar en berggeit van beroep. Vorig jaar maakte hij van de Vuelta een geweldig succes door een rit te winnen en als tweede te eindigen in het bergklassement. Dit jaar gaan we hem ongetwijfeld weer regelmatig van voren zien.

Angel Madrazo 2019

8. Wout Poels (Bahrain-Merida)
De Tour draaide op niets uit voor Wout Poels, maar in de Vuelta krijgt hij alle kans op eerherstel. Hij is hersteld van een ribblessure en krijgt bij Bahrain-Merida alle verantwoordelijkheden. Samen met Kevin Inkelaar zorgt Poels voor een Nederlands tintje. De ploeg bestaat vooral uit onbekende namen en eigenlijk is Poels de enige renner met status (samen met Grega Bole). Kortom: hij moet voor het mooie weer zorgen.

7. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)
Ook hij mikt op eerherstel. De Tour de France en Thibaut Pinot is vooralsnog geen goed huwelijk, maar wat niet is kan nog komen. In een jaar met louter ereplaatsen zou het fijn zijn als Pinot het seizoen af kan sluiten met een (etappe)overwinning. En waarom niet gelijk de eindwinst? Het is de vraag hoe goed Pinot uit de Tour is gekomen. Sindsdien heeft hij namelijk geen koers meer gereden.

Thibaut Pinot 2020

6. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe)
Er doen slechts twee topsprinters mee aan de Vuelta: Sam Bennett en Pascal Ackermann. De Duitser won dit jaar twee ritten in de Tirreno-Adriatico en schreef vorig seizoen twee Giro-etappes op zijn naam. Bij BORA-hansgrohe  reed Ackermann tot vorig seizoen samen met Bennett, maar moesten ze de grote rondes eerlijk verdelen. Een probleem: Peter Sagan was al de kopman in de Tour de France. Voor Ackermann was (net als dit jaar) een andere grote ronde weggelegd. Bennett zocht zijn vertier elders. Komende Vuelta zijn het elkaars grootste concurrenten.

5. Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step)
De Belgische ploeg Deceuninck-Quick Step reist maar met één doel af naar Spanje: ritten winnen met Sam Bennett. Heel de ploeg is afgestemd op de Ier die onlangs het puntenklassement in de Tour won. Gangmaker Michael Morkov, Shane Archbold, Zdenek Stybar en Jannick Steimle moeten Bennett naar zoveel mogelijk overwinningen loodsen. Veel kansen krijgt-ie niet, maar áls het op een sprint uitdraait is Bennett de favoriet.

Sam Bennett 2020

4. Aleksandr Vlasov (Astana)
Eigenlijk zou hij nu nog actief moeten zijn in de Giro d’Italia, maar door ziekte moest Aleksandr Vlasov al op dag 2 afstappen. Astana ging met veel ambitie van start, maar na twee dagen waren Miguel Angel Lopez (gevallen in de tijdrit) en Vlasov al klaar. In de Vuelta gaan we de lichtblauwhemden ongetwijfeld vaak van voren zien. Omar Fraile, Ion en Gorka Izagirre, Luis Léon Sanchez en Merhawi Kudus hebben een abonnement op de vlucht van de dag en dan heeft Astana ook nog Vlasov als kopman achter de hand en Alex Aranburu voor de spaarzame sprintetappes. Vlasov is een man om in de gaten te houden.

3. Alejandro Valverde (Movistar)
Natuurlijk gaat Alejandro Valverde de Vuelta niet winnen (ik durf die voorspelling wel aan), maar mocht het wel gebeuren, dan zou hij voor de tweede keer de ronde op zijn naam schrijven. De laatste keer deelde hij het eindpodium met Samuel Sanchez en Cadel Evans. Ivan Basso werd vierde en Ezequiel Mosquera (kennen we hem nog?) eindigde als vijfde. Valverde heeft al twaalf ritten in de Vuelta gewonnen en finishte in twaalf optredens nooit slechter dan als twaalfde (!) in het eindklassement. Tien keer eindigde hij zelfs bij de beste vijf. O ja, het puntenklassement won hij vier keer. Meer redenen om Valverde toch maar stiekem in de gaten te houden hoef ik niet op te sommen. Movistar heeft trouwens ook nog Enric Mas in de gelederen en zal ongetwijfeld het ploegenklassement winnen.

Alejandro Valverde 2020

2. Richard Carapaz en Chris Froome
Twee renners, ja. Van de ’10 namen om in de gaten te houden’ maken we er even 12 van, want Ineos-Grenadiers en ook Jumbo-Visma hebben meerdere paarden om op te wedden. Bij Ineos-Grenadiers lijkt de rolverdeling wel duidelijk: Richard Carapaz is de kopman. De Ecuadoraan zou in eerste instantie zijn Giro-zege verdedigen, maar doordat Geraint Thomas en Chris Froome niet goed genoeg waren voor een plek in de Tourselectie, werd Carapaz overgeheveld. Het gevolg: een dubbel programma voor Carapaz, die de bollen veroverde in de Tour en met Michal Kwiatkowski een rit won (mogen we dat zeggen?). Froome is de tweede kopman, maar na zoveel blessureleed en nauwelijks prestaties van naam zou het een wonder zijn als hij straks echt meedoet voor het podium. Kortom: Ineos-Grenadiers start weliswaar met meerdere kopmannen, maar eigenlijk is de rolverdeling al wel duidelijk…

1. Primoz Roglic en Tom Dumoulin
We beginnen met de topfavoriet. Primoz Roglic is de titelverdediger en is er na zijn tweede plaats in de Tour op gebrand om de Vuelta te winnen. In de Tour was de rolverdeling al snel duidelijk: Roglic is de absolute kopman en Dumoulin rijdt in dienst. Hoe is dat straks in de Vuelta? Zit Dumoulin inmiddels op het niveau van Roglic? Het is best goed mogelijk, want Roglic steekt al maanden in een bloedvorm. Naast Roglic en Dumoulin beschikt Jumbo-Visma ook nog over Sepp Kuss, die andere smaakmaker uit de Tour. De Amerikaan won vorig jaar al een rit in de Spaanse ronde. Kortom: Jumbo-Visma is – net als in de Tour – de te kloppen ploeg. Wie is de kopman? “Gedurende de Vuelta trekken we een kaart”, zegt de ploeg daarover.

Primoz Roglic 2020

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen