17 oktober 2020 | Michael Kerkhof

Getest: Polar Grit X, ietsje anders dan de Vantage

Met de Vantage-lijn heeft Polar al prachtige multisporthorloges in handen, maar met de Polar Grit X doet het Finse bedrijf er nog een schepje bovenop. Wij hebben het horloge getest!

Via een krakkemikkige videocall kreeg ik helemaal in het begin van de ‘intelligente lockdown’ uitgelegd wat er nieuw is aan de Grit X. Hoewel de verbinding dusdanig slecht was dat ik letterlijk de helft van het gesprek niet kon volgen, bleef er bij mij één gevoel hangen: het is een horloge voor sporters die wel van een uitdaging houden. Voor gewone fietsers of lopers zou de Grit X niet echt geschikt zijn, dacht ik. Daar zat ik dus aardig mis.

Polar Vantage V

Lees ook

Getest: Polar Vantage V, multisporthorloge

Een paar maanden later kreeg ik het horloge thuis opgestuurd. Ik haalde hem uit de verpakking en zag eigenlijk een Vantage 2.0, al is de Vantage V eigenlijk al een uitgebreide versie van de Vantage M. De Vantage-serie is een serie bedoeld voor duursporters, zoals hardlopers en wielrenners. De Grit X heeft exact dezelfde functies, maar ook een paar extra functies en die zijn inderdaad geschikt voor sporters die wel van een uitdaging houden.

Wat uiterlijk betreft zijn de verschillen amper zichtbaar. Oké, de display oogt iets feller en de knopjes voelen anders aan, maar qua menustructuur lijkt de Grit X enorm op de Vantage’s. Tijdens de presentatie van het horloge kreeg ik het idee dat de Grit X vooral geschikt zou zijn voor extreme sporten op grote hoogte, maar niets is minder waar. De nieuwe functies hebben juist nut voor alle takken van sport. Sterker nog: voor wielrenners en mountainbikers biedt het horloge met ingebouwde GPS, kompas en hoogtemeter nog meer interessante weetjes en hulpmiddelen.

De Vantage V heb ik eerder mogen uitproberen. De review lees je hier.

Omdat de Grit X veel gelijkenissen toont met de Vantage-lijn behandelen we hier de nieuwe functies, want voor de gebruikersuitleg en overige functies verwijs ik je graag door naar de link hierboven. De belangrijkste toevoegingen zijn Hill Splitter en FuelWise. Laatstgenoemde functie is niet echt nodig als je een blokje om gaat, maar wel handig als je 4 uur op de fiets moet zitten of een marathon op het programma hebt staan.

Hoewel de Grit X dus grotendeels overeenkomt met de Vantage, vallen er wel degelijk verschillen te ontdekken. Het besturingssysteem werkt zo goed als hetzelfde (je kunt swipen en de knopjes gebruiken) en het menu is nagenoeg hetzelfde (alleen Strava Live Segments en FuelWise zijn toegevoegd). Een verschil met de Vantage is dat de knopjes van de Grit X ietwat ‘geribbeld’ aanvoelen. Daarnaast heb ik het idee dat de knopjes wat reactiever zijn; je hoeft de knopjes niet meer hard in te drukken als het horloge niet reageert op jouw wensen.

In tegenstelling tot de Vantage V beschikt de Grit X niet over een orthostatische test en Recovery Pro. Mis je daar iets aan? Nee. Maar wat zijn dan de grootste vernieuwingen? Ik zet het kort op een rijtje.

FuelWise
Hoe gebruik je het? Het is heel simpel. Je gaat op het horloge naar ‘Energie aanvullen’ en dan ploppen er drie opties in je scherm: slimme koolhydraat reminder, handmatige koolhydraat reminder en een drink reminder. Bij de eerste optie (slimme koolhydraat reminder) kun je de duur, intensiteit en hoeveelheid koolhydraten per portie aangeven. Bij de tweede optie (handmatig) vul je in om de hoeveel minuten je een reminder wilt ontvangen. Hetzelfde geldt voor de derde optie (drink). Heb je zo’n optie toegevoegd, dan is het tijd om ‘nu gebruiken’ in te tikken en vervolgens gewoon de trainingsprocedure te starten. Hier is niets anders, behalve dat je een plaatje ziet wat refereert aan FuelWise.

Werkt het? Ja, tijdens de training/wedstrijd krijg je inderdaad een melding dat je moet eten of drinken. Het is een leuke toevoeging en het maakt je ervan bewust dat je inderdaad vaker moet eten of drinken, maar op den duur wordt het wel irritant. Drinken doe ik onderweg toch wel, dus heb ik die melding maar snel uitgezet.

 
Van links naar rechts: het invullen van de koolhydraat-inname.

Hill Splitter
Een heel leuke toevoeging is Hill Splitter. Aanvankelijk dacht ik: wat moet ik hiermee? Maar na een tijdje begon ik er wel de lol van in te zien. Ik woon onder de rook van Rotterdam en daar zijn de hoogtemeters tijdens een trainingsrit op één hand te tellen, maar toen ik in Limburg was merkte ik dat het wel handig is om die optie erop te hebben. Als je namelijk hoogtemeters maakt (of daalt) dan begrijpt de Grit X dat en kun je naderhand zien hoe lang je hebt geklommen en hoe hard. Het geeft een wat beter inzicht in de beklimmingen dan het aflezen via Strava, waar bijvoorbeeld alleen de Cauberg al bestaat uit zo’n vijf segmenten. Met Hill Splitter lees je alles over de duur, afstand, stijging/daling, het gemiddelde en maximale tempo, je hartslag en natuurlijk de gemiddelde stijgingspercentage. Kortom: alles wat je moet weten. Als je op een heuvel klikt, kun je alles gedetailleerd zien.

Eigenlijk is het een soort Strava, maar dan dus in Polar Flow. Ideaal voor mensen zonder Strava. Voor mensen met Strava is het misschien een iets minder interessante optie, al geldt dat voor meer functies. Overigens is alles in Polar Flow nét iets uitgebreider.

HillSplitter Polar
Een geknipt stukje van Polar Flow’s (webversie) Hill Splitter. Erg gedetailleerd.

Strava Live Segments
Deze functie is niet nieuw, maar zit bij de Grit X wel standaard op een horloge. Bij de Vantage was het sinds eind vorig jaar mogelijk om door middel van een update Strava Live Segments toe te voegen, bij de Grit X maakt de functie al standaard onderdeel uit van het menu. Het principe is simpel: je geeft in de webversie van Strava jouw favoriete segment een ster, vervolgens synchroniseer je het horloge met de Flow App, waarna het op je horloge staat. Als je het segment nadert, ontvang je een melding en op het segment zie je live hoe goed je het doet.

Zorg er wel voor dat Strava Live Segments deel uitmaakt van een van je gebruikersschermen om meldingen te ontvangen. Na een tijdje heb ik namelijk Strava Live Segments maar verwijderd omdat ik voor zo’n beetje alle segmenten in de buurt een melding ontving. Dat kun je overigens zelf natuurlijk helemaal regelen. 

Energieverbruik
Om heel eerlijk te zijn heb ik hier nauwelijks naar gekeken, maar leuk is het wel: je energieverbruik checken. Voor verrassingen kom je niet snel te staan (tijdens een langzame duurtraining verbrand je vooral vet, tijdens een flinke inspanning meer koolhydraten). In de app kun je door middel van een grafiek aflezen wat je tijdens een training hebt verbruikt. De cijfers worden berekend door gebruik te maken van verschillende energiebronnen op basis van de hartslag, maar houden ook rekening met je fysieke instellingen. Na afloop kun je zien hoeveel koolhydraten, vet en eiwitten je hebt gebruikt.

Hartslagmeting kan via een hartslagband of via de pols. Nauwkeurigheid is met een hartslagband natuurlijk ietsje beter, maar ook aan de pols verschilt het niet heel veel met de werkelijkheid. Wel duurt het meerdere seconden om een realistisch beeld te krijgen van je huidige hartslag. Maar goed: gemiddeld gezien werkt het prima. De hartslagband valt ook met enige regelmaat weg, dus ook dat geeft geen 100% zekerheid.


Links: 1078 calorieën verbruikt, rechts: vooral goed aan mijn vetverbranding gewerkt. 

Weersverwachting

Ook nieuw is het scherm waarop je de weersverwachting kunt zien. Het beginscherm toont aan hoeveel graden het op dit moment is en hoe warm het de komende twee uur wordt. Als je op het rode knopje drukt, ontvang je meer informatie. Je kunt zien hoeveel regen er valt, wat de windsnelheid is, hoe de wind staat en hoe het weer er de komende twee dagen uitziet. Een handige functie, want ik merk dat ik een stuk minder snel een weerapp open om het weer te checken en juist even snel op mijn horloge kijk. ‘Gaat het nog regenen? Even kijken…’


Je kunt de weersverwachtingen bekijken, inclusief info over luchtvochtigheid en de stand van de wind.

Overige zaken
De Grit X is weer een prima horloge van Polar. Alles wat je als fanatieke sporter nodig hebt zit er wel op, net als bij de Vantage-horloges overigens. De cijfertjes zijn makkelijk van het scherm af te lezen, het horloge wordt niet snel vies, is lekker licht en je kunt er volgens mij wel alle sporten mee beoefenen. Voor hardlopers is het mogelijk om het loopvermogen via de pols te meten, voor wielrenners is dit niet het geval. Wel is het mogelijk om je wattagemeter te koppelen aan de Grit X en lees je dus tijdens de training het gemiddelde vermogen (of maximale, of ronde-vermogen) af. Trainen op wattage met de Grit X is dus ook geen probleem.

Ook leuk: routes inladen via Komoot. Turn-by-turn spraaknavigatie is nieuw op een horloge van Polar en is een fijne toevoeging. Je hebt alleen een houdertje nodig op het stuur en je kunt zonder problemen de route aflezen. Maak een account aan op Komoot en de rest gaat vanzelf. Verder is de batterijduur hetzelfde als bij de Vantage V (ik sport dagelijks en moet het horloge om de vijf dagen opladen), is de waterbestendigheid ietsje beter en weegt het ongeveer evenveel (64 gram voor de Grit X met polsband, 66 gram voor de Vantage V met polsband). Ook is het mogelijk om een energiebesparingsstand aan te zetten, waardoor je langer gebruik kunt maken van het horloge.

Vantage M, V of Grit X?
Maar welk horloge is voor jou geschikt? Nu ben ik geen verkoper en hebben ze er bij Polar ongetwijfeld meer verstand van, maar ergens vind ik de Grit X een héél goede koop. Oké: hij is weliswaar 429,90 euro, maar daarmee is-ie wel 70 euro goedkoper dan de Vantage V. Verschillen zijn er amper, dus voor dat geld hoef je het horloge echt niet te laten liggen. De Grit X vind ik wel iets meer geschikt voor ‘extremere’ buitensporters. Downhillers en traillopers zie ik eerder gebruik maken van de Grit X dan hardlopers, wielrenners of triatleten. Maar wat mij betreft is het verschil echt minimaal. Er zit op de Grit X geen functie die ik écht mis op de Vantage, en andersom precies hetzelfde. Voor alle verschillen en gelijkenissen moet je even hier kijken. De Vantage M is een iets simpelere versie van de Vantage V (kortere batterijduur, iets minder functies), maar is ook nog altijd een prima horloge.

Kortom: de Grit X is voor mij echt een tophorloge met alle functies die ik nodig heb. Nou heeft Polar vorige week ook nog de Polar Vantage V2 gepresenteerd, de geüpgrade versie van de V. Daar ligt de focus nog meer op prestaties en het herstel. Wij zijn héél benieuwd…

Adviesprijs Polar Grit X: €429,90
Meer info: www.polar.com

Erben Wennemars V2 Polar

Lees ook

Nieuw: Polar Vantage V2, voor betere prestaties en herstel

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen