16 oktober 2020 | Hans Becking

Getest: Julbo EVAD-1, slimme zonnebril die data in je blikveld projecteert

Tijden veranderen, we worden innovatiever met de minuut en ook op het gebied van zonnebrillen staat de tijd niet stil. Na de meekleurende fotochromatische lenzen is het tijd voor een volgende stap. Een zonnebril met live data in het beeldscherm! Deze EVAD-1, is van het Franse Julbo dat al meer dan 130 jaar ervaring heeft in het maken van zonnebrillen en speciaal ontwikkeld voor sporters.


Foto’s: Remco Veurink

Verbind je bril met je smartphone

Het systeem heet Microled’s ActiveLook technologie en laat je rechtstreeks in de bril informatie zien, zoals hartslag, snelheid en afstand. Verbinden doe je met een iOS of Android telefoon en voorlopig met een beperkt aantal gps-apparaten, maar achter de schermen wordt hard gewerkt om de Evad-1 compatibel te maken met meer apparaten. Er zijn al wel wat meer merken die met dit concept hebben gestoeid. Google bijvoorbeeld met de Google Glass, we kennen de Solos en de Everysight. Maar die waren allemaal vrij lomp en zijn nooit echt aangeslagen bij een groter publiek. Wellicht lukt het Julbo wel met de EVAD-1. We mochten hem eens uitproberen tijdens een ritje.

Gewicht valt mee

Tegen alle verwachtingen in, is de bril niet heel veel zwaarder dan een gewone bril. Hij weegt amper 35 gram. Links van het neusstuk op de foto hierboven zie je de batterij. Rechts onder op het neusstuk zit de beamer die de gegevens naar het spiegeltje stuurt rechts boven het neusstuk. Via het spiegeltje zijn de gegevens zichtbaar in het beeldscherm. 
Je zet de bril aan door op het knopje te duwen boven het neusstukje aan de voorkant. Aan de rechterkant zie je gelijk Welcome staan in het beeldscherm. Via de Active Look app verbind je de bril eenvoudig met je telefoon. Eenmaal verbonden kun je via de app instellen instellen hoe fel de letters oplichten en kun je de positie in het beeldscherm iets aanpassen.

Niet eenvoudig voor huisfotograaf Remco om het livescherm weer te geven, maar het is hem gelukt. De batterij gaat ongeveer 12 uur mee. Het neusstukje zit vast aan de ingang van de micro-usb. Om hem op te laden moet je dus het neusstukje losmaken en zorgen dat je deze niet kwijtraakt tijdens het opladen.

Diverse datavelden

Eenmaal verbonden kan het testen beginnen. Om door de verschillende gegevensvelden te navigeren moet je vinger over de linker bovenkant swipen. Gegevens als snelheid, hartslag, afstand en gemiddelde afstand zijn allemaal te zien in het beeldscherm.

In de praktijk

Het klinkt allemaal heel mooi, maar werkt het ook echt? Samen met Bart van Driel van Julbo gaan we een rondje biken in Dorst. Zodra je je concenteert op de weg recht voor je, zie je de gegevens amper. Ze staan vaag in je ooghoek. Je moet je ogen van focus laten veranderen om de gegevens te zien, zowel het pad en de data tegelijk tijd scherp zien gaat niet.  Dit vind ik persoonlijk goed, omdat het niet afleidt of gevaarlijk wordt. Als je naar de gegevens kijkt, is alles duidelijk en helder genoeg om snel af te lezen. Vergelijkbaar met het aflezen van het scherm op je fietscomputer. Het is niet zo dat heel je gezichtsveld vol staat met data. Het zit subtiel in een hoekje en stoort totaal niet tijdens het fietsen. Swipen kun je alleen als het terrein het toelaat, omdat je je hand van het stuur moet halen.

De REACTIV fotochromatische lens is een breed inzetbare optie voor heel het jaar door, omdat deze zich aanpast aan de lichtsterkte. Ook het gezichtsveld is breed en hij zit aangenaam. Er zijn aanpasbare neusstukjes te krijgen en de pootjes kun je vervormen om perfect passend te maken. Wat betreft het comfort en gebruik kun je de Evad vergelijken met brillen uit het duurdere segment.

Stevige prijs

De advies verkoopprijs van dit fraai stukje technologie is 499 euro. Een stevig bedrag. Samen met collega Rob worden we enthousiast over de mogelijkheden van live data in het beeldscherm. Niet alleen voor het fietsen, maar denk alleen maar eens aan live rondetijden tijdens het schaatsen, zonder dat de concurrent het ziet. Ook voor hardlopers is het een mooie uitvinding. We dromen nog wat verder en denken aan de mogelijkheid dat volgauto’s in de koers berichten kunnen weergeven in het beeldscherm van de renners vooraan. De mogelijkheden voor een bril met live data zijn er. Hopelijk zet Julbo de ontwikkeling voort, alhoewel ze altijd rekening zullen moeten houden met een stukje veiligheid.

Meer info: julbo.com

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen