De Ronde van Vlaanderen in oktober, ergens klopt dat natuurlijk niet. Maar goed: een paar maanden geleden hadden we überhaupt niet verwacht dat er nog een koers verreden zou worden en ook de laatste weken regent het afmeldingen, kijk maar naar Parijs-Roubaix en Amstel Gold Race. De Ronde gaat gelukkig wel door, maar zelfs die wedstrijd staat in België niet boven de wet.

De Vlaamse hoogmis gaat zondag in aangepaste vorm door. Toeschouwers zijn niet welkom op alle hellingen en kasseistroken. De coronaproof editie kent dus 22 veiligheidszones die voor het publiek volledig worden afgesloten. Mensen die wel langs de kant van de weg staan op zo’n heuvel of kasseistrook riskeren een flinke boete. “Er zal koers zijn, als de mensen tenminste thuisblijven”, zo zegt Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter. Een Ronde zonder publiek dus, maar in dit geval geldt: beter iets dan niets.

Ronde van Vlaanderen 2020
Het parcours van de Ronde van Vlaanderen: 244 kilometer.

Het parcours is wel anders dan vorig jaar. De Muur van Geraardsbergen ontbreekt bijvoorbeeld en het parcours is van 271 naar 244 kilometer een stuk ingekort. Dat omdat de klassiekers elkaar in rap tempo opvolgen (of eigenlijk zouden opvolgen) en de renners het al zwaar zat hebben. Blijven over: 16 hellingen en 6 kasseistroken. De finale met de Oude Kwaremont en Paterberg blijft onveranderd.

Start: 9.45 uur
Finish: rond 15.30/16.00 uur

En dus wordt er zondag gewoon gekoerst en kunnen we vooruitblikken op een prachtige strijd tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel, net als in de cross. Van Aert is bezig aan een droomseizoen en kan zijn nu al geslaagde seizoenscampagne bekronen met winst in dé koers voor de Vlamingen. Hij doet voor de derde keer mee en finishte al twee keer knap van voren (9e in 2018 en 14e in 2019). Van der Poel maakte vorig jaar zijn debuut en kleurde direct de klassieker. Uiteindelijk greep hij met een vierde plek net naast het podium.

Afgelopen zondag werden de messen alvast geslepen. Tussen Gent en Wevelgem werd wel duidelijk dat het momenteel niet zo lekker klikt tussen de twee kemphanen. In de cross was dat ook al regelmatig het geval, en dat is het mooie aan sport. Hoewel Van Aert en Van der Poel over de beste benen beschikten tijdens Gent-Wevelgem, finishten ze in de achterhoede van de kopgroep. “Mathieu had niet graag dat ik de koers won, had ik het idee”, zei Van Aert na afloop. “Ik heb verschillende keren geprobeerd om weg te rijden, maar telkens zat hij in mijn wiel. Dat vind ik jammer. Het is normaal niet de stijl van Mathieu.”

Ronde van Vlaanderen 2019
Typisch beeld van De Ronde op De Muur. Helaas dit jaar even niet.

Volgens Van Aert was het dankzij Van der Poel dat ze allebei naast de zege grepen. “Ik vind het een beetje laag om te zeggen dat ik rij om hem te laten verliezen”, reageerde Van der Poel niet veel later. Ik koers altijd om te winnen. Ik snap het wel, want ik heb hem een paar keer teruggepakt. Maar dat doe ik omdat ik wil winnen. Hij is een van de beste renners van de wereld en die laat je niet zomaar rijden.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Veel kansen krijgen de renners niet meer om te schitteren in een grote wielerkoers. Dwars door Vlaanderen werd geschrapt, Amstel Gold Race ging vorige week niet door en Parijs-Roubaix wordt op 25 oktober ook niet verreden. Dat betekent dat er na de Ronde van Vlaanderen nog één koers van naam op het programma staat: Driedaagse Brugge-De Panne, aangezien de klassieke renners niet deelnemen aan de Vuelta a España. Kortom: veel renners hopen zondag nog één keer alles uit de kast te halen om hun seizoen te redden. Van der Poel voegde gisteren niet voor niets de Driedaagse (eigenlijk een eendaagse) toe aan zijn programma.

Wie zijn de favorieten? Alle ogen zijn natuurlijk gericht op Van der Poel en Van Aert, maar ook de wereldkampioen is van de partij. Julian Alaphilippe maakt zijn debuut in De Ronde en behoort direct tot de kanshebbers. De 28-jarige renner kan rekenen op een sterke ploeg. Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Kasper Asgreen, Bob Jungels en Zdenek Stybar staan hem bij. Bij Jumbo-Visma is de rolverdeling iets duidelijker: Van Aert is de kopman en Mike Teunissen zou ook zomaar kunnen verrassen. Bij Alpecin-Fenix draait alles om Mathieu van der Poel, al zal Belgisch kampioen Dries De Bondt ongetwijfeld zijn kampioenstrui willen tonen.


Julian Alaphilippe op zijn regenboogfiets tijdens de verkenning.


Sep Vanmarcke met zijn EF-ploeggenoten. 


D’n Tiesj. 

‘Titelverdediger’ is Alberto Bettiol. De Italiaan schreef tot ieders verrassing de editie van 2019 op zijn naam en wordt dit jaar bijgestaan door Sep Vanmarcke en Sebastian Langeveld. Nog zo’n kanshebber luistert naar de naam Mads Pedersen, de renner die profiteerde van het gekibbel tussen Van Aert en Van der Poel en Gent-Wevelgem won. Hoe slechter de weersomstandigheden, hoe beter de 24-jarige oud-wereldkampioen is. Gesteund door Jasper Stuyven en Edward Theuns kan hij een heel eind komen.

Andere namen om in de gaten te houden: Sören Kragh Andersen, Tiesj Benoot, Oliver Naesen, Stefan Küng, Matteo Trentin, Alexander Kristoff, Michal Kwiatkowski en John Degenkolb.

Wie wint de Ronde van Vlaanderen 2020?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

TV
De Ronde van Vlaanderen is uiteraard de hele dag te volgen op Sporza. Vanaf 09.00 uur zijn ze er al live bij inclusief voor- en nabeschouwing. Ideaal!